Nu tăiați stolonii de căpșuni până nu faceți cunoștință cu această informație!

Trebuie stolonii de căpșuni tăiați sau nu? Veșnica întrebare, care preocupă toți grădinarii. Deoarece dacă nu-i tăiați, puteți pierde din recoltă, iar dacă îi tăiați necugetat, atunci puteți deteriora tufa. Înmulțirea căpșunilor e simplă și se face cu ajutorul rozetelor, iar pe care trebuie să le alegeți aflați în articolul de mai jos.

Atunci când căpșunile nu mai înfloresc și se începe formarea fructelor, tufele încep să dea ”urmași”, iar acest lucru influențează negativ mărimea căpșunelor. Primele fructe vor fi mari, iar cele care urmează vor rămâne mici și nu se vor dezvolta dacă nu veți efectua corect lucrările de tăiere.

De exemplu, dacă o tufă are 6 stoloni formați, acest număr este foarte mare.

1. Dacă v-a plăcut soiul de căpșuni și planificați să-l înmulțiți, atunci păstrați cel mult 2 stoloni cu cele mai mari rozete și folosiți doar primul material săditor. Pur și simplu tăiați stolonul de după viitorul răsad.

2. Dacă nu urmăriți scopul de a înmulți căpșuni, atunci puteți îndepărta toți stolonii, efectuând tăierea cât mai aproape de rădăcină.

3. Dacă doriți să aveți doar câțiva stoloni de rezervă, atunci alegeți cele mai sănătoase tufe și cu cele mai multe fructe formate, deoarece acestea dau descendenți la fel de roditori. Păstrați doar câte 1 stolon cu prima rozetă.

Astfel, efectuați tăierea tuturor tufelor, indiferent dacă cultivați căpșune pentru consum sau pentru vânzare.

Dacă rozeta a început deja să dea rădăcini, atunci puteți pune direct pe pat, fără să tăiați stolonul, un pahar de plastic sau un ghiveci de 0,5l cu pământ (îngropați-l lângă tufă) și să plantați rozeta în el. Deja peste 2 săptămâni, veți vedea un sistem radicular bine dezvoltat prin pereții transparenți ai paharului, tăiați stolonul de lângă rozetă și de lângă tufă și aveți material săditor pentru toamnă.

Spor la grădinărit!