Minciunele fragede – o rețetă pe care am luat-o de la bunica mea! Le pregătesc cu plăcere de fiecare dată!

O gustare miraculoasă, pe care, ori de câte ori o gust, îmi aduce aminte de timpurile când o vizitam pe bunica mea. O ador foarte mult. Iar de ceva vreme, și soțul împreună cu copii au început să mă roage să o pregătesc mai des.

INGREDIENTE:

– 110 ml de chefir (iaurt natural sau lapte acru)

– 3 gălbenușuri de ou;

– 2 g de sare;

– 50 g de zahăr (2 linguri);

– 1-2 linguri de vodcă ( coniac);

– 300 g de făină (+/-);

– 1/2 linguriță de bicarbonat de sodiu;

– ulei vegetal de floarea-soarelui pentru prăjit;

– zahăr pudră pentru decor.

MOD DE PREPARARE:

1. Într-un bol adânc, turnați o jumătate de pahar de chefir, cântărind 110 ml, și adăugați 3 gălbenușuri de ou, sarea, zahărul și coniacul sau vodca – alcoolul va face aluatul mai fraged, mai aerisit și mai crocant, dar și va împiedica minciunelele să absoarbă mult ulei. Amestecați ingredientele cu ajutorul unui tel. Dacă nu aveți chefir, folosiți lapte acru sau luați lapte obișnuit și adăugați o lingură de smântână fermentată.

2. Într-un bol separat, combinați făina și bicarbonatul de sodiu.

3. Adăugați treptat amestecul uscat la amestecul lichid de ingrediente și frământați un aluat destul de rigid, asemănător cu cel pentru colțunași sau chiar pentru tăiței – după ce se va „odihni”, aluatul pe bază de bicarbonat de sodiu va deveni mai moale.

Notă: Dorim să vă reamintim că cantitatea de făină depinde în mod direct de grăsimea chefirului, de mărimea ouălor, de umiditatea făinii etc., așa că s-ar putea să aveți nevoie de mai multă sau mai puțină făină.

4. Acoperiți aluatul bine frământat cu un castron sau cu o folie alimentară și lăsați-l să se „odihnească” cel puțin 30-40 de minute pe masă.

5. Presărați masa cu făină și întindeți aluatul într-o foaie destul de subțire. Acesta este moale și foarte maleabil, se întinde bine și nu se rupe deloc. Dacă doriți să faceți niște minciunele crocante, atunci întindeți-l foarte subțire, ca pentru tăiței, astfel încât aluatul să devină transparent. Noi nu-l vom întinde atât de subțire și îl vom lăsa de o grosime de 1-2 mm, nu mai mult.

6. Cu ajutorul unui cuțit pentru pizza sau al unui cutter, împărțiți aluatul în fâșii de lățime variabilă – ale noastre au aproximativ 3-4 cm. Apoi tăiați-l pe diagonală, în romburi de aceeași lățime.

7. În centrul fiecărui romb realizați o mică tăietură și treceți prin ea un capăt al aluatului. Procedați la fel cu toate bucățile de aluat. Lăsați minciunelele pe masă sau transferați-le pe un tocător, ca să fie gata pentru prăjire.

8. Încingeți bine uleiul într-o tigaie și prăjiți minciunelele pe ambele părți, până când se vor rumeni. Orientativ, noi le prăjim pe plita electrică la 7 din 10 temperaturi posibile. Acestea se prăjesc foarte repede, poate chiar instantaneu – literalmente câe 1 minut pe o parte și jumătate de minut pe cealaltă.

9. Scoateți prăjiturile într-o farfurie sau un castron mare și presărați-le generos cu zahăr pudră. Veți obține un munte destul de voluminos de minciunele gustoase și potrivit de crocante! Savurați-le cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New