Metode de combatere a coropișnețelor din grădina dumneavoastră!

Coropișnețele preferă solul bine fertilizat cu gunoi de grajd, și nu tolerează inundațiile, mirosul de kerosen și alte substanțe. Pe baza acestor observații vă putem recomanda câteva metode naturiste universale de combatere a dăunătorilor.

Lucrări mecanice ale solului

Săpătura adâncă a pământului, primăvara devreme și toamna târziu, distruge galeriile subterane și cuiburile dăunătorului, îi îngreunează alimentarea și mișcarea.

Combaterea coropișnețelor din grădină este pur și simplu imposibilă fără să săpați adânc solul. În timpul perioadei vegetative se recomandă să amestecați solul la o adâncime de până la 15 cm.

Capcane din gunoi de grajd

Una dintre cele mai sigure și verificate în timp modalități de a scăpa de coropișnețele din grădină este instalarea capcanelor din gunoi de grajd. Slăbiciunea lor față de gunoiul de grajd este folosită cu succes pentru a elimina insectele din grădină.

Toamna se recomandă să faceți gropi-capcană cu dimensiunile 50*50*50. Le umpleți cu gunoi de grajd, care va atrage dăunătorul. Insectele aleg aceste gropi pentru iernare. Odată ce se instalează temperaturile joase, gropile se sapă, iar gunoiul se împrăștie prin grădină. În acest moment, dăunătorii se află în stare de anabioză, se mișcă încet și mor foarte repede din cauza frigului.

Primăvara, gropile nu prea adânci cu gunoi de grajd pot fi folosite pentru a atrage insectele care își construiesc cuibul. Insectele preferă aceste capcane pentru a depune ouă, pe care le puteți distruge cu ușurință.

Momele otrăvitoare

Se recomandă să folosiți momelele primăvara, până la apariția plantelor tinere de culturi. În acest scop se folosesc boabe de porumb, grâu, secară sau orz înmuiate la abur și presărate cu insecticid praf (1 kg de boabe la 50 gr de preparat).

Băi cu ulei sau apă cu săpun

Odată ce ați găsit găuri de gândac, este necesar să picurați câteva picături de ulei în gaură și să turnați apă din furtun.

De asemenea, puteți folosi și apă cu săpun, dizolvând 10 gr de săpun de rufe sau 50 gr de detergent într-o găleată cu apă (sau amestecați în apă săpun lichid, adăugați o cantitate aproximativă, dar ca apa să fie destul de săpunită).

După astfel de băi, vă rămâne doar să așteptați până dăunătorul va ieși din gaură.

Capcane de umbră

Pe timp de primăvară, insectelor le place să se încălzească la soare. Pentru a le prinde, pe teritoriul grădinii se repartizează bucăți de material întunecat, care se va înfierbânta la soare, iar sub ele, se pune momeală. Verificați capcanele zilnic și distrugeți dăunătorii.

Capcane cu bere și apă

Mirosul de bere atrage multe insecte și coropișnețele nu sunt o excepție. Puteți prinde gândacii, îngropând o sticlă, astfel încât gâtul de sticlă să fie la un nivel cu pământul.

Umpleți 1/3 din sticlă cu bere. Acoperiți capcana cu o cherestea, lăsând un spațiu de 1,5 cm. În loc de bere puteți turna apă, iar marginea sticlei să o ungeți cu miere.

Utilizarea barierelor

Coropișnețele nu pot depăși unele obstacole fizice, cum ar fi sticlele de plastic sau plasa din nailon. Pentru a proteja plantele tinere, tăiați inele din sticle de plastic și înfigeți-le în pământ, creând un obstacol de 2-3 cm deasupra suprafeței solului.

Uneori, pentru a proteja răsadurile, pe tulpină se pune un tub moale de cauciuc și se plantează plantele în mod obișnuit, având grijă ca tubul se fie deasupra solului.

Grădinarii recomandă să îmbrăcați sistemul radicular al plantelor tinere în ciorapi de nailon. Insectele nu se pot apropia de rădăcinile mari, iar deteriorarea rădăcinilor mici, care germinează prin plasă, nu va cauza plantei pagube semnificative.

Spor la grădinărit!