Orhideele înfloresc ca nebunele! Apă vie pentru orhidee și nu numai!

Pasiunea pentru orhidee este numită pe bună dreptate un domeniu special al floriculturii. Aceste plante uimitoare sunt atât de unice prin modul lor de creștere, tipul de rizom și cerințele față de condiții, încât ar fi o adevărată infracțiune să le clasăm printre culturile obișnuite, care înfloresc. 

Printre orhidee există un număr imens de plante atât mai rezistente și nepretențioase, special adaptate condițiilor de interior, cât și foarte capricioase, capabile să crească numai în sere sau în vitrine speciale. 

Pentru cei care abia fac cunoștință cu aceste steluțe exotice, este destul de dificil să se orienteze în ceea ce este exact nevoie pentru o anumită orhidee și să decidă să-și completeze colecția cu steluțe tropicale. Și aici poate exista o singură recomandare – începeți treptat. 

1.Alegeți cu înțelepciune sau începeți cu pași mici 

Dacă pasiunea pentru orhidee este abia la început și, în pofida faptului că sunteți fascinați de frumusețea inflorescențelor, vă este frică să dețineți o astfel de frumusețe din cauza îngrijirii dificile, începeți cu cei mai nepretențioși reprezentanți ai familiei. Ar fi bine să faceți cunoștință mai întâi cu soiurile rezistente la boli și cu cerințe comune. Phalaenopsis este cea mai bună alegere pentru începătorii în cultivarea orhideelor. Orhideele fluture se remarcă nu doar prin înflorirea deosebit de îndelungată. Aceste orhidee sunt foarte ușor de întreținut și sunt perfecte pentru a învăța cum să îngrijiți toate aceste plante uimitoare. 

2. Lumina moale – secretul frumuseții orhideei 

Alegeți corect iluminarea pentru orhidee. Aceste flori tropicale în condiții de interior aparțin culturilor iubitoare de lumină, dar nu tolerează lumina directă a soarelui. Razele solare nu trebuie să ajungă pe flori și frunze, în special pe ghivecele transparente, dacă orhideele cresc în recipiente speciale și aparțin speciilor capabile de fotosinteză. Așezați orhideele pe ferestrele, care sunt orientate spre vest sau spre est. Cele mai tolerante la umbră dintre toate orhideele sunt doar phalaenopsis, care pot accepta condițiile ferestrelor orientate spre nord. 

3. Irigarea înțeleaptă a orhideelor 

Dragostea orhideelor pentru umiditate și originile lor tropicale nu ar trebui să vă inducă în eroare. În majoritatea cazurilor, este suficient să udați orhideele aproximativ o dată pe săptămână. Ar fi bine să folosiți metoda prin scufundare în apă sau prin duș, prima fiind mult mai ușoară și mai de încredere. Adânciți ghiveciul cu orhidee în vasul cu apă de ploaie sau altă apă moale, astfel încât substratul să se umezească bine (cel mult 20-30 de minute). Dacă aveți noroc și apa de sub robinet nu este dură, fiind potrivită pentru îngrijirea plantelor de interior, atunci puteți pune orhideea sub jet de apă sau puteți umezi balotul de pământ prin duș, dar nu uitați, apa nici într-un caz nu trebuie să fie rece. De îndată ce apa va umezi complet substratul, scoateți cu grijă vasul pe un suport și lăsați să se scurgă toată apa în exces (lichidul nu trebuie să stagneze în jurul rădăcinilor orhideei și să rămână în tavă). 

4. Hrana = creștere 

Toate orhideele fără excepție au nevoie de o concentrație suficient de mare de îngrășăminte în sol. Pentru aceste culturi, pot fi utilizate numai îngrășăminte speciale destinate orhideelor și trebuie adăugate doar împreună cu apa pentru irigare. Pentru phalaenopsis și alte orhidee necapricioase rezistente la boli, este suficientă o singură fertilizare pe lună sau la fiecare 3 săptămâni într-o doză standard sau de 2 ori pe lună cu o cantitate înjumătățită de îngrășământ. Îngrășământul se adaugă nu pe tot parcursul anului, ci în lunile de dezvoltare activă. 

5. Transplantarea atentă, dar minuțioasă 

Orhideele trebuie transplantate în mediu la fiecare 2 ani. Trebuie să aveți mare grijă la aceste plante, deoarece rădăcinile pot fi ușor rănite sau rupte. Substratul se înlocuiește complet. Pentru orhidee, sunt necesare amestecuri speciale de sol pentru aceste tipuri de plante, care conțin părți grosiere de scoarță, mușchi și alte componente utile. Înainte de plantare, trebuie să examinați cu atenție planta și să îndepărtați toate zonele moi, deteriorate, uscate, prelucrând tăieturile cu cărbune de lemn. Orhideele nu se adâncesc în sol, ele trebuie așezate cu grijă pe ridicătura de la baza ghiveciului, apoi spațiul liber se umple cu substrat. Dacă vă este frică să nu deteriorați rizomul orhideei în timpul transplantării, pentru prima procedură, rugați un coleg-florar, care cunoaște deja specificul orhideelor, să vă ajute. După procedură, nu udați planta timp de cel puțin 3 zile și reluați fertilizarea numai după o lună. 

6. Fără controlul temperaturii, înflorirea orhideei nu poate fi posibilă 

Pentru ca orhideele să înflorească, au nevoie de condiții răcoroase, în special, temperatura pe timp de noapte în timpul pregătirii pentru înflorire ar trebui să scadă până la cel puțin 15-18°C, perfect ar fi 12-15°C. În ceea ce privește perioada concretă de trecere în starea de repaus și indicatorii necesari orhideei dumneavoastră, e nevoie să specificați informația la cumpărare, deoarece fiecare soi are propriile sale caracteristici și „obiceiuri” specifice. Însă, doar asigurarea unui mediu răcoros nu va fi suficient. Ar trebuie să fie o diferență între temperatura diurnă și nocturnă: pe timp de noapte, temperatura din încăperea unde stă orhideea trebuie să scadă cu 4-5°C față de cea pe timp de zi. 

7. Tăiere deosebită 

Dacă ați ales să faceți cunoștință cu phalaenopsis, atunci e nevoie să tăiați corect inflorescențele ofilite. La phalaenopsis, noii pedunculi se vor dezvolta nu numai la baza tulpinii, ci și din ochiul unui mugur latent de pe lăstar. Respectiv, tijele nu se îndepărtează complet, se taie aproximativ pe jumătate, deasupra celui de al 2-lea sau al 3-lea ochi. Dacă vă este frică să greșiți, este mai bine să păstrați lăstarii după înflorire: puteți tăia vârfurile după ce apar lăstari noi sau pe măsură ce se usucă, îndepărtând doar vârfurile uscate. 

Spor la grădinărit!