Pâine în cinci minute pe zi – foarte simplu și ușor!

Această pâine nu are nevoie de frământare și fermentare îndelungată. Aveți nevoie de doar 4 ingrediente simple și 5 minute pentru amestecarea ingredientelor și formarea pâinii, deoarece restul timpului pâinea o petrece fără participarea dumneavoastră. Aluatul poate fi păstrat la frigider timp de 2 săptămâni și aveți posibilitatea să coaceți pâinea, atunci când aveți timp și dorință.

INGREDIENTE:

-500 gr de făină;

-375 ml de apă caldă;

-1½ linguriță de sare;

-1½ linguriță de drojdie uscată (aproximativ 5 gr de drojdie uscată sau 15 gr de drojdie proaspătă);

-300 ml de apă clocotită – pentru cuptor.

MOD DE PREPARARE:

1.Amestecați apa caldă cu sare și drojdie.

Sfat. Să nu vă sperie faptul că sarea se amestecă cu drojdia. Ingredientele se amestecă rapid și sarea nu reușește să intre în reacție.

2.Turnați amestecul în vasul cu făină cernută și amestecați cu telul, spatula sau manual, timp de 30-40 de secunde, până făina se combină cu celelalte ingrediente. Trebuie să obțineți o compoziție lipicioasă.

3.Acoperiți vasul cu folie alimentară și faceți 3 găuri cu cuțitul.

Sfat. Găurile se fac pentru ca aluatul să se păstreze bine: în timpul fermentării prin ele se va elimina dioxidul de carbon.

4.Dați vasul la loc cald pentru 2 ore. În acest timp, aluatul va crește semnificativ în volum și se vor forma bule.

5.Puteți coace pâinea imediat sau dați vasul la frigider, pentru fermentarea la rece. După ce scoateți aluatul din frigider, e nevoie să-l lăsați neapărat să se încălzească timp de 40 de minute sau 1,5 ore la temperatura camerei.

Sfat. Apropo, aluatul rece se lucrează mult mai simplu.

6.Transferați aluatul pe blatul de lucru înfăinat, îl lucrați puțin cu mâinile și îl împăturiți, formând un plic. Opțional, puteți rotunji aluatul, dacă doriți să pregătiți o pâine rotundă. Dacă aluatul se lipește de mâini, le înmuiați în făină.

Sfat. Aluatul este destul de lipicios și veți avea nevoie de o cantitate mai mare de făină decât pentru aluatul rece.

7.Întoarceți aluatul cu marginea în jos, presărați suprafața de lucru cu făină (dacă e nevoie), adăugați aluatul și îl rotiți ușor.

8.Lăsați pâinea formată să se odihnească timp de 30 de minute la temperatura camerei. O lăsați pe blatul de lucru, acoperind-o cu prosop sau folie alimentară, sau o așezați pe hârtie de copt și o acoperiți cu folie alimentară unsă cu ulei.

Sfat. Pâinea urmează să fie dată la cuptor pe această hârtie de copt. Dacă hârtia dumneavoastră nu rezistă la temperaturi înalte, nu o folosiți. Așezați pâinea în tigaia unsă cu ulei.

9.Dați tigaia din fontă, tava sau piatra pentru pizza la cuptor, pe un nivel mai jos decât cel de mijloc, și setați temperatura de 230°С pentru 30 de minute.

10.Scoateți tigaia, transferați pâinea cu tot cu hârtia de copt și faceți câteva incizii pe suprafață.

Sfat. Aluatul este lipicios și se va lipi puțin de lamă.

11.Turnați apa clocotită într-un recipient, îl așezați la baza cuptorului (pentru formarea aburilor) și dați pâinea la cuptor pentru 30-35 de minute la temperatura de 230°С.

Sfat. Verificați pâinea cu o frigăruie: dacă iese uscată, înseamnă că pâinea e coaptă.

12.Scoateți pâinea pe grătar și o lăsați să se răcească complet.

Imediat ce pâinea este scoasă din cuptor, coaja este tare, însă apoi devine moale. Miezul este fin, moale, pufos și gustos. Această pâine nu va lăsa pe nimeni indiferent!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!