Nici nu trebuie să atingeți aluatul cu mâinile! Cozonaci Pascali moi, dulci și hidratați!

Astăzi vă recomandăm o rețetă foarte simplă și ușoară de cozonaci, pentru care nici nu va trebui să frământați aluatul cu mâinile. Aceștia ies foarte moi, dulci și aromați! Toți vor rămâne încântați de gustul lor!

INGREDIENTE (pentru 5 cozonaci de 330 g):

– 150 g de lapte;

– 250 g de zahăr tos;

– 35 g de drojdie proaspătă (sau 12 g de drojdie uscată);

– 1 lingură de miere;

– coajă de citrice și zahăr vanilat(după gust);

– jumătate de linguriță de sare;

– 3 ouă de mărime medie + 1 albuș;

– 160 g de unt;

– 620 g de făină (+/-);

– fructe uscate la dorință (noi avem 120 g de stafide și 75 g de fructe confiate);

Pentru glazură:

– 1 albuș de ou;

– 120 g de zahăr pudră;

– 2 lingurițe de suc de lămâie.

*Toate ingredientele trebuie să fie de temperatura camerei. Laptele trebui încălzit iar untul topit și lăsat să devină călduț.

MOD DE PREPARARE:

1. Mai întâi, verificați calitatea drojdiei: turnați laptele cald într-un bol. Adăugați o lingură de zahăr tos din cantitatea totală și drojdia proaspătă și fărâmițată peste el. Amestecați bine, până la dizolvarea completă a drojdiei. Lăsați-o să se activeze timp de 10 minute.

2. Între timp, spargeți ouăle într-un castron separat și bateți-le cu sarea, zahărul tos rămas și cel vanilat, folosind un mixer pornit la viteză mare. Procesul nu trebuie să dureze mai puțin de 3-4 minute.

3. Când maiaua s-a activat, turnați compoziția de ouă peste ea, apoi adăugați untul topit, dar nu fierbinte. De asemenea, pentru ca cozonacii să nu se întărească, eu voi adăuga o linguriță de miere. Aceasta va servi drept conservat și va face copturile să rămână moi și pufoase. Aceasta poate fi înlocuită cu o lingură de alcool tare.

4. În calitate de aromatizator, eu voi adăuga coajă uscată de portocală. Însă dvs. puteți folosi și coaja uneia proaspete. Omogenizați ingredientele cu ajutorul mixerului.

5. În final, adăugați treptat făina și amestecați aluatul cu mixerul. Acesta trebuie să aibă o consistență moale și ușor lipicioasă.

6. Acoperiți bolul cu o folie alimentară și realizați o gaură în centrul ei. Lăsați aluatul să dospească undeva la cald, timp de 1-1,5 ore, sau până când își va dubla volumul.

7. După aceasta, mai frământați-l puțin și lăsați-l să își dubleze volumul din nou. Iată ce aluat pufos am obținut noi:

8. După dospire, încorporați fructele uscate sau confiate în aluat.

9. Din aluatul obținut, rupeți bucățele și modelați-le în formă de bile. Acestea trebuie să ocupe o treime din formele pe care le folosiți. Acoperiți cozonacii cu o folie și lăsați-i să își dubleze din nou volumul.

10. Coaceți cozonacii în cuptorul preîncălzit până la 170ºC, timp de aproximativ 40 de minute, în dependență de mărimea formelor pe care le utilizați. După 20 de minute de coacere, acoperiți cozonacii cu staniol, ca să nu se ardă prea tare. Verificați dacă sunt gata prin testul cu scobitoarea – aceasta trebuie să iasă uscată din aluat.

11. Scoateți cozonacii din cuptor și din forme. Lăsați-i să se răcească puțin.

12. Între timp, pregătiți glazura: bateți zahărul pudră cu albușul de ou timp de câteva minute, folosind mixerul. Apoi adăugați sucul de lămâie și mai amestecați puțin. Trebuie să obțineți o compoziție densă și pufoasă.

13. Acoperiți cozonacii cu glazură și decorați-i după bunul gust.

14. Savurați-i cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!