Nu ați mai gătit aluatul în acest fel! Un neobișnuit aluat rece cu drojdie!

Aluat cu drojdie, care dospește la frigider. Rețeta presupune utilizarea unei mici cantități de bicarbonat de sodiu, care îmbunătățește calitatea aluatului. Un aluat universal pentru pâine, chifle pentru sandvișuri sau pentru pateuri cu orice umplutură (dacă adăugați 1 lingură de zahăr vanilat).

INGREDIENTE:

– 125 ml de lapte (cald);

– 125 ml de chefir (la temperatura camerei);

– 15 gr de drojdie proaspătă;

– 30 gr de zahăr;

– 50 gr de unt (la temperatura camerei);

– 1 gălbenuș + 2 albușuri (la temperatura camerei);

– 1 gălbenuș pentru uns;

– 7 gr de sare (1 linguriță cu vârf mic);

– 2 gr de bicarbonat;

– 500-550 gr de făină.

MOD DE PREPARARE:

1. Fărâmițați drojdia în lapte cald și amestecați, până se dizolvă complet.

2. În vasul cu 500 gr de făină, adăugați zahăr, sare, bicarbonat și amestecați foarte bine.

3. Amestecați albușurile și gălbenușul cu unt moale, turnați chefir și mai amestecați o dată.

4. Faceți o adâncitură în făină, turnați laptele cu drojdie, amestecați cu lingura în mijloc, adăugați compoziția de ouă cu unt și amestecați aluatul cu lingura de lemn, până toate ingredientele se încorporează.

Sfat. Rețeta va fi pe placul celor care simt mirosul de drojdie în aluat, deoarece bicarbonatul îl îndepărtează. Dacă veți folosi exact cantitatea indicată, atunci nu veți simți nici miros de drojdie, nici miros de bicarbonat. De asemenea, el relaxează glutenul din făină, făcând aluatul mai elastic. Un astfel de aluat este mult mai simplu de întins în blat foarte subțire. În plus, bicarbonatul împiedică pentru un timp acrirea aluatului.

5. Presărați pe suprafața de lucru cele 50 gr de făină rămase, transferați aluatul, îl înfăinați la suprafață și continuați să-l frământați timp de aproximativ 10 minute, încorporând câte puțină făină (noi nu am folosit-o pe toată). Aluatul trebuie să devină omogen, neted, moale și nu foarte lipicios.

Sfat. Acest aluat este comod de frământat lovindu-l de masă. Veți simți cum își schimbă textura și devine mai omogen și mai neted.

6. Rotunjiți aluatul, îl ungeți cu puțin ulei, îl așezați într-un vas, la fel, uns cu ulei, îl acoperiți cu folie de plastic și îl lăsați la temperatura camerei timp de 30 de minute, apoi îl dați la frigider pentru 1,5-2 ore, până crește semnificativ în volum.

7. Stropiți blatul de lucru cu puțin ulei, transferați aluatul, modelați un șnur gros și îl împărțiți în 12 bucăți, câte aproximativ 80 gr fiecare.

8. Formați chifle de formă ovală, le ungeți cu puțin ulei, le acoperiți cu folie de plastic și le lăsați să se odihnească timp de 5 minute.

9. Stropiți suprafața de lucru cu puțin ulei, aplatizați cu degetele prima chiflă pe care ați format-o, apoi o întindeți cu sucitorul într-un blat oval lung de aceeași grosime, întorcând aluatul pe ambele părți.

10. Rulați un rulou și lipiți marginea.

11. Formați astfel toate chiflele, le așezați în forma (32*22 cm) tapetată cu hârtie de copt, păstrând o mică distanță între ele, le acoperiți cu folie de plastic și le lăsați la dospit la temperatura camerei, timp de aproximativ 50 de minute.

12. Ungeți chiflele cu gălbenuș amestecat cu 2-3 lingurițe de apă și le presărați cu semințe de susan.

13. Dați forma la cuptorul preîncălzit până la 190°С pentru 20 de minute (treapta medie, încălzire sus-jos, fără convecție). Ultimele 5 minute, așezați tava pe treapta inferioară, dar orientați-vă după propriul cuptor. Faceți testul scobitorii.

14. Scoateți chiflele din cuptor și le ungeți imediat cu unt moale, ca să fie mai aromate și cu coajă mai moale.

15. Le lăsați pentru 5-10 minute în formă, apoi le scoateți pe grătar și le lăsați să se răcească complet.

Chiflele sunt nemaipomenite, atât de moi și pufoase! Aluatul nu se fărâmițează și are o structură cu pori mici și o crustă subțire aromată și apetisantă. Încercați și pregătiți aceste chifle simple, apoi suntem siguri că diversitatea preparatelor din acest aluat va crește considerabil.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!