Multă umplutură și minim aluat! Un minunat chec chihlimbariu – ca marmelada!

Un chec cu mere excepțional de gustos! Se pregătește rapid și simplu de tot! Este moale și delicat – un chec sau desert ideal! 

INGREDIENTE: 

-1,5 kg de mere curățate (antonovka); 

-200 gr de zahăr; 

-50 gr de unt; 

-3 ouă medii; 

-80 gr de zahăr; 

-80 gr de făină; 

-1 praf de sare; 

-1 linguriță de zahăr vanilat sau 1 praf de vanilie. 

MOD DE PREPARARE: 

1.Curățați merele de cotor și semințe, apoi le tăiați sferturi. 

Sfat. De regulă, se folosesc mere antonovka, deoarece coaja acestui soi conține multă pectină, care, împreună cu zahărul, formează marmeladă. Checul va fi gustos și cu alt fel de mere, dar rezultatul va fi puțin diferit. 

2. Ungeți forma (24-26 cm) cu unt. 

Sfat. Dacă folosiți o formă detașabilă, o puteți tapeta cu hârtie de copt, o așezați pe hârtie de copt umezită cu marginile ridicate în sus, în caz că va curge sucul, sau o înfășurați cu staniol. 

3. Adăugați bucăți de unt rece la baza formei, îl presărați cu ½ pahar de zahăr și așezați compact cele mai frumoase mere. 

4. Presărați fructele cu zahăr și adăugați următorul strat de mere. 

Sfat. Să nu vă sperie cantitatea mare de mere, în timpul coacerii, ele scad în volum. 

5. Coaceți merele la cuptorul preîncălzit până la 190°C timp de 50-60 de minute (încălzire sus-jos, treapta mai jos de medie), până devin moi dar își mențin forma. Lăsați-le să se răcorească.

Sfat. Sucul din forma noastră detașabilă a curs. În astfel de cazuri, pur și simplu înfășurați forma în 2 straturi de staniol, iar sucul scurs îl turnați deasupra peste fructe. 

6. Bateți ouăle cu sare timp de 1 minut, adăugați zahăr și zahăr vanilat și continuați să mixați timp de 7-8 minute, în funcție de puterea mixerului (500W), cât să obțineți o compoziție pufoasă și densă. 

Sfat. Nu e neapărat să se topească complet zahărul, important este ca ouăle să crească în volum și să devină pufoase. Dacă doriți, puteți separa albușurile de gălbenușuri, să le bateți separat cu câte jumătate de cantitate de zahăr și să combinați cele 2 compoziții. 

7. Adăugați porții mici de făină și amestecați atent cu telul, cu mișcări de jos în sus. 

Sfat. În cazul în care nu ați reușit să bateți atât de bine ouăle, puteți adăuga ½ de linguriță de praf de copt în făină. 

8. Adăugați treptat aluatul în formă și îl repartizați într-un strat uniform. 

9. Coaceți checul timp de încă 15-20 de minute la temperatura de 180-200°C. El trebuie să crească uniform pe tot perimetrul. Faceți testul scobitorii și lăsați checul să se răcească complet în formă. 

10. Treceți apoi cu un cuțit pe margini, acoperiți forma cu un platou și răsturnați checul. 

Un desert grozav! O cantitate imensă de mere și foarte puțin aluat de pandișpan. Are un gust dulce – acrișor, pur și simplu delicios! Dacă vă plac rețetele cu multă umplutură și puțin aluat, atunci checul vă va fi pe plac! Datorită faptului că am adăugat mult zahăr, suprafața checului, unde sunt merele, este mai dulce, iar fructele capătă o culoare interesantă de chihlimbar. După ce se răcesc, merele într-adevăr semănă mult cu marmelada. 

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!