Nu aruncați resturile alimentare! Iată 9 legume și verdețuri, pe care le puteți recultiva iar și iar!

1. ANANASUL

Da! Puteți recultiva ananașii, folosind doar părțile lor superioare! Ca să începeți, rupeți frunzele de pe ananas. Specialiștii recomandă să folosiți un vârf proaspăt și să îndepărtați câteva straturi de frunze superficiale. De asemenea, tăiați toată pulpa, care este încă atașată la baza frunzelor. Apoi introduceți vârful pregătit în apă (nivelul ei trebuie să fie de aproximativ 5 cm). Dacă veți folosi un pahar transparent, veți putea observa dezvoltarea rădăcinilor. Când acestea vor atinge lungimea de aproximativ 6-7 mm, ceea ce se întâmplă în aproximativ 1-2 săptămâni, plantați-le într-un recipient umplut cu sol și îngrășământ organic. Doar atenție: noua dumneavoastră plantă va avea mai mult un caracter decorativ. Dacă aceasta chiar va rodi, va trebui să așteptați până la 2 ani. Dar, precum Bromelia, ananasul reprezintă o minunată plantă de cameră (gratuită)!

2. RĂDĂCINA DE GHIMBIR

Ați cumpărat o rădăcină de ghimbir și ați observat apariția unor mugurași pe ea? Atunci plantați-o! Veți recolta ghimbir proaspăt destul de curând! Ghimbirul este o plantă tropicală. De aceea, țineți-o în interior, dacă afară este frig. Specialiștii recomandă să înmuiați rădăcinile peste noapte, ca să le stimulați creșterea, după care să plantați rizomul în mușchi de turbă până se vor dezvolta frunzele și rădăcinile. Apoi puteți să îl transferați într-un recipient umplut cu substrat pentru ghivece. Ghimbirul nu iubește stagnarea apei. De aceea, asigurați-vă că recipientul dumneavoastră este dotat cu găuri pentru drenaj.

3. BUSUIOCUL

Busuiocul se înmulțește foarte ușor. Pur și simplu luați câțiva lăstari sănătoși, proaspeți, cu lungimea de 10 cm, de pe o tufă tânără de busuioc. Lăsați doar 2 perechi de frunze pe vârful fiecărui lăstar, îndepărtându-le pe celelalte. Realizați o crestătură proaspătă chiar sub unul dintre nodurile inferioare (locul, din care crește o frunză). Apoi introduceți lăstarii în apă curată (nivelul ei trebuie să fie de câțiva cm). Schimbați apa cu regularitate și așteptați formarea rădăcinilor. Acest proces durează 2-4 săptămâni. Plantați lăstarii în ghivece mici, punându-le pe pervaz sau în sol deschis.

4. MENTA

O altă plantă, pe care merită să o cultivați din lăstari, este menta. Ca și în cazul busuiocului, lăstarii trebuie să aibă lungimea de 8-10 cm. Îndepărtați frunzele inferioare și scufundați lăstarii în apă curată. După ce vor forma rădăcini (în aproximativ 2 săptămâni), transferați-i într-un recipient umplut cu substrat pentru ghivece.

5. CEAPA VERDE

Vă place să presărați ceapa verde peste absolut orice mâncare? Cumpărați-o o dată și cultivați-o din resturi pe pervaz. Puneți rădăcinile rămase de la firele de ceapă verde în câțiva ml de apă. Specialiștii accentuează importanța folosirii apei filtrate. În doar câteva zile veți observa apariția rădăcinilor și, de asemenea, creșterea frunzelor. Continuați să creșteți ceapa verde în apă sau plantați-o într-un recipient umplut cu sol.

6. CEAPA ROȘIE

Dacă planificați să recultivați cepele din comerț, alegeți bulbii cu „mustăți” aspectuoase. După ce veți tăia rădăcina („mustățile”) unei cepe, specialiștii recomandă să o puneți deoparte pentru 1-2 zile, ca să permiteți uscarea ușoară a pieliței de pe suprafața ei. Apoi plantați rădăcina într-un recipient umplut cu sol (trebuie să o acoperiți în totalitate). Udați-o cu regularitate. Ceapa dumneavoastră ar trebui să elibereze câteva tulpini. Aceste tulpini se numesc arpagic și ele trebuie separate și replantate. Fiecare trebuie să producă propria sa ceapă!

7. USTUROIUL

 

Dacă ați observat cum cățeii de usturoi încep să încolțească, atunci plantați-i! Usturoiul este una dintre plantele, care pot fi cultivate cu ușurință iar și iar. Un cățel de usturoi plantat în grădină — la începutul toamnei sau sfârșitul iernii (în funcție de regiunea, în care locuiți) — se poate transforma într-o căpățână cu mulți căței. Totuși, acest proces durează 9 luni. De aceea, trebuie să vă înarmați cu răbdare. O altă variantă este reprezentată de plantarea usturoiului într-un ghiveci și ținerea lui în interior. Specialiștii spun că astfel nu veți obține o căpățână clasică de usturoi, dar veți putea folosi cozile lui verzi în calitate de iarbă aromată.

8. ȚELINA VERDE

Țelina verde presupune respectarea regulilor valabile pentru multe alte legume. După ce folosiți tulpinile de țelină, păstrați partea lor inferioară. Puneți-o cu rădăcina în jos în apă curată pentru aproximativ o săptămână. Apoi transferați-o în sol bogat, bine drenat și urmăriți cum va începe să se dezvolte.

9. SALATA VERDE

Cumpărați o căpățână proaspătă de salată verde. Pregătiți o salată și scufundați baza frunzelor, care v-a rămas într-o cantitate mică de apă. Peste aproximativ o săptămână ea va începe să crească! Specialiștii spun că frunzele de salată pot fi mai mici, iar unele plante pot să nu crească deloc. Nu vă descurajați și experimentați cu diverse tipuri de salată. Varza chinezească poate fi, de asemenea, cultivată în acest mod. Este doar o variantă de obținere a mai multor beneficii din alimentele, pe care le cumpărați!

Când vreți să recultivați legumele din comerț, este foarte important să alegeți legume sănătoase, fără semne de boală și ecologice. Multe produse non-organice sunt tratate cu pesticide și chimicale, care inhibă creșterea. Legumele proaspete de la piață sau magazinele ecologice locale (crescute de fermieri) reprezintă cele mai bune opțiuni, dacă vreți să obțineți o nouă recoltă.

De asemenea, când folosiți apa pentru stimularea dezvoltării rădăcinilor, asigurați-vă că aceasta este curată și proaspătă. Încercați să utilizați apă filtrată și fără clor.

Astfel, ce aveți de pierdut? Povestiți-ne despre succesele și eșecurile dumneavoastră! Astfel vom putea învăța mai multe lucruri despre recultivarea legumelor!

Spor la grădinărit!