Nu este deloc complicat să creșteți un arbust tuia din butași: țineți minte regulile!

Butășirea este cea mai simplă, dar și cea mai sigură metodă de înmulțire a coniferelor. Procesul nu vă va lua mult timp, însă, în rezultat, ținând cont de toate regulile, obțineți un material săditor viguros și sănătos.

Tuia poate fi înmulțită prin butași iarna, primăvara și vara. Arbustul se înrădăcinează foarte bine în toate cazurile. Criteriul principal, căruia trebuie să-i acordați atenție, este dacă lăstarii tuiei au încetat să mai crească.

Dacă da, atunci puteți începe procedura de butășire.

1.Trebuie să alegeți o plantă adultă, sănătoasă și puternică. Găsiți, în partea superioară, o ramură scheletică bine dezvoltată și, cu o mișcare bruscă, rupeți din ea creșteri lignificate de 2-3 ani, situate la capătul lăstarului.

Pentru a vă asigura că butașii se vor înrădăcina, trebuie să-i rupeți cu o bucată mică de scoarță. Lungimea butașului trebuie să fie de 10-15 cm.

2.Îndepărtați acele, care sunt în plus, de pe partea inferioară. Apoi, pentru orice eventualitate, puneți butașul în soluție de regulator de creștere.

3.Introduceți materialul săditor în amestec de turbă, sol de frunze și nisip, folosind proporții egale. La bază nu uitați să faceți un drenaj. Înainte de plantare, puteți înmuia rădăcinile butașilor în îngrășământ, ce contribuie la accelerarea dezvoltării sistemului radicular.

4.La final, realizați o mică seră dintr-o pungă sau o sticlă de plastic.

5.Udați butașul doar atunci când substratul se va usca complet. Apariția unor ramuri noi indică faptul că planta s-a înrădăcinat. Planta poate fi transplantată la loc permanent peste 1-2 ani.

Îngrijirea plantei nu este una specifică: irigarea la timp, solul bun, fertilizările periodice și iluminarea suficientă își vor face treaba mai bine decât orice suplimente din magazin.

Spor la grădinărit!