Nu este deloc dificil să creșteți Tuia din butaș: țineți minte regulile!

Butășirea este cea mai simplă și sigură metodă de înmulțire a coniferelor. Nu vă va lua mult timp, însă în rezultat, dacă urmați instrucțiunile pas cu pas, obțineți o plantă viguroasă și sănătoasă pentru plantare.

Tuia poate fi înmulțită prin butași iarna, primăvara și vara. Ea se înrădăcinează foarte bine în orice caz.

Principalul aspect, căruia trebuie să-i acordați atenție, este dacă a încetat sau nu creșterea lăstarilor tuiei. Dacă da, atunci puteți începe butășirea.

E nevoie să alegeți o plantă matură, sănătoasă și puternică. În partea superioară, găsiți o ramură scheletică bine dezvoltată și rupeți de pe ea, cu o mișcare bruscă a mâinii, creșteri lignificate de 2-3 ani, situate la capătul lăstarului. Ca să fiți siguri că butașii se vor înrădăcina, e nevoie să-i rupeți cu o bucată mică de scoarță. Butașul trebuie să aibă lungimea de 10-15 cm.

Îndepărtați acele în plus de pe partea inferioară a porțiunii de lăstar. Apoi puneți butașul în soluție de regulator de creștere și îl lăsați peste noapte. După care îl introduceți în amestec de sol, care constă din turbă, pământ de frunze și nisip, luate în cantități egale. La bază, nu uitați să asigurați un drenaj. Înainte de plantare, puteți înmuia rădăcinile în stimulator de creștere a sistemului radicular. La final, realizați o seră cu ajutorul unei pungi sau sticle de plastic.

Butașul trebuie udat doar atunci când substratul este complet uscat. Apariția noilor ramuri vorbește despre faptul că planta s-a înrădăcinat. O puteți transfera la loc permanent doar după 1-2 ani.

Îngrijirea plantei nu este una specifică: irigarea la timpul potrivit, solul bun, fertilizările periodice și cantitatea suficientă de lumină de zi își vor face treaba mai bine decât orice adaosuri din comerț.

Spor la grădinărit!