Nu aruncați mușcata rămasă fără frunze! Puteți să obțineți una sau chiar mai multe tufe din ea!

Mușcatele sunt deseori „locatarele” pervazurilor și grădinilor. Dacă sunt îngrijite corect, ele au aspect decorativ: florile cu nuanțe diferite, înconjurate de frunzele verzi — un ornament adevărat pentru apartamente și florării. Din păcate, odată cu trecerea timpului sau din cauza deficitului de lumină și nutrienți, mușcatele își „aruncă” frunzele, tulpinile lor devin goale și capătă un aspect inestetic. Cum poate fi rezolvată această problemă?

Din păcate, proprietățile decorative ale tulpinii „pleșuve” nu pot fi refăcute: problema se rezolvă doar prin tăierea ei. Cel mai important este să cunoașteți anumite aspecte. Studiați cu atenție planta de la rădăcini până la vârf. Trebuie să lăsați 4-5 muguri viabili pe tulpina ei. De obicei, este vorba de aproximativ 5 cm în înălțime.

După tăiere ar fi bine să fertilizați planta cu un îngrășământ mineral complex sau bogat în azot, deoarece azotul stimulează creșterea masei vegetative. Cel mai potrivit ar fi îngrășământul pentru plantele cu frunze decorative, care se găsește ușor în multe magazine. Nu ar strica să udați planta cu soluție antinfungică. Iar tăietura nu trebuie prelucrată — ea se va usca și se va vindeca fără intervenția noastră. Peste 1.5-2 luni ciotul se va transforma într-o tufă pufoasă și frumoasă.

Apropo, nu aruncați tulpina tăiată, deoarece ea represented un material excelent pentru înrădăcinare! Luați 10 cm de tulpină, care să conțină și vârful plantei și rupeți aproape toate frunzele de pe ea. Îndepărtați neapărat florile și bobocii, dacă acestea sunt prezente, pentru ca ele să nu consume toți nutrienții. Puneți planta deoparte pentru 2-6 ore, ca să se usuce secțiunea de la baza ei — astfel veți preveni pătrunderea bacteriilor patogene.

Cel mai bine ar fi să înrădăcinați butașul direct în sol, fără să-l puneți în prealabil într-un pahar cu apă, așa cum se proceda în trecut cu unele soiuri de mușcate. Realizați o adâncitură în sol (puteți folosi orice substrat universal), puneți butașul în ea și bătătoriți ușor solul. Ca să preveniți contaminarea butașului, puteți să udați solul cu soluție antifungică — astfel veți reduce riscul de apariție a putregaiului și altor boli. Ca să obțineți un rezultat bun, nu puneți butașul într-un loc expus la razele solare directe, ci în unul semiumbrit. De asemenea, puteți să puneți ghiveciul cu butașul într-o pungă de plastic, dotată cu fermoar, ca să creați condițiile de seră: în acest caz trebuie să aerisiți periodic planta.

Spor la grădinărit!