O metodă veche de altoire a pomilor pentru o recoltă bogată!

Metoda altoirii sub scoarță se aplică atunci când una sau mai multe soiuri noi (mai rezistente la frig, mai rodnice sau rezistente la boli) se altoiesc cu un măr matur sau bătrân.

Majoritatea ramurilor principale ale copacului se taie la o distanță de 70-100 cm de trunchi și aici urmează să fie înserate ramurile altoi. Folosind această metodă de altoire, este foarte important să păstrăm 2-3 ramuri principale netăiate, care vor alimenta mărul. În caz contrar, fiind afectat de tăiere, pomul ar putea muri.

1.Pentru ca rănile să se prindă mai bine, faceți tăietura cu cuțitul de grădină sau de altoit.

2.Faceți o incizie longitudinală de 4-6 cm în coaja portaltoiului. Lama cuțitului trebuie să ajungă până la lemn.

3.Apoi desprindeți ușor coaja portaltoiului (sistemul radicular și trunchiul până la locul altoirii) cu spatula cuțitului, ca să înserați mai ușor ramura altoi.

4.Faceți o tăietură oblică pe ramura altoi (lungimea optimă a inciziei – 4 diametri ai butașului).

5.Ascuțiți puțin partea de jos a ramurii altoi pe partea opusă de cea a tăieturii – astfel va fi mai ușor să introduceți altoiul sub scoarță.

6.Înserați altoiul sub coaja portaltoiului (1-2 mm din incizia altoiului trebuie să fie deasupra tăieturii portaltoiului).

7.Sigilați locul altoirii cu o sfoară, folie de plastic sau bandă izolantă (cu stratul lipicios în exterior).

8.Dacă folosiți sfoara, aplicați var de grădină pe inciziile superioare ale butașilor, pe suprafața tăieturii și pe tăieturile longitudinale, pentru ca porțiunea altoită să nu se usuce.

Apropo

În cazul altoirii sub scoarță, de regulă, se înserează 2-4 altoi – atunci rana se va prinde mai uniform. Peste 2-3 ani, se lasă o singură ramură, cea mai dezvoltată, pentru ca altoii crescuți să nu se încrucișeze.

Spor la grădinărit!