Pâine de casă fără frământare: rețeta simplă de pâine pufoasă, aromată, cu crustă crocantă!

Dacă nu ați încercat să coaceți pâine, fiindu-vă frică de dificultățile pregătirii, această rețetă este pentru dumneavoastră! Datorită ei, veți putea bucura familia cu pâine de casă pufoasă și aromată chiar și în fiecare zi. Fără frământare îndelungată!

Pâinea este destul de umedă în interior, cu pori mari și crustă crocantă subțire. Va fi în special pe placul celor, care preferă ciabatta – pâine albă italiană. Drojdia proaspătă poate fi înlocuită cu drojdie uscată, 4 gr vor fi suficiente pentru această cantitate de făină (aproximativ ¾ de lingură).

INGREDIENTE:

– 530 gr de făină;

– 10 gr de drojdie proaspătă;

– 420 ml de apă;

– 1 linguriță de sare.

MOD DE PREPARARE:

1. Dizolvați drojdia în apă caldă (37-39°С). Cerneți făina într-un vas adânc, adăugați sare și turnați drojdia. Amestecați un aluat de consistență medie. Acoperiți vasul cu folie alimentară cu o mică gaură pe unde va ieși aerul și îl lăsați pentru 2 ore la temperatura camerei.

2. În acest timp, aluatul trebuie să-și dubleze volumul, iar pe suprafață să apară multe bule. Nu uitați, aluatul nu are nevoie de frământare, deci, fără să-l lucrați, acoperiți vasul cu folie de plastic sau capac și îl dați la frigider peste noapte.

3. Dimineață, scoateți cantitatea necesară de aluat. Ca să se lipească mai puțin de mâini, le presărați cu făină. Treceți bucata de aluat prin făină, modelând o bilă (pentru aceasta, pliați marginile aluatului în jos și în interior).

4. Așezați bila pe o coală de hârtie de copt înfăinată și o lăsați să dospească timp de încă 40-60 de minute. Nu e nevoie să acoperiți aluatul. Între timp, încălziți cuptorul până la 235°С.

5. Faceți 3 incizii pe suprafața aluatului, îl transferați cu tot cu hârtie pe tava de copt și îl dați la cuptor pe treapta medie. Pe treapta inferioară, puneți încă o tavă, în care turnați 1½ pahar de apă fierbinte. Coaceți pâinea timp de 45 de minute, apoi o scoateți din cuptor și o lăsați să se răcească pe grătar.

Aluatul pentru pâinea de casă se păstrează perfect la frigider timp de 2 săptămâni, ca să puteți în orice moment să coaceți pâine proaspătă. Nu uitați doar să-l acoperiți, să nu se usuce. Prietenii dumneavoastră vor fi bucuroși să afle o rețetă nouă, distribuiți-o!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!