Pâine fără frământare ”Cinci minute pe zi” – simplă și incredibil de gustoasă!

Doar 5 minute pe zi și rezultatul este peste măsură așteptărilor! Crusta subțire crocantă, miezul moale, dar și calitățile gustativă scot în evidență această pâine. În rețeta originală, se recomandă să frământați din start o porție mai mare de aluat, o păstrați la frigider timp de cel mult 7 zile, rupeți bucăți și coaceți pâine când aveți nevoie sau zilnic.

INGREDIENTE:

– cratiță de 2,5l;

– 360 gr de apă caldă 30°С;

– 460 gr de făină;

– 5 gr de drojdie proaspătă sau 2 gr de drojdie uscată;

– 7 gr de sare.

MOD DE PREPARARE:

1. Fărâmițați drojdia în vasul cu apă caldă și amestecați, cât să se dizolve.

2. Combinați făina cu sare, o adăugați în vasul cu drojdie și amestecați cu spatula timp de 1-2 minute, cât să dispară cocoloașele.

3. Acoperiți vasul cu folie alimentară și lăsați aluatul la loc cald pentru 1,5-2 ore, până crește în volum de 2 ori, iar suprafața va fi cu bule.

4. Dați aluatul la frigider pentru 12-24 de ore.

Sfat. Aluatul, care petrece la frigider 12-24 de ore, se transformă în miez fin și pufos și crustă minunată. Metoda este utilizată de brutarii francezi în producerea baghetelor clasice.

5. Luați un prosop, îl presărați cu făină de porumb, modelați o bilă netedă de aluat și o transferați pe prosop cu suprafața în jos. Așezați prosopul cu aluat într-un vas, îl acoperiți cu alt prosop și îl dați la loc cald pentru 1 oră.

6. Cu 30 de minute înainte de coacere, dați cratița din fontă cu tot cu capac la cuptorul rece și setați temperatura de 250°С.

Sfat. Am încercat să coacem pâine pe o farfurie groasă din ceramică, care imită piatra pentru pizza, cu aburi, cum recomandă autorii rețetei, dar nouă nu ne-a plăcut crusta. Optăm pentru varianta cu cratița. O condiție obligatorie este utilizarea unei cratițe mari și cu pereți groși din fontă sau ceramică cu un capac ermetic. Se potrivesc vasele pentru rață, gâscă cu pereți groși și cu capace. Aveți grijă, pe ele nu trebuie să fie nimic, care s-ar putea topi de la temperaturi înalte. Coacere în cratița groasă cu capac creează efectul unui cuptor de vatră și, datorită acestuia, pâinea iese cu o crustă incredibil de crocantă.

7. Presărați baza cratiței cu făină de porumb și răsturnați bila de aluat cu suprafața cu făină de porumb în sus. Faceți incizii cu un cuțit ascuțit și acoperiți cratița cu capac.

8. Coaceți pâinea în cuptorul preîncălzit până la 250°С timp de 30 de minute pe treapta medie fără convecție.

9. După care, scoateți capacul și dați pâinea la cuptor pentru încă 15 minute, micșorând temperatura până la 220°С.

10. Transferați pâinea imediat pe grătar și o lăsați să se răcească complet.

Încă un avantaj important al acestei pâini este versatilitatea. Puteți adăuga făină de secară, integrală sau malț în diferite proporții și de fiecare dată să obțineți un gust nou și interesant.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!