O metodă de a coase blugii fără mașină de cusut – simplu și rapid!

Metoda este potrivită pentru cazurile, când, de exemplu, nu aveți la îndemână o mașină de cusut, iar blugii trebuie cusuți urgent sau va fi de ajutor celor, care nu folosesc mașina de cusut.

AVEȚI NEVOIE DE:

– blugi;

– o altă pereche de blugi de lungimea potrivită, pentru a determina lungimea necesară a pantalonilor care urmează a fi scurtați (vă puteți descurca și fără ei);

– riglă;

– creion sau cretă pentru pânză;

– foarfecă pentru pânză;

– ace cu gămălie;

– fire de ață potrivite (important să fie rezistente și nu foarte subțiri);

– ac;

– hârtie abrazivă fină – dacă doriți să faceți rosături.

PAȘI DE URMAT:

1. Blugii trebuie spălați și uscați în prealabil. Pentru început, e nevoie să determinați lungimea corectă a pantalonilor. Puteți face acest lucru măsurându-i și marcându-i, de exemplu, cu un ac cu gămălie pe unul din craci. De asemenea, puteți utiliza o altă pereche de blugi de lungimea potrivită (dar trebuie să țineți cont de faptul că pantalonii se pot așeza diferit, în funcție de model, ar fi bine să luați o pereche de blugi de același model și mărime; de exemplu: dacă tăiați o pereche de blugi skinny, atunci luați pantaloni, la fel, skinny).

Dacă procedați la fel ca noi, întoarceți blugii pe care îi coaseți pe dos și îi îndreptați. Aliniați cusăturile inferioare ale ambilor craci și faceți un marcaj în locul, unde se termină cracul, după care ne orientăm.

2.

Trageți o linie la nivelul marcajului, paralelă marginii inferioare a cracului. Acesta va fi josul pantalonilor.

Acum trebuie să determinați lățimea tivului. Vă puteți orienta după lățimea tivului original al blugilor sau după pânza întreagă care rămâne (dacă marginea uzată nu vă permite să faceți tivul mai lat).

În cazul nostru, blugii au o îndoitură de 1,5 cm, vom face la fel. Marginea e îndoită de 2 ori, deci înmulțim 1,5 cm la 2 și obținem 3 cm. Lăsăm în jos acest indicator de la linia trasată și trageți o linie paralelă.

3. Îndoiți blugii exact în jumătate, astfel încât cusăturile laterale ale cracilor și cusătura inferioară să coincidă. Bucata de crac cu linii trasate trebuie să fie deasupra. Tăiați ambii craci pe linia inferioară trasată.

4.

Îndoiți în interior 1,5 cm ai marginii inferioare. Pentru comoditate, puteți trece cu fierul de călcat deasupra.

Mai îndoiți o dată marginea în interior, la fel 1,5 cm. Fixați îndoitura cu ace și o însăilați. Repetați pașii cu cel de-al doilea crac. Scoateți acele.

5.

Începeți să coaseți blugii. Introduceți firul de ață în urechea acului și ascundeți nodul sub îndoitură. Coaseți cu cusătură simplă, acul în față, la o distanță de 0,2-0,3 mm de la marginea îndoiturii. Încercați să faceți cusături de aceeași lungime.

Important! Efectuați fiecare înțepătură de ac separat (adică: nu trebuie să faceți cusătura dintr-o singură mișcare cu acul, fiecare cusătură – 2 mișcări); acul trebuie să intre în țesătură perpendicular pânzei (vedeți imaginea). Astfel cusăturile sunt mai îngrijite. Coaseți, trăgând ușor firul, astfel încât cusătura să nu fie slabă, ci strânsă, care prinde bine toate straturile țesăturii.

Coaseți astfel în jurul unui crac și repetați pașii pe celălalt.

6.

Acum să realizăm a doua cusătură acul în față. Coaseți astfel încât, noile cusături să umple spațiile libere dintre cusăturile precedente. Încercați ca acul să intre și să iasă în punctele unde încep și se sfârșesc primele cusături. Ca și până acum, realizați fiecare cusătură din 2 mișcări, introduceți acul perpendicular pânzei și trageți ușor firul de ață, pentru ca cusătura să țină strâns toate straturile pânzei.

După ce cusătura e gata, îndepărtați marcajul.

7. Pentru a realiza rosături, frecați cu grijă marginea cu hârtia abrazivă fină. E gata!

Mult spor!