Micul sat pictat din Bavaria, unde fiecare casă este o adevărată operă de artă!

În Bavaria există un loc remarcabil, care, deja de mai mult de 2 secole, încântă și bucură nu numai locuitorii comunei, ci și un număr mare de turiști – acesta este satul Oberammergau.

Datorită unei persoane, el a dobândit statutul de sat de artă înaltă. Casele pitorești de aici, pictate în stilul Luftlmalerei, au transformat localitatea în una dintre cele mai frumoase din Europa.

Satul Oberammergau este situat într-un loc pitoresc, la poalele Alpilor bavarezi (Germania)

Încă de pe timpuri, în Bavaria (Germania) se considera, că o casă frumos decorată sau pictată accentuează statutul special al proprietarului și bunăstarea sa.

Prin urmare, persoanele prospere încercau să-și scoată în evidență câtuși de puțin locuințele, folosind toate metodele disponibile. Unii cumpărau capodopere gata făcute și înfrumusețau fațada casei, iar alții angajau pictori și sculptori în lemn, care le-ar putea decora casele într-un mod excepțional.

Cei mai bogați și ambițioși comercianți comandau picturi, care imitau palate impresionante

Fragmentul picturii casei lui Franz Seraph Zwink

La mijlocul secolului al XVIII-lea, un pictor de fațade tânăr și ambițios, Franz Seraph Zwink (1748 – 1791), a decis să-și încerce puterile în acest domeniu.

Studiind lucrările marilor artiști, el a hotărât să experimenteze și a realizat pe fațada casei sale o uimitoare pictură murală tridimensională, personajul principal fiind Sf.Nepomuk, protectorul tuturor îndrăgostiților.

Oamenii, care i-au văzut pentru prima dată creația, au fost atât de uimiți și impresionați, încât au inventat chiar și un numei unei astfel de tehnici de desen – Luftlmalerei, ceea ce în traducere înseamnă “pictură aerată”.

Frescele împodobesc casele satului alpin Oberammergau timp de mai mult de două secole

Din acel moment, un număr impresionant de oameni doreau să-și împodobească casele cu fresce neobișnuite. Chiar și cei nu prea bogați considerau de datoria lor să-și decoreze locuința cu astfel de scene uimitoare.

În acest fel, în doar câțiva ani, întregul sat s-a transformat într-o adevărată galerie de artă, în care fațada fiecărei case a devenit unică.

Multe case sunt decorate cu motive biblice

Deoarece în această localitate alpină, încă de pe timpuri, se organizau adevărate drame medievale pe teme biblice și spectacole ”Patimile lui Hristos”, acum nu mai era nevoie de decorațiuni speciale (ca înainte), fiind înlocuite cu picturile murale ale caselor acestui sat pitoresc.

Casa în care a trăit faimosul scriitor Ludwig Thoma a fost pictată chiar de Franz Seraph Zwink

Acum, fiecare fațadă era o operă de artă și avea propria importanță emoțională în cadrul festivalului, la care chiar și regele era prezent.

Acesta fiind și el foarte impresionat de aceste fresci extraordinare, iar ca mulțumire, a oferit în dar comunității o răstignire din marmură.

Coloanele, balcoanele și scara din față de pe frescă par a fi reale

Întra-devăr, privind toate aceste coloane, ferestre și obloane impunătoare, nu îți poți da seama imediat că nu sunt adevărate, ci doar pictate pe tencuială.

Însă acestea nu sunt singurele elemente care împodobesc casele sătenilor, unele fresce fac referire la viața socială a oamenilor din acele timpuri, la basme, în care sunt reprezentați eroii preferați din diferite opere.

Pe unele case puteți vedea scene din viața cotidiană a bavarezilor din acele vremuri

Cel mai vechi hotel din sat este decorat cu fresce cu motive biblice create de maestru

Altele fac referire la religie, evenimente istorice, imaginea eroilor și sfinților. Pe casele, care serveau înainte drept magazine, taverne sau hanuri, în loc de un indicator obișnuit, se putea vedea o pictură originală și o inscripție ornamentată, anunțând elocvent localul.

Fiecare local era decorat cu inscripții și fresce originale

Fiecare element al frescei maestrul îl picta cu mare grijă și cu suflet

Indiferent de subiect, maestrul oferea o atenție deosebită chiar și celor mai mici detalii, pictând cu grijă fiecare linie și ornament micuț.

Datorită unei astfel de sârguințe și dedicări, toate lucrările lui erau realizate nu doar cu grijă, dar și cu suflet, provocând o anumită admirație față de persoana, care depune atâta dragoste și muncă în fiecare element al creației sale nemuritoare.

În sat este și casa Scufiței Roșii, care fost realizată de adepții săi în 1953

Din moment ce faima picturilor murale neobișnuite s-a răspândit cu mult peste granițele acestei zone, proprietarii bogați ai vilelor au început să-l invite pe artist și în alte orașe.

Cu timpul, au apărut adepți ai acestei tehnici unice, însă anume Franz Zwink este numit tatăl “picturii aeriene” bavareze.

Motivele poveștii ”Muzicanții din Bremen” le puteți găsi pe fațada unei case din sat

Deoarece acest tip de pictură necesită o renovare permanentă și o îngrijire specială, au apărut tineri specialiști, care nu numai că au păstrat corespunzător frescele maestrului, dar le-au creat și pe ale lor pe fațadele caselor nou construite.