Nu mai procurați condimente! Condimentele de casă sunt mult mai aromate!

Unii ar spune că este mai ușor să procurați condimente gata preparare, dar totuși puteți pregăti condimente independent din legume și verdeață pe placul Dstră și folosite pe parcursul anului. Plus la aceasta, la prepararea condimentelor de casă puteți folosi ceea ce vă place Dstră și să pregătiți acele condimente pe care le utilizați cel mai des.

Pentru a usca legumele și verdețurile aveți nevoie de un uscător pentru legume (deshidrator de fructe si legume). Dacă nu aveți un astfel de aparat, atunci puteți usca în cuptor la temperaturi scăzute cu convecție (în acest caz consumul de energie va fi mai mare).

Vă propunem 4 tipuri de condimente uscate.

1.Condimente cu ciuperci. Sunt potrivite pentru supe cremoase cu pui sau bucate din carne.

VEȚI AVEA NEVOIE DE:

-1,5 kg de ciuperci ( se potrivesc orice tip de ciuperci pornid de la ciuperci de pădure până la cele procurate);

-300 g de ceapă;

-40 g de usturoi;

-50 g de pătrunjel proaspăt;

-500 g de mărar proaspăt;

-60 g de sare;

-0,5 linguriță de nucșoară;

-1 linguriță de oregano uscat;

–1 linguriță de piper alb.

PAȘII DE URMAT:

1.Puneți pe o tavă verdeața de mărar și pătrunjel. Nu este nevoie să le tăiați, deoarece după ce se vor usca, le veți trece prin blender.

2. Tocați ceapa în inele subțiri (cu cât mai subțiri le veți toca, cu atât mai repede se vor usca).

3. Tăiați usutoriul în rondele subțiri.

4. Ciupercile le tăiai în felii subțiri.

5. Uscați la temperatura de 60°C. Verdeața se va usca în 3 ore, usturoiul în 3,5 ore, ceapa în 6 ore și ciupercile în 6,5 ore.

6. Transferați legumele uscate în bolul blenderului, adăugați sarea, nucșoara, oregano și piperul alb măcinat. Mixați până veți obține un amestec omogen. Condimentul obținut îl transferați într-ub borcan curat și uscat și acoperiți cu capac.

Păstrați într-un borcan de sticlă pe o peroadă îndelungată de timp chiar și până la 2 ani, cu condiția că nu va intra umezeala în el. Condimentul cu sos se potrivește perfect cu chifteluțe și pârjoale și carne coaptă.

Într-o tigaie topiți unt și adăugați o lingură de făină. Amestecaț bine. Adăugați smântână pentru gătit și amestecați până când sosul se va îngroșa. Adăugați o lingură de condiment cu ciuperci și amestecați. Serviți pârjoalele cu sos și cu garnitură la dorință

2. Condiment universal din ceapă verde, pătrunjel și mărar. Acest condiment este un amestec versatil care se potrivește bine cu multe feluri de mâncare.

VEȚI AVEA NEVOIE DE:

-150 g de pătrunjel;

-150 g de mărar;

-150 g de ceapă verde.

PAȘII DE URMAT:

Folosiți doar crenguțe de mărar și frunze de pătrunjel.

Tocați ceapa verde mărunt – ea va rămâne în condiment în această stare.

Uscați la 55°C timp de 3 ore toate verdețurile. Transferați verdețurile într-un bol și fărâmițați cu mâinile. Într-un borcan curat și uscat transferați condimentele obținute.

3. Condimente cu legume. Pentru acest tip de condimente puteți folosi legumele la dorința și pe placul Dstră.

VEȚI AVEA NEVOIE DE:

-1 kg de ardei gras de diferite culori;

-1 bucată de țelină;

-400 g de ceapă;

-50 g de usturoi;

-300 g de morcov;

-400 g de dovlecel;

-50 g de pătrunjel;

-50 g de mărar.

PAȘII DE URMAT:

Toate legumele trebuie tocate în felul următor:

Ardeii grași îi tăiați în cubulețe mici; ceapa în inele subțiri; țelina o tăiați cât mai subțire; morcovul în fâșii cu cuțit pentru curățat legumele; dovleceii la fel în fâșii cu cuțit pnetru curățat legumele; usturoiul în rondele; verdeața o utilizați în forma inițială.

Toate legumele le transferați pe tave uscate la o distanță una de alta. Uscați legumele la 60°C. Verdeața se va usca timp de 3 ore, ustutoiul în 4 ore; morcovul în 5 ore; țelina în 6 ore; ceapa în 6,5 ore; dovlecelul și ardeiul gras în 9,5 ore.

Transfreați legumele uscate în bolul blenderului și mixați până veți obține un amestec omogen. Transferați într-un borcan curat și uscat și acoperiți cu capac. Folosiți condimentul la prepararea supelor cu 10-15 minute înainte de finisare.

4. Condiment cu sare. Este potrivit pentru prepararea pârjoalelor, supelor, cartofilor prăjiți, umpluturii pentru plăcinte, carne pentru grătar în loc de sare. Crutoanele sărate cu un astfel de condiment sunt aromate și crocante.

VEȚI AVEA NEVOIE DE:

-1 kg de sare marină;

-200 g de usturoi;

-2 lingurițe de ierburi uscate la dorință;

-1 linguriță de amestec picant de condimente;

-2 lingurițe de piper negru măcinat;

-1 linguriță de piper iute roșu;

-3 lingurițe de boia de ardei dulce.

PAȘII DE URMAT:

Într-un bol adăugați sarea, treceți usturoiul prin presă, adăugați piperul negru măcinat, piper iute roșu, amestec picant de condimente, ierburile uscate și fărâmițați cu o zdrobitoare obișnuită de lemn până amestecul va fi omogen.

Transferați condimentul obținut în borcane curate și închideți cu capac etanș. O puteți păstra pe raftul cu celelalte condimente la temeperatura camerei.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!

New