Pandișpanul „Catifeaua roșie” — un blat aspectuos, potrivit pentru torturi și prăjituri!

Astăzi vom pregăti împreună pandișpanul „Catifeaua roșie”! Este un blat deosebit — foarte colorat, aspectuos, moale, fin și gustos!

INGREDIENTE:

-330 g de făină;

-300 g de zahăr;

-150 g de unt;

-150 ml de ulei;

-3 ouă;

-270 ml de lapte bătut/chefir/lapte amestecat cu o lingură de suc de lămâie;

-2 lingurițe de colorant alimentar roșu (sub formă de gel);

-o lingură de pudră de cacao;

-o linguriță de praf de copt;

-o linguriță de bicarbonat de sodiu;

-¼ linguriță de sare;

-un plic de zahăr vanilat sau o linguriță de extract de vanilie (opțional).

MOD DE PREPARARE:

1.Dacă nu aveți lapte bătut (în rețeta clasică se adaugă anume acesta), puteți să îl înlocuiți cu chefir sau să amestecați 270 ml de lapte fierbinte cu o lingură de suc de lămâie, după care să le lăsați să interacționeze pe parcursul a 30 minute.

2.Între timp cerneți ingredientele uscate: făina, pudra de cacao, praful de copt și bicarbonatul de sodiu. Amestecați-le cu telul până la omogenizare.

3.Puneți untul moale (la temperatura camerei), zahărul, sarea și extractul de vanilie/zahărul vanilat în bolul mixerului. Bateți-le cu mixerul pornit la viteză mare pe parcursul a 5 minute, până când untul va deveni albicios și pufos.

4.Apoi adăugați treptat (câte unul) ouăle, amestecând de fiecare dată pe parcursul a 2 minute.

5.Adăugați colorantul alimentar în laptele bătut/chefirul/laptele răcit. Amestecați.

6.Încorporați uleiul în compoziția de unt și ouă.

7.Apoi adăugați treptat (în 3 porți) ingredientele uscate, mixând de fiecare dată până la omogenizare și alternându-le cu ingredientele lichide (soluția colorată). Trebuie să obțineți un aluat roșu-intens (nu roz) — doar astfel veți obține un blat roșu după coacere.

8.Transferați aluatul în tava tapetată cu hârtie de copt, răspândindu-l uniform. Dacă veți folosi o tavă cu diametrul de 26 cm, puteți să coaceți tot aluatul dintr-o dată. Dacă veți utiliza o tavă cu diametrul de 21 cm, divizați aluatul în 2 părți. Iar dacă preferați o tavă încă mai mică (de exemplu, de 16 cm), împărțiți-l în 3 porții.

9.Noi am folosit o tavă cu diametrul de 21 cm și am copt aluatul în 2 porții. Fiecare porție de pandișpan s-a copt timp de 30-40 minute în cuptorul preîncălzit până la 180°C.

10.Lăsați-l să se răcească timp de 10-15 minute în tavă, după care scoateți-l din ea și lăsați-l să se răcească complet pe grătar.

11.Înveliți pandișpanul răcit cu folie alimentară și lăsați-l să se odihnească timp de 10-12 ore la frigider. Dacă nu aveți suficient timp la dispoziție, lăsați-l să se odihnească măcar 2-3 ore. Drept rezultat, el devine încă mai moale și mai suculent.

12.Tăiați pandișpanul în blaturi. Folosiți-l pentru prepararea torturilor, prăjiturilor, deserturilor porționate sau cake pops-urilor.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!