Pâine de casă cu maia naturală (fără drojdie)!

Astăzi vrem să vă prezentăm cum se prepară maiaua naturală și pâinea cu ea. Este un proces îndelung, având o durată de aproximativ o săptămână, dar merită tot efortul. Pâinea cu maia este folositoare, sățioasă, aromată și delicioasă!

INGREDIENTE:

Pentru maia:

-făină de secară;

-apă.

Calitatea acestor ingrediente este foarte importantă! Făina trebuie să fie proaspătă, iar apa — nefiartă.

Pentru pâine:

-700 g de făină de grâu de calitate superioară;

-2 lingurițe de sare;

-2 linguri de miere (sau zahăr);

-o lingură de ulei;

-300 ml de apă;

-5-7 linguri de maia;

-adaosuri gustative (diverse semințe, nuci, fructe uscate etc.).

MOD DE PREPARARE:

Prepararea maielei:

1.Prima zi: turnați 100 ml de apă caldă într-un recipient cu volumul de minim 2 litri. Adăugați 3-4 linguri de făină de secară. Amestecați până la omogenizare. Trebuie să obțineți un aluat cu consistența smântânii groase.

2.Acoperiți recipientul cu un șervețel sau cu capacul lui, dar nu ermetic. Puneți-l într-un loc cald și întunecos.

3.A doua zi: maiaua are un aspect ușor spumos și un miros neplăcut. Așa și trebuie să fie, deoarece începe procesul de fermentare.

4.Adăugați 3-4 linguri de făină de secară și aproximativ 100 ml de apă caldă. Amestecați foarte bine, până când maiaua va deveni omogenă și va avea consistența smântânii groase. Acoperiți iarăși recipientul cu șervețelul sau capacul, dar nu ermetic și puneți-l într-un loc cald și întunecos (numai nu pe calorifer).

5.A treia zi: maiaua prezintă încă mai multe bule și are un miros mai plăcut.

6.Adăugați încă 3-4 linguri de făină de secară și puțină apă în ea. Amestecați foarte bine. Celelalte aspecte sunt similare!

7.A patra zi: aroma maielei devine plăcută. Consistența ei este mai densă.

8.Hrăniți-o cu încă 3-4 linguri de făină și puțină apă caldă, având grijă să-i mențineți consistența groasă, precum cea a smântânii.

9.A cincea zi: maiaua are un volum mai mare și o textură interesantă, invadată de numeroase bule de aer.

10.A șasea zi: maiaua este consistentă și prezintă o textură poroasă (ca un burete). Ea este gata pentru utilizare!

Prepararea maielei pentru coacerea pâinii:

1.Transferați 3 linguri de maia într-un alt recipient. Adăugați 5 linguri de făină de secară și puțină apă. Amestecați-o până va căpăta iarăși consistența smântânii groase.

2.Puneți maiaua hrănită într-un loc cald și întunecos, acoperindu-o cu șervețelul sau capacul, dar nu ermetic. Lăsați-o să fermenteze pe parcursul a 5-6 ore.

3.Ca să obțineți o maia încă mai puternică, puteți să o hrăniți încă o dată și să o lăsați timp de încă 5-6 ore la fermentat.

Cum se păstrează restul maielei sau ce trebuie să faceți cu ea?

1.Adăugați apă în maia (de 2 ori mai multă decât conține în prezent) și amestecați. Păstrați maiaua diluată la frigider pe parcursul a maxim 12 zile.

2.Adăugați făină de secară și frământați maia până va căpăta consistența unui aluat obișnuit. Întindeți-o în strat subțire și uscați-o la temperatura camerei. Rupeți-o în bucățele și păstrați-o la temperatura camerei.

3.Dacă nu vreți să folosiți metoda 1 sau metoda 2, puteți să împărțiți maiaua rămasă prietenilor dumneavoastră, sfătuindu-i cum să o utilizeze în continuare.

Cum se pregătește maiaua înainte de frământarea viitoarelor pâini?

1.Lăsați 2 linguri de maia hrănită înainte de coacerea pâinii (așa cum este prezentat mai sus) și păstrați-o la frigider.

2.Scoateți maiaua din frigider și lăsați-o să se încălzească timp de 30 minute la temperatura camerei.

3.Apoi adăugați 5-6 linguri de făină de secară și puțină apă caldă. Amestecați foarte bine, până când maiaua va căpăta consistența smântânii groase.

4.Acoperiți-o cu un șervețel sau un capac și lăsați-o să fermenteze într-un loc cald și întunecos. Peste 5-6 ore ea va fi gata: își va mări mult volumul, va avea o textură poroasă și o aromă plăcută. Maiaua ideală!

5.Folosiți maiaua pentru prepararea pâinii, lăsând 1-2 linguri în caserolă pentru următoarele pâini. Păstrați-o la frigider.

Prepararea pâinii:

1.Cerneți făina de grâu într-un bol adânc. Adăugați sarea, mierea/zahărul, maiaua și apa caldă. Inițial amestecați aluatul cu lingura.

2.Apoi transferați-l pe suprafața de lucru. Adăugați uleiul în el și frământați-l cu mâinile până va deveni omogen și nelipicios. Acest proces durează aproximativ 10 minute.

3.Dacă vreți să pregătiți pâinea cu semințe, nuci sau fructe uscate, încorporați-le în aluat prin frământare ușoară.

4.Oferiți aluatului forma dorită și așezați-l pe o tavă unsă cu puțin ulei și presărată cu puțină făină.

5.Acoperiți-l cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-l să se „odihnească” pe parcursul a 2 ore, într-un loc cald.

6.Dacă doriți ca pâinea să aibă o crustă crocantă, stropiți-o cu apă, folosind un pulverizator.

7.Introduceți tava în cuptorul preîncălzit până la 200°C, așezând o tavă sau o tigaie cu apă pe fundul lui. Coaceți pâinea timp de 20 minute.

8.Apoi stropiți-o încă o dată cu apă și reduceți temperatura din cuptor până la 180°C (astfel veți imita răcirea treptată a cuptorului de la țară). Coaceți-o pe parcursul a încă 40 minute.

9.Scoateți pâinea din cuptor și transferați-o pe grătar. Acoperiți-o cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-o să se răcească.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!