O rețetă gustoasă de cozonac pascal cu stafide – pufos, aerat, delicat!

Din ingrediente minime obțineți cozonaci de Paște absolut minunați.

INGREDIENTE:

Pentru maia:

-150 ml de lapte;

-10 gr de drojdie proaspătă sau 4 gr de drojdie uscată;

-150 gr de făină.

Pentru aluat:

-7 gălbenușuri;

-100-200 gr de zahăr;

-10 gr de zahăr vanilat;

-75 gr de unt;

-150 gr de făină;

-1 lingură de coajă rasă de portocală.

Pentru umplutură:

-50-100 gr de stafide (sau caise uscate, fructe confiate);

-suc de portocală;

-1 linguriță de făină.

Pentru glazură:

-100 gr de zahăr pudră;

-2 linguri de apă;

-1 linguriță de gelatină;

-2 linguri de apă.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți maiaua. Mărunțiți drojdia în laptele cald (nu fierbinte) și amestecați, până se dizolvă.

2.Cerneți făina și o încorporați în 2 etape, amestecând bine, cât să dispară cocoloașele. Trebuie să obțineți un aluat la consistență mai dens decât cel pentru blinii.

3.Acoperiți aluatul cu folie alimentară și îl dați la loc cald pentru 1 oră 20 de minute. Puteți folosi metoda noastră: puneți un pahar cu apă clocotită în cuptorul cu microunde, apoi vasul cu maia și închideți ușa. Dar aveți grijă să nu porniți cuptorul, de altfel nu o veți mai putea folosi.

4.Separați albușurile de gălbenușuri. Bateți gălbenușurile cu zahăr și zahăr vanilat, până se dizolvă zahărul complet, iar compoziția devine albicioasă, pufoasă și omogenă.

5.Verificați maiaua. Dacă o străpungeți cu o furculiță, veți vedea că în interior este plină de bule de aer. Când începe să se lase, în special în mijloc, înseamnă că e gata și o puteți folosi.

6.Adăugați maiaua în compoziția de gălbenușuri, apoi făina și coaja de portocală. Amestecați cu spatula, apoi cu mâinile.

7.Turnați treptat untul topit călduț, în porții foarte mici, frământând foarte bine după fiecare.

8.Frământați aluatul timp de 15-20 de minute, după tehnologia franceză: întindeți aluatul, apoi îl împăturiți. Periodic, puteți unge mâinile cu ulei.

9.Transferați aluatul pe blatul de lucru uns cu ulei și frământați, până aluatul devine omogen și relativ neted, el va fi lipicios, moale, umed și practic nu își va menține forma, dar nici într-un caz nu mai adăugați făină.

Sfat. Puteți folosi robotul de bucătărie cu paleta cârlig pentru frământare.

10.Puneți aluatul într-un vas curat și uns cu ulei, apoi îl dați la loc cald pentru 1 oră 30 de minute, până își triplează volumul. Dacă folosiți metoda cuptorului cu micorunde, nu acoperiți vasul cu folie, deoarece apa din pahar se va evapora și va menține umiditatea necesară.

11.Amestecați stafidele uscate cu sucul de portocală, puneți crăticioara la foc și aduceți amestecul până la punctul de fierbere. Apoi luați stafidele de pe foc și le lăsați în suc timp de 30 de minute, până se răcesc complet.

12.Le strecurați cu o sită și le uscați pe un prosop de hârtie. Apoi adăugați 1 linguriță de făină și amestecați.

13.Ungeți mâinile cu ulei, lucrați puțin aluatul, adăugați stafidele și amestecați.

14.Împărțiți aluatul în 2-3 bucăți, le rotunjiți și le ransferați în formele pentru cozonaci unse cu unt. Umpleți 1/3 din ele, deoarece aluatul crește de 4-5 ori. Formele noastre au diametrul de 11 cm și înălțimea de 9 cm, dar noi am adăugat hârtie de copt, pentru ca bordurile să fie mai înalte.

15.Dați formele din nou la cuptorul cu microunde cu un pahar de apă clocotită în interior pentru 1 oră 30 de minute, aluatul trebuie să crească până la marginile formelor.

16.Coaceți cozonacii în cuptorul preîncălzit până la 180°C timp de 40 de minute. Peste 15 minute, acoperiți cozonacii cu 2 straturi de staniol, să nu se rumenească prea tare.

17.Lăsați cozonacii să se răcorească timp de 5 minute, apoi îndepărtați cu grijă hârtia și culcați-i pe o pernă acoperită cu un prosop, astfel nu se vor lăsa. Peste fiecare 15 minute, întoarceți cozonacii pe altă parte, până se răcesc complet.

18.Pregătiți glazura. Amestecați gelatina cu apă și o lăsați să se umfle, timp de 10 minute, conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

19.Amestecați zahărul pudră cu apă, până la omogenizare.

20.Adăugați gelatina în vasul cu zahăr pudră, amestecați bine, puneți compoziția la foc și o dați în clocot. Amestecați imediat cu mixerul timp de 3-5 minute și obțineți o glazură albă, pufoasă și densă.

21.Opțional, puteți utiliza coloranți alimentari. Noi am împărțit glazura în jumătate, iar în una din ele am adăugat 2 picături de colorant.

22.Transferați glazurile într-un poș cu o linguriță, alternând cele 2 culori.

23.Decorați cozonacii cu flori de glazură, fructe confiate, ornamente etc.

Miezul cozonacilor este incredibil de poros, aluatul nu se fărâmițează, iar cozonacii sunt ușori ca puful.

Vă dorim poftă bună și sărbători fericite alături de cei dragi!