Nu aveți chef să lucrați cu aluatul cu drojdie? Să pregătim atunci o prăjitură fragedă cu brânză dulce de vaci – simplu și gustos!

Vă plac deserturile, dar nu aveți dorința să lucrați cu aluatul dospit? Pregătiți această prăjitură fragedă cu umplutură de brânză dulce de vaci.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

– 400 gr de făină + pentru înfăinare;

– 200 gr de unt sau margarină (rece, din congelator);

– 150 gr de zahăr;

– ½ linguriță de sare;

– 10 gr de praf de copt;

– vanilie sau zahăr vanilat;

– 1 ou;

– 100 gr de smântână fermentată.

Pentru umplutură:

– 400-500 gr de brânză dulce de vaci (9%);

– 130-150 gr de zahăr;

– vanilie sau zahăr vanilat;

– 1 ou + 1 albuș.

Suplimentar:

– 1 ou – pentru uns.

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătiți aluatul. Treceți untul rece prin răzătoarea mare direct în vasul cu făină. Frecați cu mâinile, cât să obțineți firimituri omogene.

Sfat. De asemenea, îl puteți toca cu un cuțit sau îl amestecați cu făină, folosind blenderul sau robotul de bucătărie.

2. Adăugați zahăr, sare, praf de copt și vanilie, amestecați.

3. Adăugați ou și smântână, amestecați cu furculița, apoi cu mâinile. La început, aluatul nu prea se adună într-o bilă, dar încercați să nu mai adăugați nici un lichid. Untul va începe să se topească treptat și veți reuși să adunați aluatul.

Sfat. În total, pentru pregătirea aluatului, noi am avut nevoie de 8 minute.

4. Puneți aluatul într-o pungă de plastic și îl lăsați pe masa din bucătărie. Dar, dacă nu planificați să coaceți imediat prăjitura, atunci dați aluatul la frigider.

5. Pregătiți umplutura. În vasul cu brânză, adăugați zahăr, vanilie, ou și albuș, apoi amestecați foarte bine, până la omogenizare.

Sfat. Opțional, puteți adăuga coajă rasă de lămâie sau portocală, ½ pahar de mac, bucăți de caise uscate, stafide spălate și uscate, dar, în acest caz, micșorați cantitatea de zahăr. Dacă brânza este prea umedă, atunci o scurgeți în prealabil cu ajutorul unui tifon sau adăugați 1 lingură de făină/griș.

6. Tăiați ¼ de aluat și îl puneți înapoi în punga de plastic.

7. Înfăinați folia teflonată sau hârtia de copt siliconată și întindeți aluatul într-un blat cu grosimea de 4-5 mm și diametrul 33-35 cm, presărându-l cu puțină făină.

8. Presați ușor cu ajutorul unui capac sau a unei farfurii (28 cm), astfel încât să obțineți o marginea cu lățimea de 4-5 cm, pe care o tăiați cu cuțitul pentru pizza în fâșii de 1,5-2 cm. Îndreptați marginea blatului, iar resturile de aluat le adunați în punga de plastic.

9. Formați bordura prăjiturii: ridicați fiecare fâșie de aluat, o răsuciți în direcția acelor ceasornicului și o lipiți de blat.

Sfat. De asemenea, puteți forma marginea sub formă de cosiță.

10. Presați marginea aluatului, formând astfel baza prăjiturii.

11. Transferați folia cu aluat pe tava de copt, adăugați umplutura și o repartizați uniform.

12. Din aluatul rămas, faceți decorul, după plac și fantezie: plasă, panglici înguste sau late, cosițe, frunze, flori etc. De asemenea, aluatul poate fi congelat, după care îl treceți prin răzătoarea mare deasupra umpluturii.

13. Ungeți prăjitura cu gălbenuș și dați tava la cuptorul preîncălzit până la 180°С (treapta 2 sau 3 de jos, fără convecție, încălzire sus-jos) pentru 45-50 de minute sau până umplutura se prinde.

Sfat. Dacă aveți un cuptor cu gaz, atunci coaceți prăjitura cum coaceți de obicei toate checurile.

14. Lăsați prăjitura să se răcorească, o transferați pe tocător sau platou și îndepărtați folia.

Prăjitura se taie foarte bine și își menține forma. Are un gust dulce echilibrat, aromă de unt și umplutură plăcută de brânză și vanilie. Desertul va fi pe placul tuturor amatorilor de prăjituri fragede sau cu brânză dulce.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!