O modalitate eficientă de a planta toamna căpșunii. Veți strânge recolta cu gălețile!

Se știe că cel mai bun sezon pentru plantarea căpșunilor este sfârșitul lunii iulie-august, dar uneori toamna poate fi atât de caldă, încât și o plantare târzie, în prima jumătate a lunii septembrie, va fi mai mult decât rezonabilă. Și așa, plantele vor avea suficient timp să se înrădăcineze înainte de venirea frigului și vor beneficia apoi de o iernare excelentă, iar dvs. – de o recoltă bună în anul următor. Totuși, pentru a obține această recoltă, va trebui să urmați câteva reguli simple în momentul plantării.

Ordinea plantării:

Pentru plantare, cel mai bine este să alegeți paturi înalte și să plantați tufele la o distanță de aproximativ 20 cm între ele și de aproximativ 60 cm între rânduri.

Ce mustăți să alegeți?

Planta mamă are mustăți de diferite ordine: primele sunt mai bătrâne și mai dezvoltate, iar cele din urmă sunt mai tinere și au un sistem radicular mai puțin dezvoltat.

Ideea este că, cu cât planta este mai tânără, cu atât se înrădăcinează mai repede și cu cât este mai bătrână și mai dezvoltată, cu atât este mai dificil să se înrădăcineze. Prin urmare, pentru plantarea timpurie, puteți lua mustăți de primul ordin, iar pentru plantarea târzie – mai tinere.

Cu toate acestea, în ambele cazuri, răsadurile trebuie să fie bine dezvoltate, adică trebuie să aibă un sistem radicular matur, câțiva muguri și 4-5 frunze.

Cum să obțineți un răsad puternic?

Dacă e posibil, cel mai bine este să aveți un pat separat cu câteva tufe care vor fi cultivate special pentru a produce răsaduri rezistente. Prin urmare, aceste tufe nu vor fi destinate să producă fructe, ci mai degrabă să producă mustăți, ceea ce înseamnă că toți mugurii și ovarele vor trebui să fie îndepărtate.

Pregătirea răsadurilor:

Chiar dacă ați cumpărat răsadurile de la magazin, ar trebui să le tratați înainte de plantare, inclusiv împotriva nematodelor. Cel mai eficient tratament în acest caz este să înmuiați răsadurile în apă de 45-50°C timp de aproximativ 20 de minute. Pentru a spori efectul, adăugați în apă și un produs pe bază de bacil de fân. După tratament, puteți începe procesul de plantare.

Cum se plantează?

La plantare, cel mai important lucru este să nu îngropați rădăcinile și mugurii în pământ, de altfel planta va începe să putrezească. Dar nici nu trebuie să lăsați rădăcinile afară, pentru că planta va îngheța. De asemenea, nu uitați că rădăcinile nu trebuie să se îndoaie, ci să se distribuie uniform în interiorul gropii.

În ceea ce privește fertilizarea, trebuie să fertilizați solul cu orice fel de îngrășământ mixt. Înainte și după plantare, udați solul – acest lucru va elimina orice exces de aer și va presa rădăcinile în sol, crescând astfel semnificativ șansa de supraviețuire a căpșunilor.

Ingrediente secrete:

În momentul plantării, puteți pune în fiecare gaură niște păstăi de crăiță, care sunt un îngrășământ incredibil, deoarece sunt literalmente pline de substanțe bioactive care resping și mulți dăunători. Va fi suficient să puneți câte 5 dintre ele în fiecare gaură.

În general, orice parte a crăiței este bună pentru îmbunătățirea sănătății solului și a capacității de înrădăcinare a căpșunilor, precum și pentru protejarea acestora de dăunători.

Cei mai buni vecini:

Căpșunii se înțeleg foarte bine cu ceapa și usturoiul, așa că le puteți planta de-a lungul plantației de căpșuni. De exemplu, puteți planta acești bulbi cu un singur cățel sau ceapă perenă, care vor revitaliza solul și vor proteja culturile de căpșuni de boli și dăunători.

Ultimul detaliu:

În cele din urmă, cel mai bine este să terminați plantarea cu un strat de mulci, de exemplu de rumeguș. Cu toate acestea, în cazul rumegușului, nu uitați să aplicați în sol, primăvara, un bun îngrășământ cu azot pentru a compensa azotul pierdut în timpul descompunerii rumegușului.

Spor la grădinărit!