Nu ați mai copt astfel de pateuri cu mere până acum – moi delicioase și ușor de preparat!

Rețetă de pateuri pe bază de aluat dospit, umplute cu mere caramelizate și acoperite cu o cremă fiartă foarte delicioasă! Merită să fie încercată, dar și salvată în fiecare copiuță cu rețete de chifle și pateuri dulci!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

– 250 ml de lapte cald;

– 1 linguriță de drojdie uscată (6 g);

– 3 linguri de zahăr tos (60 g);

– 50 ml de ulei vegetal de floarea-soarelui;

– 2 ouă;

– 500 g de făină;

– jumătate de linguriță de sare;

Pentru cremă:

– 1 ou;

– 3 linguri de zahăr tos (75-80 g);

– 1 lingură de amidon;

– 250 ml de lapte;

– 50 g de unt;

– esență de vanilie sau zahăr vanilat (după gust);

Pentru umplutură:

– 600 g de mere;

– 3 linguri de zahăr tos (60 g);

– 50 g de unt;

– jumătate de linguriță de scorțișoară.

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătiți aluatul: turnați laptele cald într-un bol adânc. Adăugați drojdia uscată și zahărul și amestecați bine cu telul, până când zahărul se va dizolva complet. După aceasta, încorporați uleiul vegetal și ouăle, lăsând un gălbenuș deoparte pentru ungerea chiflelor.

2. Adăugați o parte din cantitatea de făină în bol și omogenizați-o cu ajutorul telului. După aceasta, adăugați sarea și făina rămasă. Frământați aluatul în bol, până când se va aduna într-o bilă, apoi transferați-l pe suprafața de lucru și frământați-l pe ea, până când va deveni neted, omogen și doar un pic lipicios de mâini. Puneți-l înapoi în bol și acoperiți-l cu un prosop curat de bucătărie. Lăsați aluatul să dospească la cald și să-și dubleze volumul.

3. Pregătiți umplutura: curățați merele de coajă (la dorință) și cotoare. Tăiați-le în formă de feliuțe subțiri.

4. Transferați merele într-o tigaie încăpătoare. Presărați-le cu scorțișoară și zahăr și adăugați untul peste ele. Caramelizați merele la foc mediu, până când se va evapora tot sucul lăsat. Apoi stingeți focul și lăsați umplutura să se răcească.

5. Între timp, pregătiți crema fiartă: spargeți oul într-o crăticioară și adăugați zahărul tos peste el. Bateți ingredientele cu ajutorul mixerului, până la obținerea unei compoziții albicioase și cremoase.

6. După aceasta, adăugați amidonul și laptele. Mai amestecați puțin cu mixerul, apoi puneți vasul pe foc. Fierbeți crema la foc mic, până când se va îngroșa. Apoi scoateți-o de pe foc și încorporați untul, amestecând până când se va topi complet. În final, încorporați zahărul vanilat. Crema este gata. Acoperiți-o în contact cu o folie alimentară și lăsați-o să se răcească.

7. Între timp, aluatul este gata pentru modelarea pateurilor. Transferați-l pe suprafața de lucru presărată cu făină și modelați-l în formă de bilă. Întindeți-o cu ajutorul sucitorului într-un blat de formă rotundă și de grosime medie.

8. Luați un inel de patiserie cu diametrul de 8 cm (sau un pahar) și decupați cerculețe din blatul de aluat.

9. Aplatizați puțin cerculețele de aluat cu degetele și adăugați câte o linguriță de umplutură de mere peste fiecare.

10. Pliați cerculețul de aluat în jumătate și lipiți-i bine marginile, modelând astfel fiecare pateu. Întoarceți-le cu „cusătura” în jos și puneți-le pe o tavă unsă cu ulei vegetal. Acoperiți-le cu un prosop și lăsați-le să crească timp de 20-25 minute.

11. După ce s-a răcit, bateți puțin crema fiartă cu mixerul, ca să devină din nou pufoasă și transferați-o într-un poș de patiserie.

12. După ce au crescut bine, ungeți pateurile cu gălbenușul de ou lăsat deoparte, amestecat cu o lingură de apă sau lapte. Apoi aplicați crema fiartă deasupra. Puteți crea cu ajutorul ei orice fel de desen doriți.

13. Coaceți pateurile în cuptorul preîncălzit până la 180°C, timp de 25 minute, sau până când se vor rumeni.

14. Scoateți-le din cuptor, lăsați-le puțin să se răcească, apoi savurați-le cu poftă! Sunt absolut savuroase!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!