Nouă plante, pe care grădinarii cu experiență le sădesc toamna și obțin ulterior o recoltă bună!

La sfârșitul sezonului de grădinărit, există încă mult de lucru: înainte de iarnă puteți semăna multe legume și culturi de flori. Cu această metodă, verdeața și rădăcinoasele sunt de obicei mai suculente și mai mari, iar florile evită bolile fungice. 

1.Verdeață 

Plantarea verdețurilor înainte de iarnă este o idee minunată, deoarece recolta garantat va fi timpurie și abundentă. În octombrie, de regulă, se plantează următoarele culturi: 

-mărar; 

-pătrunjel; 

-măcriș; 

-salată de grădină – lăptuca; 

-spanac. 

Regulile de plantare pentru legumele cu frunze nu diferă semnificativ. Semințele se seamănă în șanțuri și sunt ușor adâncite. Patul trebuie mulcit cu turbă și frunze căzute. 

Mărarul poate fi înmulțit prin autoînsămânțare, oferindu-i un loc însorit în grădină. Spanacul trebuie să-și crească o rozetă bună de frunze înainte de sosirea vremii reci. 

2. Plante pentru nutreț 

Aceste ierburi îmbogățesc solul cu substanțe nutritive și îl afânează. Până în mai, ele servesc drept protecție împotriva razelor solare pentru culturile timpurii, care iubesc umbra. 

Plantele pentru nutreț se seamănă într-un strat gros, uneori în șanțuri. Patul se sapă și, dacă e nevoie, se udă. 

Sulfina și vicia reușesc să-și crească tulpină și frunze înainte de instalarea vremii reci. De asemenea, puteți planta în grădină secară de iarnă, ovăz. 

3. Flori 

Înainte de iarnă pot fi semănate multe plante anuale. Alyssum se seamănă la începutul lunii noiembrie în solul puțin înghețat. Semințele acestei culturi sunt foarte mici, iată de ce, se recomandă să le amestecați cu nisip. 

Pentru Aster e nevoie de paturi înalte, pentru ca primăvara apa să nu înece florile. Florile, care au început să crească primăvara devreme, vor suferi mai puțin de boli fungice. 

Crăițele cel mai bine ar fi să le semănați în sere. Excepție fac doar regiunile calde, unde această plantă poate fi semănată în câmp deschis. 

Gălbenelele nu au probleme cu rezistența la frig. În plus, floarea se înmulțește foarte bine prin autoînsămânțare. La sfârșitul sezonului, se seamănă unele tipuri de brumărele (phlox), mac, centaurea, gura leului, precum și plante perene, de exemplu, aquilegia. 

4. Tufe de fructe de pădure 

Toamna este considerată cea mai bună perioadă pentru plantarea tufelor de fructe de pădure la loc nou. Tufele au timp să se adapteze la condițiile schimbate și să dea recoltă deja în anul care vine. 

Cele mai des întâlnite sunt: 

-afine; 

-fragi; 

-merișor. 

Fragul și merișorul se transplantează în septembrie și se alege o zonă însorită. Locul pentru tufe trebuie să fie înalt, astfel încât solul să se încălzească uniform. 

Pentru afine sunt potrivite lunile octombrie și noiembrie. Culturile se transferă pe pat împreună cu balotul de pământ. 

Substratul pentru plantarea arbuștilor este alcătuit din turbă, rumeguș, nisip, frunze căzute și ace de molid. 

5. Morcov 

Pentru a semăna morcov, trebuie să așteptați o vreme stabilă și uscată. Dacă plouă, boabele se vor umfla și pot germina. 

Se folosesc aproximativ de 2 ori mai multe semințe decât pentru semănarea de primăvară. Acestea trebuie doar puțin adâncite și acoperite cu mulci. Nu e nevoie să udați patul după aceea. 

În cazul semănării înainte de iarnă, recolta va fi bogată, legumele fiind mari și suculente. Plantele nu vor da săgeți și vor putea folosi la maximum apa topită. 

6. Sfeclă roșie 

Grădinarii consideră soiurile hibride cele mai potrivite pentru semănarea de toamnă. Ele dau o recoltă abundentă și sunt rezistente la înflorire. 

Procesul începe în luna octombrie. Se recomandă să pregătiți solul pentru sfeclă în prealabil, să îl fertilizați cu materie organică. 

Semințele trebuie să fie selectate și numaidecât uscate. Patul pregătit se acoperă bine cu frunze căzute. 

7. Usturoi 

Cățeii se plantează înainte de înghețuri, ca să reușească să dea rădăcini. Patul pentru usturoi trebuie să fie înalt, ca să nu fie spălat primăvara. 

Materialul săditor se prelucrează cu soluție de cenușă. Puteți folosi permanganat de potasiu. Cățeii mici se introduc la o adâncime de aproximativ 5 cm, iar cei mari – 8-10 cm. 

Plantările se acoperă cu un strat de turbă, iar deasupra se folosește un material de acoperire. Usturoiul se stratifică natural și crește foarte puternic. 

8. Ceapă 

Înainte de a planta ceapa, solul se fertilizează cu materie organică. Patul trebuie afânat bine. 

Toamna, cepele se plantează mai adânc decât primăvara. Cel mai bine este să le sădiți fără spații între ele, practic una în alta. 

Legumele devin suculente, deoarece au posibilitatea să absoarbă multă umiditate. Ceapa de toamnă practic nu face săgeți, deoarece ziua este scurtă. 

Din ce în ce mai mulți grădinari plantează această legumă la sfârșitul sezonului pentru a obține recolta mai devreme și pentru a nu face loc în pivniță pentru materialul săditor. 

9. Ridiche 

Această cultură se seamănă chiar la începutul înghețurilor. Dacă vremea caldă continuă, semănarea ar trebui amânată. Semințele se aruncă în solul înghețat, iar patul se acoperă cu mulci. 

În cazul semănării înainte de iarnă, ridichea crește mare și cu o textură bună. Nu este afectată de puricele negru al cruciferelor, care primăvara devreme încă doarme. Humusul și compostul, adăugate din timp, îmbogățesc solul. 

În cazul cultivării pentru vânzare, puteți obține produsul cu 2-3 săptămâni mai devreme decât de obicei. De asemenea, puteți să nu vă faceți griji pentru înflorirea acestei ridichi. 

Spor la grădinărit!