Mușcata – îngrijire pe timp de iarnă!

Mușcatele ne bucura pe parcursul întregii veri. Aceste plante sunt de neînlocuit în grădină. Puteți cumpăra butași de mușcate de soi și să le creșteți toată vara în jardiniere, iar pe timp de iarnă să le păstrați în casă. Puteți cultiva mușcatele din semințe și, la fel, să le țineți în casă sau în pivniță pe cele, care v-au plăcut cel mai mult. Cu toate acestea, nu toți reușesc, deoarece mușcatele se usucă sau se îmbolnăvesc. Unde este greșeala și cum se îngrijește corect mușcata?

1. Analiză

Îndepărtați frunzele și pedunculii: tăiați doar limbul, iar tulpinile se vor usca mai târziu și le veți elimina.

Dacă observați vreun ciot straniu, îl tăiați și uscați tăietura cu verde de briliant.

Udați mușcata și nu o deranjați timp de 2 săptămâni.

2. Tratament

Dacă observați că planta începe să se usuce, e nevoie să tăiați zona afectată, până la țesutul sănătos. Prelucrați tăietura cu verde de briliant și dați la o parte pământul de lângă.

3. Irigare

Pentru plantele crescute în condiții de casă, pe pervaz, se recomandă să irigați mușcatele prin metoda scufundării. Turnați apă într-un recipient, așezați ghivecele și lăsați plantele să bea timp de 10-15 minute. Această metodă este binevenită, deoarece mușcatele sunt frecvent afectate de boli fungice, iar rădăcinile se află la baza ghiveciului. Pentru ca solul să nu stea mult timp umed, este mai bine să udați plantele de la bază.

Sfat. Nu folosiți vase prea mici pentru irigare.

În timp ce mușcata se hidratează, o curățați de frunze uscate și o analizați.

4. Profilaxie

Soluție întunecată de preparat fungicid (nu este pregătită după instrucțiuni), în care adăugați îngrășământ cu azot, fosfor și potasiu în cantități egale, micșorând de 3 ori doza de îngrășământ. Pe timp de iarnă, mușcatele nu au nevoie de fertilizare, dar ele cresc și mănâncă, respectiv consumă substanțele nutritive din tulpină și frunze (devin deschise la culoare). Respectiv, pentru ca plantele să nu se epuizeze, e nevoie totuși să le hrăniți puțin.

5. Butași

Trebuie să fiți pregătiți că se vor înrădăcina doar 50% din butași și pentru înrădăcinare aveți nevoie de iluminare suplimentară, adică sub lămpi speciale pentru plante.

Alegeți butași bine dezvoltați, viguroși și cu frunze frumoase.

După ce tăiați butașii, e nevoie să-i lăsați timp de 2 ore în aer liber, să se usuce bine tăietura.

Păstrați vârfurile și tulpinile frunzelor, din ele butașul va absorbi substanțe nutritive.

Concluzii:

– irigarea mușcatelor pe timp de iarnă se realizează prin metoda scufundării, 1 dată în 2 săptămâni, cu condiția pervazului fără iluminare suplimentară, fiind combinată cu analiza și, dacă e nevoie, tratamentul plantelor;

– lungimea mușcatelor se taie doar în cazuri excepționale. Cultivarea butașilor poate fi realizată la sfârșitul iernii, când are loc tăierea de formare a tufei;

– dacă tufele sunt foarte înalte și este absolut necesar să le tăiați mai devreme, puteți încerca să înrădăcinați cei mai bine dezvoltați butași, dar numai cu iluminare suplimentară. Nu se recomandă să-i acoperiți cu pungă de plastic sau borcan, deoarece în mediul umed se dezvoltă mai repede bolile fungice;

– nu uitați de prelucrarea cu preparat fungicid, pentru profilaxia bolilor: adăugați soluție în recipient la fiecare irigare.

Astfel, veți reuși să mențineți mușcatele până primăvară, apoi veți obține mult plante adăugătoare și veți admira toată vara înflorirea abundentă.

Spor al grădinărit!