Nimeni nu mă crede că-i coc în condiții casnice! Acești cozonaci sunt atât de buni, încât toți mă întreabă dacă i-am cumpărat din comerț!

Aluatul acestor cozonaci este atât de moale și poros, atât de hidratat și de galben, încât zici că sunt cumpărați din comerț. Am rețea lui de la prietena mea, pe care am convins-o foarte greu să mi-o dea. I-a rămas de la bunica ei și se mândrește foarte mult cu acești cozonaci. Și într-adevăr, sunt foarte gustoși!

INGREDIENTE:

Pentru maia:

– 160 g de lapte călduț;

– 30 g de drojdie proaspătă (sau 10 g de drojdie uscată);

– 50 g de zahăr tos;

Pentru aluat:

– 120 g de zahăr tos;

– 5 gălbenușuri de ouă;

– 70 g de unt;

– 25 g de ulei vegetal de floarea-soarelui;

– 350 g de făină;

– coaja de la 1 portocală;

– 1 praf de sare;

– zahăr vanilat (după gust);

– 1 praf de șofran (opțional);

Pentru umplutură:

– fructe uscate;

– 80 g de rom, coniac sau suc de portocale;

– 50 g de făină;

Pentru glazură:

– 1 albuș de ou;

– 200 g de zahăr pudră;

– suc de lime sau de lămâie (după gust).

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătiți maiaua: amestecați laptele cald cu zahărul tos și drojdia, până la omogenizare. Lăsați-o să se activeze timp de 10 minute.

2. Pregătiți aluatul: adăugați zahărul tos și cel vanilat, gălbenușurile de ouă, untul foarte moale, coaja de portocală și maiaua în vasul robotului de bucătărie.

3. Amestecați aluatul cu ajutorul lui, încorporând treptat și făina. Puteți folosi și un mixer cu tel special pentru aluat.

4. În final, adăugați uleiul vegetal. Noi am amestecat aluatul timp de aproximativ 15 minute. Acoperiți bolul cu o folie alimentară și lăsați aluatul să dospească timp de 2 ore la cald.

5. După ce fructele uscate au fost înmuiate bine în suc de portocale (noi le-am ținut toată noaptea), rom sau coniac, scurgeți lichidul în exces, apoi amestecați-le cu 50 g de făină.

6. După ce s-a dublat în volum, mai amestecați aluatul timp de 2 minute cu fructele uscate.

7. Distribuiți aluatul în forme, umplându-le doar pe o treime, deoarece se va ridica încă foarte mult. Acoperiți-le cu o folie și lăsați-l să crească timp de 1-1,5 ore.

8. Coaceți cozonacii în cuptorul preîncălzit până la 180ºC, timp de 30-50 de minute.

9. Între timp, pregătiți glazura: bateți albușul de ou cu 1 praf de sare și sucul de lămâie, folosind mixerul și încorporând treptat zahărul pudră, până la obținerea unei compoziții ferme, care ia forma telului.

10. Scoateți cozonacii din cuptor și acoperiți-i cu glazura obținută. De asemenea, decorați-i după bunul plac.

11. Savurați-i cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New