O tehnică deosebită de decor: o sticlă simplă + un șervețel pot să vă surprindă!

Probabil majoritatea oamenilor au înțeles deja că practic orice obiect poate fi decorat cu ajutorul decupajului. Această tehnică poate transforma chiar și cel mai obișnuit obiect într-o adevărată capodoperă!

Iar dacă veți utiliza tehnica decupajului invers, veți obține un rezultat încă mai interesant. Doar priviți ce sticle frumoase pot fi confecționate cu ajutorul acestei tehnici!

Și nu contează dacă vreți să păstrați băuturi de casă în asemenea sticle decorative sau să le oferiți în dar cuiva. Ele vor fi binevenite oriunde! Sticlele decorate prin decupaj pot fi utilizate și în calitate de ornament pentru mesele de sărbătoare sau ca elemente decorative pentru orice odaie.

AVEȚI NEVOIE DE:

-o sticlă;

-vopsele acrilice + în ulei;

-pensule;

-un burete;

-o bucată de șmirghel fin;

-lac acrilic;

-șervețele de masă cu modele frumoase;

-spirt sau acetonă;

-un cuțit sau un bisturiu;

-Aracet + apă.

MOD DE LUCRU:

1.Bineînțeles, în primul rând trebuie să alegeți sticla, care va fi decorată și șervețelele de hârtie, pe care le veți folosi în acest scop.

2.După ce ați pregătit toate materialele necesare, puteți să începeți procesul de decorare. Mai întâi trebuie să degresați sticla cu spirt sau acetonă. Acest lucru este necesar, pentru ca modelul să se întindă drept și să se lipească fără vreo dificultate.

3.Măsurați modelul, astfel încât el să acopere peretele posterior al sticlei și să se întindă puțin pe pereții laterali. Apoi fie tăiați, fie rupeți partea necesară de model de pe șervețelul de hârtie. Dacă șervețelul constă din câteva straturi, folosiți-l doar pe primul, pe cel colorat.

4.Așezați modelul pe peretele posterior al sticlei, astfel încât fața lui de „dinapoi” să se afle deasupra.

5.Ca să aplicați tehnica decupajului, aveți nevoie de un amestec de Aracet și apă. Pregătiți-l.

6.Folosind o pensulă moale, răspândiți amestecul de lipici pe șervețel. În același timp lipiți cu grijă șervețelul de sticlă, întinzându-l puțin. Această etapă este foarte importantă: șervețelul trebuie să se întindă drept pe sticlă, fără să prezinte cute. De asemenea, este important să nu exagerați, deoarece dacă va fi prea umed sau va fi presat prea tare, șervețelul se poate deteriora și veți fi nevoiți să începeți totul de la început. Puteți să contribuiți la lipirea și întinderea șervețelului cu degetele.

7.Îndepărtați resturile de lipici cu ajutorul unui șervețel sau al unei cârpe uscate, tapetând cu grijă suprafața sticlei. Lăsați sticla să se usuce pe parcursul a aproximativ 30 minute.

8.Modelul uscat trebuie acoperit cu lac acrilic, transparent. Această etapă este necesară, pentru ca vopselele, cu care veți acoperi sticla, să nu se strecoare prin model. Lăsați lacul să se usuce.

9.Următoarea etapă constă în acoperirea unei părți a sticlei cu vopsea acrilică (în cazul nostru, vopsea albă). Aplicați primul strat de vopsea cu pensula: el trebuie să fie destul de subțire. La această etapă trebuie să decideți ce dimensiune va avea „deschizătura”. Dacă nu ați reușit să luați o decizie, vopsiți o porțiune mai mare de sticlă, deoarece vopseaua acrilică se îndepărtează ușor, iar adăugarea ei, astfel încât să obțineți un model drept, este cam dificilă.

10.După ce primul strat de vopsea se va usca, aplicați al doilea strat. Dar de această dată nu folosiți pensula, ci buretele, realizând mișcări de tapetare, îmbibare. Lăsați vopseaua să se usuce.

11.Aplicați al treilea strat de vopsea cu ajutorul pensulei. După ce acesta se va usca, luați o bucată de șmirghel fin și neteziți cu grijă suprafața.

12.Acum a sosit momentul să decorați peretele posterior al sticlei prin tehnica decupajului: anume partea lui exterioară. Fixați un șervețel cu model pe el cu ajutorul amestecului apos de Aracet, după care lăsați-l să se usuce și acoperiți-l cu lac.

13.Procedând similar, aplicați un model și pe peretele anterior al sticlei.

14.Folosind un cuțit sau un bisturiu, modelați „deschizătura”, pur și simplu îndepărtând vopseaua excesivă. Decorați-i marginea cu ajutorul unor bucle sau puncte de vopsea.

15.Folosind vopsele pastelate pe bază de ulei, puteți să adăugați câteva finisaje colorate. Nu uitați să acoperiți cu vopsea acrilică fundul sticlei.

16.Sticla decorată este aproape gata. Mai rămâne să o acoperiți cu câteva straturi de lac acrilic, lăsându-l pe fiecare să se usuce. Apoi puteți să o utilizați!

Dacă v-a plăcut articolul, distribuiți-l prietenilor voștri și folosiți această tehnică minunată de decorare!

Spor la treabă!