Obțineți o orhidee nouă din tija ei florală: creșterea unui butaș pe tija deja înflorită!

Mulți oameni visează să-și înmulțească singuri orhideele, dar nu toți știu cum să o facă. Soluția se află chiar la suprafață. Există o metodă extrem de simplă și funcțională de obținere a unui butaș cu un sistem radicular bine dezvoltat. De aceea, nu vă grăbiți să aruncați tija florală tăiată de la orhidee, pentru că acesta este un material excelent pentru o a obține o plantă nouă, fără a folosi pastă de citochinină sau alți stimulatori.

Veți avea nevoie de:

– tija florală;

– peroxid de hidrogen;

– 1 sticlă de plastic;

– folie alimentară;

– mușchi.

Mod de lucru:

1. Pentru început, haideți să examinăm tija florală. De partea de sus, care avea flori pe ea, nu mai avem nevoie. Vom folosi doar partea inferioară a tijei. Anume aici se află bobocii latenți, ascunși sub solzi. Trebuie doar să creați condiții confortabile pentru trezirea lor.

2. Tăiați tija de sus și de jos, astfel încât să rămână o distanță suficientă până la bobocii latenți. În esență, veți obține un butaș obișnuit. Tratați tăieturile cu peroxid de hidrogen.

3. Îndepărtați cu grijă solzii.

4. Tăiați partea superioară a unei sticle de plastic, puțin mai jos de punctul de rotunjire, îndepărtați capacul și uniformizați marginile. Așezați partea de sus a sticlei în partea de jos, cu gâtul în jos și împingeți-o până la bază. Apoi umpleți-o cu apă, astfel încât gâtul să fie pe jumătate scufundat în lichid.

5. Înfășurați tija în mușchi, lăsând partea de sus și cea de jos deschise, apoi puneți-o în sticlă. Este important ca butașul să se afle sub apă, iar mugurul latent să se afle deasupra mușchiului.

6. Umeziți și mușchiul cu apă. Acoperiți paharul cu o folie alimentară. Folosiți o scobitoare pentru a face mici găuri în ea, nu numai pentru a crea un microclimat potrivit, ci și pentru a permite aerului să circule. Așezați sticla într-un loc bine luminat, cum ar fi pe fereastră. Pentru ca mugurii să se trezească, este important să-i mențineți la o temperatură de 25-26°C.

7. Tot ce rămâne de făcut este să așteptăm. După un timp, mugurul se va trezi și va începe rapid să crească.

8. Peste aproximativ 2 luni, când butașul se va forma și își va dezvolta bine rădăcinile, scoateți folia. Acum, tânăra orhidee va avea nevoie de o perioadă de adaptare.

9. Tăiați partea inferioară a tijei și tratați zona tăiată cu peroxid de hidrogen. Plantați butașul în mușchi bine umezit. Lăsați o parte din rădăcini la suprafață. Acum, nu mai sunt necesare temperaturile ridicate, chiar deopotrivă. Într-un loc răcoros și bine luminat, rădăcinile vor crește mult mai rapid. Nu uitați să umeziți mușchiul din când în când. Odată ce rădăcinile au crescut, orhideea tânără este gata să fie transferată într-un ghiveci mai mare.

Spor la grădinărit!