Ornament superb ”Frunze voluminoase” realizat cu andrele!

Un ornament foarte frumos sub formă de frunze perfect pentru pulovere și căciuli. Raportul: 16 ochiuri și 32 de rânduri. Numărul de ochiuri montate: 16 ochiuri * numărul raporturilor + 9 ochiuri pentru simetrie + 2 ochiuri de margine. Dacă nu aveți nevoie de simetrie, atunci adăugați doar 1 ochi suplimentar și 2 ochiuri de margine. Veți afla cum puteți realiza o frunză separat – jumătate de raport, adică 8 ochiuri se lucrează pur și simplu pe dos. O singură frunză conține 16 rânduri, din rândul 17 ornamentul se mișcă cu 8 ochiuri, pentru ca frunzele să fie așezate sub formă de tablă de șah.

PAȘI DE URMAT:

1. Montați 11 ochiuri pe andrele (pentru 1 frunză: 8 ochiuri jumătate de raport + 1 ochi pentru simetrie + 2 ochiuri de margine).

2. Rând 1. Primul ochi nu se lucrează și raportul: 3 ochiuri pe dos, 3 ochiuri pe față, 2 ochiuri pe dos. Apoi 1 ochi pe dos (pentru simetrie) și ochiul de margine pe dos.

3. Rând 2. Lucrați conform desenului – ochiurile de dos pe dos, ochiurile de față pe față: 3 ochiuri pe față, 3 ochiuri pe dos, 3 ochiuri pe dos, ochiul de margine pe dos.

4. Rând 3. Primul ochi nu se lucrează, 2 ochiuri pe dos și încrucișați următoarele 2 ochiuri: le transferați pe andreaua dreaptă, apucați din spate primul ochi cu andreaua stângă, le scoateți pe ambele de pe andreaua dreaptă, apucați cu andreaua dreaptă ochiul liber și o transferați pe andreaua stângă.

5. Lucrați 1 ochi pe față, 1 ochi pe dos.

6. Apoi 1 ochi pe dos, următoarele 2 ochiuri le încrucișați spre stânga: le scoateți pe andreaua dreaptă, apucați primul ochi cu andreaua stângă din față, scoateți ambele ochiuri de pe andreaua dreaptă, apucați al doilea ochi cu andreaua dreaptă din spate, îl transferați pe andreaua stângă, îl lucrați pe dos, iar următorul pe față.

7. La final, 2 ochiuri pe dos, ochiul de margine pe dos.

8. Rând 4. Lucrați conform desenului – primul ochi nu se lucrează, 2 ochiuri pe față, 1 ochi pe dos, 1 ochi pe față, 1 ochi pe dos, 1 ochi pe față, 1 ochi pe dos, 2 ochiuri pe față, ochiul de margine pe dos.

9. Rând 5. Primul ochi nu se lucrează, 2 ochiuri pe dos, 5 ochiuri pe față, 2 ochiuri pe dos, ochiul de margine pe dos.

10. Rând 6. Lucrați conform desenului – primul ochi nu se lucrează, 2 ochiuri pe față, 5 ochiuri pe dos, 2 ochiuri pe față, ochiul de margine pe dos.

11. Rând 7. Primul ochi nu se lucrează, 2 ochiuri pe dos, coborâți cu 6 rânduri, introduceți andreaua dreaptă în ochiul de față și scoateți 1 ochi lung.

12. Continuați să scoateți astfel de ochiuri lungi din fiecare ochi de față, adică în total 6 ochiuri.

13. Apoi lucrați următorul ochi de față pe față și obțineți 7 ochiuri.

14. Începând cu cel mai lung ochi, le apucați pe rând și le treceți peste toate celelalte ochiuri.

15. Trageți bine firul, 3 ochiuri pe față și la fel lucrați următorul element: coborâți cu 6 rânduri, introduceți andreaua dreaptă în ochiul inferior, scoateți 1 ochi lung, urcați pe rând și scoateți din fiecare ochi câte un ochi lung. Apoi lucrați 1 ochi pe față și, începând cu cel mai lung ochi, le apucați pe rând cu andreaua stângă și le treceți peste toate celelalte. Trageți firul, 2 ochiuri pe dos, ochiul de margine pe dos.

16. Rând 8. Primul ochi nu se lucrează, 3 ochiuri pe față, 3 ochiuri pe dos, 3 ochiuri pe față, ochiul de margine pe dos.

17. Rând 9. Lucrați conform desenului – primul ochi nu se lucrează, 3 ochiuri pe dos, 3 ochiuri pe față, 3 ochiuri pe dos, ochiul de margine pe dos.

18. Rând 10. Lucrați conform desenului – primul ochi nu se lucrează, 3 ochiuri pe față, 3 ochiuri pe dos, 3 ochiuri pe față, ochiul de margine pe dos.

19. Rând 11. Primul ochi nu se lucrează, 3 ochiuri pe dos, coborâți cu 6 rânduri, introduceți andreaua dreaptă în ochiul inferior, scoateți 1 ochi lung, urcați pe rând și scoateți din fiecare ochi câte un ochi lung. Apoi lucrați 1 ochi pe față și, începând cu cel mai lung ochi, le apucați pe rând cu andreaua stângă și le treceți peste toate celelalte. Trageți firul, 1 ochi pe față și lucrați la fel următorul element. Trageți bine firul, 3 ochiuri pe dos, ochiul de margine pe dos.

21. Rând 13. Lucrați conform desenului – primul ochi nu se lucrează, 4 ochiuri pe dos, 1 ochi pe față, 4 ochiuri pe dos, ochiul de margine pe dos.

22. Rând 14. Lucrați conform desenului – primul ochi nu se lucrează, 4 ochiuri pe față, 1 ochi pe dos, 4 ochiuri pe față, ochiul de margine pe dos.

23. Rând 15. Primul ochi nu se lucrează, 4 ochiuri pe dos, coborâți cu 6 rânduri, introduceți andreaua dreaptă în ochiul inferior, scoateți 1 ochi lung, urcați pe rând și scoateți din fiecare ochi câte un ochi lung. Apoi lucrați 1 ochi pe față și, începând cu cel mai lung ochi, le apucați pe rând cu andreaua stângă și le treceți peste toate celelalte. Trageți firul, 4 ochiuri pe dos, ochiul de margine pe dos.

24. Rând 16. Primul ochi nu se lucrează, toate ochiurile pe față, ochiul de margine pe dos.

Mult spor!