O metodă originală de cultivare a plantațiilor de zmeur!

Toți adoră zmeura, de la mic la mare. Astăzi, vă propunem o metodă interesantă de creștere a culturii de zmeur și anume în anvelope. Este foarte comod, pentru că zmeura nu se răspândește pe tot teritoriul grădinii.

Luați câteva anvelope, le îngropați pe jumătate în sol, adăugați un pumn de superfosfat dublu și amestecați totul cu pământ. Umpleți foarte bine și părțile laterale ale anvelopelor, pentru ca zmeura să nu înghețe iarna. Udați din abundență, direct din furtun și plantați răsadurile. Culturile se prind 100%.

Pe parcursul verii mai udați-le de 2-3 ori din abundență. Umiditatea se menține bine în anvelope și ploile care cad sunt suficiente pentru dezvoltarea plantațiilor.

Dacă vara este secetoasă, udați zmeura mai des. Datorită anvelopelor, umiditatea și îngrăsămintele ajung direct spre culturi și nu spre iarba care crește în jur.

Toamna veți strânge o roadă curată, fructe mari și fără păianjeni, gândaci și viermișori.

Zmeurul remontant îl puteți crește ca și soiurile obișnuite, fără tăierile îniante de iarnă. Doar îndoiați lăstarii de înlocuire la pământ și ei vor ierna ca lăstarii obișnuiți. Vara, anume pe acești lăstari se formează prima roadă cu fructe mari, pe care le puteți savura.

Totuși cea mai mare cantitate de fructe o obțineți din soiurile care rodesc până în toamnă. Acestea le creșteți după toate regulile cultivării soiurilor de zmeur remontant. Toamna târziu tăiați toți lăstarii cât mai aproape de suprafața solului. Fertilizați culturile cu soluție de urzici fermentate și udați-le din abundență. Lăstarii tăiați îi dați prin tocătorul de crengi și mulciți cu ei anvelopele cu acest soi de zmeur.

Primăvara, tufele încep să crească, și în acest moment, trebuie din nou fertilizate cu soluție de urzici fermentate, adăugând uree, și până în toamnă nu mai au nevoie de nici un îngrășământ. Doar urmăriți lăstarii, lăsați doar câte 4-5 pe tufă, iar restul îi îndepărtați.

Păstrați cei mai putetnici lăstari și nu-i ciupiți, pentru că pe vârfuri cresc multe fructe. Iar lăstarii care au iernat trebuie ciupiți obligatoriu, de altfel cresc foarte mari. Ciupirea le este utilă, pentru că se formează lăstari laterali, pe care la fel se formează fructe și tufa crește mai rămuroasă și frumoasă. Legați lăstarii de un sistem de suținere.

Dați prioritate soiurilor remontante pentru că acestea, în primul rând, dau un randament ridicat de producție, iar în al doilea rând, sunt rezistente la boli. Este suficient să le stropiți o singură dată, în scop profilactic, cu insecticid, atunci când observați primele simptome – frunzele se încovoiază.

Trebuie să mai menționăm un detaliu. Când tăiați lăstarii, îndepărtați și frunzele la înălțimea de aproximativ 40-50 cm de la suprafața solului, astfel lăstarii noi formați se observă rapid și sunt înlăturați imediat. În plus, cultura absorabe mai bine umiditatea de la ploi.

Spor la grădinărit!