Pâinea vieneză — foarte moale, pufoasă, ușoară și aromată!

Pâinicile vieneze au formă de mini-batoane. Sunt foarte moi, pufoase, ușoare și aromate. Se potrivesc excelent pentru prepararea tartinelor. Puteți pur și simplu să le ungeți cu unt și să le serviți cu ceai sau cafea. Când sunt calde, le puteți servi și cu lapte.

INGREDIENTE:

-500 g de făină;

-325 ml de lapte;

-30 g de drojdie proaspătă sau 14 g de drojdie uscată;

-3 linguri de unt moale;

-o lingură de sare;

-2 linguri de zahăr;

-un ou.

MOD DE PREPARARE:

1.Turnați laptele cald (temperatura lui trebuie să fie de circa 35°C) într-un bol adânc. Adăugați zahărul și amestecați. Adăugați drojdia și amestecați până se va dizolva complet.

2.Adăugați toată făina cernută și sarea. Inițial amestecați cu lingura, iar apoi frământați aluatul cu mâinile până se va aduna într-un singur „ghem”.

3.Adăugați untul și frământați aluatul până când nu se va mai lipi de mâini.

4.Puneți-l într-un bol curat. Acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l să dospească pe parcursul a 1.5-2 ore. El își mărește volumul de aproximativ 3 ori.

5.Transferați aluatul pe suprafața de lucru. Frământați-l puțin și divizați-l în 9 bucățele egale, cu greutatea de 100 g. Modelați-le sub formă de biluțe. Acoperiți-le cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-le să se odihnească pe parcursul a 15 minute.

6.Între timp bateți oul cu un praf de sare, folosind telul. Ungeți tava cu ulei.

7.Luați o biluță de aluat și presați-o cu palma, ca să scoateți aerul din ea. Astfel o veți transforma în turtiță. Apoi pliați-o de 3 ori, rulându-o sub formă de rulou. Primele 2 plieri trebuie presate foarte bine cu palma, ca să se lipească de cealaltă parte a aluatului. După ce o veți plia a treia oară, rulați ruloul pe suprafața de lucru până va ajunge la lungimea de 20 cm.

8.Transferați batoanele pe tavă și ungeți-le cu ou bătut. Apoi realizați tăieturi oblice și superficiale pe suprafața lor. Acoperiți-le cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-le să se odihnească pe parcursul a 50 minute.

9.Introduceți tava în cuptorul preîncălzit până la 230°C și coaceți batoanele pe parcursul a 15 minute. În timpul coacerii trebuie să întoarceți tava de 2 ori, pentru ca pâinea să se rumenească uniform.

10.Lăsați batoanele să se răcească.

Pâinea vieneză are un gust extraordinar! Pregătiți-o neapărat! Nu veți regreta!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!