Pâine fără frământare pe bază de apă fierbinte! O pâine foarte neobișnuită și gustoasă!

V-am pregătit o rețetă de pâine fără frământare, care este contrară tuturor regulilor de coacere a pâinii, deoarece este pe bază de apă fierbinte. Pare incredibil cum drojdia poate fi activată în apă fierbinte, dar e posibil. Însă, trebuie să țineți cont de o regulă, pe care o aflați în articolul de mai jos. Rețeta este unică și prin faptul că timp de 3 ore de dospire puteți obține un rezultat ca după 12-18 ore de dospire. Apa fierbinte grăbește procesul de fermentare. În plus, se folosește de 8 ori mai puțină drojdie decât pentru o pâine medie obișnuită. Pâinea este foarte gustoasă cu crustă crocantă și miez plăcut.

INGREDIENTE:

– 430 gr de făină;

– 1 gr de drojdie uscată (1/4 linguriță);

– 1 linguriță de sare;

– 350 ml de apă fierbinte (cel mult 50°С).

MOD DE PREPARARE:

1. Cerneți făina într-un vas, adăugați sare și drojdie, apoi amestecați cu telul sau mâna.

2. Turnați apa fierbinte și amestecați, combinând ingrediente timp de 30-40 de secunde, astfel încât să nu rămână făină uscată pe alocuri.

Sfat. Este foarte important ca temperatura apei să fie de cel mult 50°С, în caz contrar drojdia se va opări și rețeta nu va funcționa.

Dacă nu aveți un termometru, folosiți simțurile: apa caldă are temperatura aproximativă de 38°С, iar 50°С ar însemna apă puțin mai fierbinte. Deci, turnați apa într-o cană, înmuiați degetul și dacă simțiți fierbinte, înseamnă că e temperatura necesară.

3. Acoperiți vasul cu folie alimentară și lăsați aluatul la temperatura camerei pentru 3 ore, timp în care va crește în volum de aproximativ 1,5 ori. Aluatul va face bule și va avea o consistență ușor lichidă.

Sfat. În această rețetă nici într-un caz nu dați vasul la loc cald.

Puteți prelungi procesul de fermentare până la 4-5 ore, în cazul în care nu aveți timp disponibil să formați pâinea peste 1,5 ore.

4. Presărați suprafața de lucru din abundență cu făină, transferați aluatul, apoi înfăinați puțin suprafața și mâinile.

5. Lucrați aluatul, întinzând cu mâinile un blat rotund.

6. Împăturiți blatul într-un plic, pliind pe rând toate părțile spre centru.

7. Puteți lăsa pâinea așa sau îi puteți oferi o formă frumoasă rotundă, adunând marginile spre mijloc.

8. Presărați pâinea cu făină și o răsturnați cu marginea în jos. O așezați pe o hârtie de copt ușor înfăinată.

9. Transferați aluatul cu tot cu hârtie într-un vas adânc, îl acoperiți cu un prosop de bucătărie sau folie de plastic și îl lăsați pentru 30-35 de minute la temperatura camerei.

10. După ce ați format pâinea, introduceți cratița din fontă cu capac în cuptorul rece și o încălziți până la temperatura de 230°С timp de 30-35 de minute.

Sfat. Diametrul cratiței nu contează, important este ca volumul acesteia să fie de cel puțin 2 ori mai mare decât volumul aluatului.

În cazul în care nu aveți o cratiță din fontă, luați oricare alta cu capac, care o puteți da la cuptor, sau o tavă și un vas metalic.

11. Apoi, scoateți cratița din cuptor, transferați pâinea cu hârtie de copt și puneți capacul.

12. Coaceți pâinea timp de 30 de minute la temperatura de 230°С, apoi îndepărtați hârtia de copt, transferați pâinea din nou în cratiță și continuați să o coaceți fără capac timp de 15-20 de minute la temperatura de 230°С.

13. Transferați pâinea pe grătar și o lăsați să se răcească complet.

Această pâine are proprietatea de a forma crăpături la suprafață, care sunt foarte crocante și gustoase. Dacă preferați alt aspect, pur și simplu faceți tăieturile dorite cu lama sau un cuțit ascuțit înainte să dați pâinea la cuptor.

Încercați această rețetă, veți rămâne mulțumiți de rezultat și surprinși de metoda de preparare!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!