Miere de păpădie – rețetă de sirop de păpădie natural!

Siropul de păpădie sau cum i se mai spune “mierea de păpădie” (căci la culoare și la consistență nu cedează mierii de albine), pe cât de aspectuos arată, pe atât de gustos este. Plus mai pui că are și beneficii asupra organismului uman!

INGREDIENTE:

-500 flori galbene de păpădie;

-zahăr tos sau brun 1,2 kg;

-500 ml de apă;

-suc de la o lămâie.

MOD DE PREPARARE:

Sfat: Florile de păpădie trebuie să fie culese mai departe de drum într-un loc ferit de praf.

1.Florile de păpădie se culeg proaspete și doar pe cele care sunt deschise. Cele care deja fac semințe sau puf alb nu sunt bune pentru sirop.

2. Înlăturați partea verde care se află la baza florii și puneți-le într-un bol mare.

3. Turnați apa într-o cratiță încăpătoare și cu fund dublu. Adăugați în apă florile de păpădie. La început vi se pare că ocupă mult spațiu dar nu este așa. În timpul fierberii ele se vor micșora în volum.

4. Acoperiți cratița cu capac și lăsați să se micșoreze în volum. Amestecați la foc mic timp de 10 minute după ce a început să fiarbă.

5. Peste 10 minute de fierbere luați de pe foc și lăsați să se răcească timp de 2-3 ore. În acest timp florile de păpădie vor elibera aroma și gustul lor.

6. După ce s-au răcit, treceți florile prin strecărătoare (avem nevoie doar de suc). Florile se storc bine presându-le cu o lingură.

7. Lichidul gălbui strecurat se mai trece o dată prin strecurătoare și se toarnă în cratiță.

8. Aduceți sucul până la punctul de fierbere și peste el adăugați toată cantitatea de zahăr. Amestecați și fierbeți 20 de minute sub capac, amestecând ocazional.

9. Dacă în timpul fierberii observați că se formează bule mari, atunci micșorați focul. După 20 minute de fierbere adăugați sucul de la o lămâie și fierbeți încă 15 minute – de data aceasta fără capac, în așa mod apa se va evapora și siropul se va îngroșa.

Important: Sucul de lămâie previne cristalizarea siropului și dă un gust acrișor și o aromă specifică.

10. Luați de pe foc și lăsați să se răcească complet. Repartizați cantitatea de sirop în borcane sterile și păstrați-le în frigider.

Din cantitatea totală de flori și apă au ieșit 2 borcane a câte 0,5 litri.

Siropul de păpădie a iești de culoarea cihlimbarului, densă și aromată. În serile friguroase de iarnă veți savura mierea de păpădie și veți simți că vara este acasă, lângă voi!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!