Pâine cu usturoi și mărar!

Pâinea cu usturoi și mărar, acoperită cu crustă de cașcaval, este incredibil de moale, fină și aromată. Puteți să o serviți la prânz/cină sau ca gustare sățioasă. O rețetă foarte reușită!

INGREDIENTE:

-300 ml de lapte cald;

-550 g de făină;

-11 g de drojdie uscată;

-o linguriță de zahăr;

-o linguriță de sare;

-4 linguri de ulei de măsline;

-o legătură de mărar;

-o căpățână de usturoi;

-200 g de unt moale (la temperatura camerei);

-200 g de cașcaval.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: turnați laptele cald într-un bol adânc. Adăugați drojdia uscată și zahărul. Amestecați foarte bine. Acoperiți compoziția obținută cu folie alimentară și lăsați-o să se odihnească pe parcursul a 10 minute, pentru ca drojdia să se activeze (trebuie să se formeze „căciulița” spumoasă caracteristică).

2.Amestecați puțin „căciulița” de drojdie cu laptele, după care adăugați 350 g de făină cernută și combinată cu sarea. Amestecați bine cu lingura.

3.Apoi transferați aluatul pe suprafața de lucru și frământați-l cu mâinile, încorporând treptat făina rămasă în el, până va deveni moale, omogen și elastic.

4.Turnați uleiul într-un bol. Scufundați aluatul obținut în el, după care frământați-l cu mâinile până când va absorbi tot uleiul.

5.Acoperiți aluatul cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-l să dospească timp de 60 minute într-un loc cald.

6.Între timp pregătiți umplutura: puneți cățeii de usturoi și mărarul spălat și uscat în vasul de la blender. Mărunțiți-le cu acesta.

7.Apoi amestecați usturoiul și mărarul cu untul moale.

8.Întindeți aluatul dospit sub formă de blat dreptunghiular și ungeți-l cu umplutura pregătită. Apoi rulați-l sub formă de ruladă compactă, lipindu-i bine „cusătura”.

9.Tăiați rulada în jumătate (în direcție transversală), ca să modelați 2 pâini.

10.Tăiați fiecare bucată de ruladă în jumătate (în direcție longitudinală). După aceasta uniți fâșiile obținute la un capăt și împletiți-le. La sfârșit lipiți-le și capetele opuse.

11.Puneți pâinea împletită într-o tavă de cozonac, unsă cu ulei. Dimensiunile tăvii noastre sunt 25 x 11 cm.

12.Presărați-o cu cașcaval ras. Acoperiți-o cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-o să se odihnească timp de 30 minute.

13.Coaceți pâinea pe parcursul a 30-35 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C.

14.Transferați-o pe un platou. Lăsați-o să se răcească și serviți-o. Va fi pe placul tuturor!

Dacă nu vă place usturoiul, puteți să-l înlocuiți cu ceapă verde.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!