Oțet de mere (de casă)!

În prezent majoritatea gospodinelor se străduiesc să folosească tot mai mult oțetul de mere, când pregătesc conservele pentru iarnă, maioneza, dressing-urile pentru salate, marinadele etc. 

Oțetul de mere de casă are aromă plăcută de mere și miere, culoare gălbuie-chihlimbarie, ușor tulbure, iar aciditatea lui este, de regulă, egală cu 4-6%. Prepararea lui durează aproximativ 2 luni, dar rezultatul merită tot efortul depus. Oțetul de mere este un produs folositor, cu gust excelent și calitate înaltă.

INGREDIENTE:

-2 kg de mere curățate;

-2 litri de apă caldă;

-400 g + 280 g de miere sau zahăr;

-80 g de pâine uscată de secară, 40 g de drojdie proaspătă sau 10-12 g de drojdie uscată (opțional).

Din aceste ingrediente veți obține 2500-2800 ml de oțet.

MOD DE PREPARARE:

1.Fierbeți apa și lăsați-o să se răcească puțin.

2.Spălați merele și curățați-le de părțile alterate, dacă acestea există. Cântăriți-le. 

3.Mărunțiți merele cu tot cu coajă și cotoare, folosind răzătoarea, mașina de tocat carne, blenderul, robotul de bucătărie sau cuțitul.

4.Dizolvați 400 g de miere în apa caldă. Turnați soluția obținută peste merele mărunțite.

5.Dacă doriți să grăbiți procesul de fermentare, adăugați pâine uscată de secară, drojdie proaspătă mărunțită sau drojdie uscată în soluție. Amestecați foarte bine.

6.Acoperiți vasul cu tifon împăturit în 3-4 straturi și fixați-l cu un elastic pentru bani. Lăsați merele să fermenteze timp de 10 zile la temperatura de 20-30°C‌. Amestecați merele de 2 ori pe zi în timpul acestui proces.

7.Peste 10 zile, când fermentarea se va termina, strecurați soluția obținută printr-o strecurătoare tapetată cu 2 straturi de tifon. Stoarceți foarte bine merele și aruncați-le. Cântăriți lichidul: noi am obținut 2800 ml.

8.Adăugați mierea rămasă în el (câte 100 g de miere la fiecare litru de lichid). Amestecați foarte bine.

9.Turnați soluția într-un borcan cu volumul corespunzător. Acoperiți-l cu pânză, fixând-o cu un elastic pentru bani.

10.Lăsați soluția să fermenteze în continuare la temperatura de 20-30°C‌ pe parcursul a încă 40-60 zile. Străduiți-vă să nu o „deranjați” în această perioadă (nu mutați și nu mișcați borcanul). Se vor produce mai multe reacții chimice, în urma cărora va rezulta acidul acetic. Soluția se va clarifica. Se va forma un sediment pe fundul borcanului.

11.Strecurați oțetul prin 8 straturi de tifon. Noi am strecurat partea limpede într-un vas și pe cea tulbure — în altul. Am turnat partea tulbure într-un borcan mai mic și am strecurat-o încă o dată după ce s-a limpezit.

12.Turnați oțetul în sticle închise la culoare (noi n-am avut asemenea sticle) și închideți-le cu capace sau dopuri. Păstrați-le într-un loc întunecos, la temperatura de 4-20°C‌, până la 3 ani. Peste câteva luni este posibil să apară franjuri portocalii în oțet: acestea vor reprezenta sedimentul final și nu sunt dăunătoare.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!