Pâine-plăcintă Foccacia cu mozzarella!

Astăzi vă propunem să pregătiți alături de noi o delicioasă focaccia cu mozzarella. Veți fi surprinși, când veți descoperi cât este de moale, fină și aromată. Varianta clasică de focaccia presupune presarea aluatului cu degetele pentru modelarea micilor adâncituri caracteristice. Dar acum vă propunem să diversificați puțin rețeta și să modelați focaccia într-un mod inedit. Veți îndrăgi îndată acest aluat: pe lângă faptul că este foarte maleabil, el vă va bucura prin gustul său și rezultatul final. Sunteți pur și simplu obligați să încercați această rețetă!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-300 g de făină;

-o linguriță de drojdie uscată;

-150 ml de lapte cald;

-o lingură de zahăr;

-un ou;

-o linguriță de sare;

-50 g de unt.

Pentru ungerea aluatului:

-3-4 linguri de ulei de măsline;

-3 căței de usturoi;

-o linguriță de ierburi de Provence (sau după gust).

Pentru umplutură: 170 g de mozzarella.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: amestecați laptele cald cu zahărul și drojdia uscată. Lăsați-le să se odihnească pe parcursul a 10-15 minute, până când drojdia se va activa: trebuie să se formeze „căciula” spumoasă caracteristică.

2.Transferați drojdia activată într-un bol adânc. Adăugați oul (la temperatura camerei) și amestecați până la omogenizare.

3.Adăugați treptat făina cernută și frământați aluatul. Cum numai el va deveni mai consistent, adăugați sarea. Apoi continuați să-l frământați pe parcursul a 3-4 minute.

4.După ce aluatul va deveni relativ omogen încorporați treptat (în câteva porții) untul moale în el. Frământați-l pe parcursul a încă 6-7 minute, până va deveni neted, omogen și nelipicios.

Puteți să frământați aluatului cu mâinile sau cu ajutorul robotului de bucătărie.

5.Modelați aluatul sub formă de bilă și puneți-l într-un bol uns/stropit cu ulei. Acoperiți-l cu folie alimentară sau un prosop curat de bucătărie. Lăsați-l să dospească pe parcursul a 60 minute, într-un loc cald.

6.Transferați aluatul dospit pe tava (rotundă sau dreptunghiulară) tapetată cu hârtie de copt. Răspândiți-l cu mâinile într-un blat rotund, destul de gros. Dacă nu vă place să întindeți aluatul cu mâinile, puteți să folosiți sucitorul.

7.Amestecați uleiul de măsline cu usturoiul trecut prin presa de usturoi și ierburile de Provence (puteți să folosiți doar rozmarin, oregano, busuioc etc. — ceea ce vă place sau aveți la îndemână). Amestecați.

8.Tăiați mozzarella în fâșii lungi.

9.Folosind un cuțit ascuțit, realizați secțiuni incomplete (longitudinale și transversale) pe suprafața blatului pentru focaccia. Astfel o veți diviza în pătrățele cu latura de 4 cm (dacă doriți, pătrățelele pot fi mai mari sau mai mici).

10.Ungeți blatul pentru focaccia cu uleiul aromatizat, utilizând pensula de silicon (noi am adăugat multe ierburi în ulei, ca să-i oferim o aromă intensă; dar nu le-am transferat pe toate pe focaccia, ci doar parțial).

11.Introduceți fâșiile de mozzarella în secțiunile incomplete de pe focaccia, tăindu-le suplimentar până la dimensiunea necesară.

12.Coaceți focaccia timp de 20-25 minute, până va fi gata, în cuptorul preîncălzit până la 190°C.

13.Serviți focaccia cu multă plăcere! Aroma și gustul ei vă va cuceri!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!