Pâine preparată fără frământare!

Astăzi vă propunem o rețetă rapidă de pâine, care nu necesită frământare. Aveți nevoie de doar 5 minute de gătit propriu-zis, ca să obțineți o pâine minunată: moale, fină și incredibil de gustoasă. Veți fi surprinși în mod plăcut, când veți descoperi cât este de simplu și ușor! Încercați neapărat să pregătiți pâinea după această rețetă!

INGREDIENTE:

-340 ml de apă caldă;

-5 g de drojdie uscată sau 15 g de drojdie proaspătă;

-9 g de sare (1.5 lingurițe rase);

-40 g de zahăr;

-30 ml de ulei fără miros (noi am folosit ulei de avocado);

-530 g de făină c/s sau universală.

-un gălbenuș de ou + o lingură de apă rece — pentru ungerea pâinii înainte de coacere.

MOD DE PREPARARE:

1.Puneți apa caldă, drojdia, zahărul, sarea și uleiul într-un bol adânc. Amestecați cu telul până la omogenizare.

2.Adăugați toată făina cernută. Amestecați cu telul, spatula sau cu mâinile până când compoziția lichidă și făina se vor combina complet. Trebuie să obțineți un aluat dens și lipicios. Cam atât: nu trebuie să-l mai amestecați sau să-l frământați! Acest proces durează aproximativ 30-60 secunde!

3.Acoperiți bolul cu folie alimentară sau cu un prosop curat de bucătărie și lăsați aluatul să dospească timp de 2 ore la temperatura camerei. El trebuie să-și mărească volumul și să prezinte bule de aer pe alocuri.

4.Apoi dați aluatul la frigider pentru minim 3 ore (sau peste noapte), ca să fermenteze la rece.

Apropo, acest aluat poate fi păstrat la frigider până la 7 zile. Adică puteți să pregătiți deodată o porție mare de aluat (pentru câteva pâini) și să o păstrați la frigider, rupând câte o bucată din ea la nevoie, ca să coaceți o pâine proaspătă.

5.Aluatul nostru a stat 2 zile în frigider. El s-a acoperit cu încă mai multe bule, dar nu și-a mărit semnificativ volumul. După fermentarea la rece aluatul devine mai puțin lipicios și foarte plăcut la atingere.

6.Pudrați suprafața aluatului cu puțină făină, după care transferați-l pe suprafața de lucru, presărată cu făină.

7.Presărați aluatul cu încă puțină făină și aplatizați-l puțin cu mâinile. Apoi adunați-i marginile spre centru și lipiți-le foarte bine între ele, astfel încât să oferiți aluatului forma de bilă.

8.Întoarceți pâinea cu „cusătura” în jos și rotiți-o puțin pe suprafața de lucru, ca să capete un aspect mai îngrijit.

9.Așezați-o pe tava tapetată cu hârtie de copt sau unsă cu ulei. Acoperiți-o cu un prosop curat de bucătărie sau folie alimentară și lăsați-o să se odihnească pe parcursul a 1.5 ore.

10.Ungeți pâinea cu gălbenușul bătut cu o lingură de apă rece (puteți să o ungeți cu albuș bătut, cu un gălbenuș bătut cu o lingură de lapte etc. — culoarea cojii depinde de compoziția respectivă). De principiu, acest amestec este suficient pentru 2 pâini.

11.Apoi realizați 3 tăieturi superficiale pe suprafața pâinii (sau 1, 2, 4 — după cum doriți). Dacă veți coace pâinea fără aceste secțiuni, vor apărea crăpături pe marginile ei, afectându-i aspectul.

12.Coaceți pâinea timp de aproximativ 50 minute, până va fi gata, în cuptorul preîncălzit până la 175-180°C.

13.Transferați-o pe grătar și lăsați-o să se răcească pe parcursul a 2 ore.

14.Feliați-o și serviți-o.

Pâinea preparată după această rețetă are miezul și coaja foarte moi. Vă recomandăm să o încercați!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!