Nu ați mai încercat o asemenea zacuscă până acum! Această rețetă m-a făcut să îndrăgesc dovleacul și mai mult!

Astăzi vă prezint o gustare de legume incredibil de delicioasă – zacuscă de dovleac. Este o rețetă sănătoasă, vegetariană, de post, pe care toată lumea o va îndrăgi, chiar și acei care nu iubesc dovleacul. Aceste conserve se pregătesc ușor și au nevoie de niște ingrediente foarte simple și economice. Vă recomandăm cu drag să le încercați și dvs.

INGREDIENTE:

– 1 kg de dovleac decojit;

– 1 ceapă roșie;

– 70 g de morcov;

– 2 căței de usturoi;

– 2 roșii;

– 1 lingură de zahăr;

– 1 linguriță de sare grunjoasă;

– 1 lingură de sos picant;

– 50 ml de ulei vegetal de floarea-soarelui.

MOD DE PREPARARE:

1. Curățați ceapa roșie de coajă și tăiați-o în formă de solzișori. Transferați-o imediat într-o cratiță încinsă cu puțin ulei vegetal și prăjiți-o timp de câteva minute, amestecând-o periodic.

2. Între timp, curățați morcovul de coajă și tăiați-l în formă de fâșii subțiri. De asemenea, tăiați usturoiul decojit în formă de jumătăți de rondele.

3. După ce ceapa s-a înmuiat un pic și a început să se rumenească, adăugați usturoiul și morcovul. Amestecați și prăjiți legumele până când se vor înmuia.

4. Între timp, pregătiți dovleacul: curățați-l de coajă și semințe și tăiați-l în formă de cubulețe.

5. Adăugați dovleacul peste prăjeala de legume din cratiță și amestecați-l. Lăsați-l să se înăbușe la foc mic (!), sub capac, până când va începe să se separe în fibre și să se înmoaie (aproximativ 40 de minute). Aveți grijă să-l amestecați periodic, până când nu va lăsa propriul suc. În final, faceți focul puțin mai mare și lăsați dovleacul să fiarbă fără capac, pentru a se putea evapora tot lichidul în exces.

6. Acum, decojiți roșiile cu cuțitul și tăiați-le în formă de sferturi de rondele.

7. Adăugați roșiile, sarea, zahărul și sosul picant în cratiță. Amestecați și mai lăsați totul să fiarbă timp de câteva minute. Zacusca trebuie să obțină o consistență semi groasă – lichidul nu trebuie să fie ca apa, ci puțin mai cremos. Scoateți cratița de pe foc.

8. Luați imediat un zdrobitor pentru cartofi și pasați dovleacul foarte bine cu el.

9. Zacusca este gata! Pentru o conservare de lungă durată, transferați-o în borcanele sterilizate și închideți-le ermetic cu capace. Lăsați-o să se răcească complet sub un prosop călduros, apoi depozitați zacusca în cămară.

10. Însă o puteți consuma și acum pe pâine! Este foarte delicioasă!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!