Metode eficiente cum puteți păstra usturoiul în condiții de apartament!

Mulți grădinari întâmpină problema păstrării recoltei vitaminoase de usturoi, deoarece această cultură este destul de capricioasă în păstrare și, uneori, nu rezistă nici până în primăvară, nemaivorbind de următoarea recoltă. Deja după Anul Nou, usturoiul începe treptat să se veștejească, apoi să se îngălbenească și să se usuce.

Iată de ce astăzi, venim cu câteva metode de păstrare a usturoiului pe parcursul iernii. De asemenea, ne vom aminti care sunt condițiile principale de păstrare îndelungată a usturoiului în condiții de apartament.

Trebuie de menționat că, nu orice usturoi posedă o calitate bună de păstrare și, de regulă, cel mai bine stau soiurile de primăvară, deoarece nu se usucă până la următoarea vară. Noi însă vom analiza metodele de păstrare a usturoiului de iarnă.

În primul rând, țineți cont de mărimea căpățânilor. S-a observat că, cu cât sunt mai mari, cu atât mai rău usturoiul se păstrează pe parcursul iernii. Cel mai bine se păstrează usturoiul bine copt, dar nu excesiv de copt, adică cu căței care se deschid, usturoiul bine uscat și fără nici o deteriorare. Cu alte cuvinte, alegeți pentru păstrare doar cele mai bune exemplare.

Cea mai populară metodă de păstrare a usturoiului în condiții de casă este să-l împletiți în cosițe. Acest mod este și comod, și util în același timp, deoarece cosițele pot îndeplini și funcția decorativă în orice interior de bucătărie.

Încăperea perfectă pentru păstrare este pivnița. Însă dacă va fi prea cald sau umed, atunci usturoiul poate încolți.

De asemenea, dacă nu doriți să împletiți cosițe, puteți așeza căpățânile în ciorapi și să-i agățați.

O altă metodă bine cunoscută este păstrarea în borcane. Pentru aceasta, e nevoie să analizați bine fiecare căpățână, le așezați într-un borcan de 3l curat și uscat, până aproape de margini, și nu mai adăugați nimic. Acoperiți borcanul cu câteva straturi de tifon, îl fixați cu elastic pentru bani, presați ușor cu mâna, cât să formați un buzunăraș, în care adăugați 2-3 linguri de sare. Anume sarea va îmbiba umiditatea aerului din borcan, iar usturoiul se va aerisi continuu. Singurul dezavantaj al acestei metode este că într-un borcan încap puține căpățâni, în special dacă sunt mari, iar multe borcane ocupă mult spațiu. Recipientele trebuie păstrate la loc întunecos, uscat și răcoros, cum ar fi debaraua sau în dulapul de bucătărie, sub chiuvetă.

Încă o metodă foarte practică este pasta de usturoi repartizată în forme pentru gheață. Curățați usturoiul de coajă și îl treceți prin mașina de tocat carne. Dacă aveți căței cu deteriorări, aceștia nu vor sta mult timp, dar îi puteți folosi prin intermediul acestei metode.

Repartizați pasta de usturoi în formele pentru gheață, puneți capacul, așezați forma într-o pungă de plastic sau câteva, ca să evitați mirosul de usturoi, și o dați la congelator. 

Compoziția îngheață rapid și obțineți niște cuburi gata de folosit, pe care le puteți transfera într-o pungă sau păstra în formă la congelator.

Acest mod de păstrare are câteva avantaje:

-este practic, deoarece economisește timp: congelați porțiile o singură dată, apoi utilizați usturoiul pe parcursul iernii, fără să-l pregătiți pentru fiecare fel de mâncare în parte;

-este eficientă 100%: usturoiul fiind capricios în păstrare, întotdeauna există riscul că se poate usca, iar această metodă vă garantează păstrarea chiar și a soiurilor nepotrivite pentru depozitarea în stare proaspătă;

-cubul de usturoi se dezgheață rapid și, respectiv, îl puteți scoate cu ușurință din formă, presând ușor;

-usturoiul își păstrează perfect beneficiile și aroma după decongelare;

-usturoiul poate sta la congelator pe parcursul unui an întreg, fără să-și piardă calitățile gustative.

Mult spor!