Panettone delicios pentru masa de Paști – va ieși mai gustos decât cel din comerț! Rețetă pas cu pas!

Vă prezentăm pașii de pregătire a unui Panettone foarte delicios, mult mai delicios decât cele vândute în comerț.

INGREDIENTE:

Ingrediente (calcul ~ 4 buc: 3×cu diametrul de 11 cm, 1×cu diametrul de 9 cm):

Pentru maia:

– 3,3 g de drojdie uscată (sau 10 g de drojdie proaspătă);

– 80 g de făină (Manitoba);

– 40 g de apă;

Pentru primul aluat:

– 90 g de maia;

– 270 g de făină (Manitoba);

– 170 de apă cu gheață;

– 40 g de gălbenușuri de ouă;

– 70 g de zahăr;

– 70 g de unt de 82 %;

Pentru cel de-al doilea aluat:

– primul aluat;

– 70 g de făină;

 – 40 g de gălbenușuri de ouă;

– 20 g de zahăr;

– 3 g de sare;

– 20 g de unt de 82 %;

– 10 g de miere;

Pentru umplutură:

– 80 g de stafide negre;

– 80 g de stafide albe;

– 150 g de fructe confiate;

– 200 ml de rom;

Pentru macaronage:

– 50 g de făină de migdale;

– 100 g de zahăr;

– 35 g de amidon de porumb;

– 60 g de albușuri de ouă;

Pentru decor:

– fulgi de migdale;

– zahăr pudră.

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătiți umplutura: puneți stafidele și fructele confiate la înmuiat în rom sau brandy.

2. Pregătiți maiaua: amestecați apa cu făina și drojdia. Lăsați maiaua să se „odihnească” timp de 10 minute sub un bol.

3. După aceasta, el a devenit mai maleabil. Frământați-l un pic, realizați o crestătură pe el și puneți-l în bol. Acoperiți vasul cu o folie alimentară și lăsați maiaua să se activeze timp de 8-10 ore, la temperatura de 22-24°C.

Sfat: Atât înmuierea fructelor, cât și pregătirea maielei, se recomandă de făcut de cu seară.

4. A doua zi, cântăriți maiaua. Veți avea nevoie doar de 90 g.

5. Pregătiți aluatul: adăugați maiaua, făina și apa foarte rece în vasul robotului de bucătărie. Amestecați aluatul la viteză medie, până la umezirea completă a făinii.

6. După aceasta, începeți să încorporați treptat câte un gălbenuș.

7. Mai apoi, adăugați treptat și zahărul. Amestecați aluatul, până când granulele de zahăr nu se vor mai simți în el. Acoperiți vasul cu o folie alimentară și dați-l la frigider pentru 20 de minute, astfel încât aluatul să devină rece din nou.

8. Scoateți aluatul din frigider și amestecați-l cu untul foarte rece. Adăugați-l treptat și amestecați până la omogenizarea totală.

9. Transferați aluatul pe suprafața de lucru unsă cu ulei vegetal. Întindeți-l de multe ori cu degetele și împăturiți-l în jumătate. După astfel de manipulări, acesta va deveni mai puțin lipicios. Puneți aluatul într-un bol uns cu unt și acoperiți-l cu folie alimentară. Lăsați-l să dospească timp de 3-3,5 ore.

10. Pregătiți cel de-al doilea aluat: puneți primul aluat dospit în vasul robotului de bucătărie. Adăugați făina și mierea și omogenizați aluatul. După aceasta, încorporați treptat gălbenușurile de ouă. În final, încorporați zahărul, apoi sarea. Acoperiți vasul din nou cu o folie și dați-l la frigider pentru 15-20 de minute.

11. Scoateți aluatul din frigider și încorporați treptat untul în el. După aceasta, întindeți-l puțin pe masă, împăturiți-l de câteva ori în jumătate și bateți-l ușor de masă.

12. Puneți din nou aluatul în vas și amestecați-l timp de 1 minut. Apoi adăugați fructele uscate foarte bine cu ajutorul prosoapelor de hârtie și mai amestecați aluatul cu ele timp de 2 minute. Transferați aluatul obținut pe masă și modelați-l în formă de bilă. Lăsați-l pe masă să se „odihnească” timp de 10 minute.

13. Ungeți-vă palmele cu ulei vegetal. Împărțiți aluatul în patru bucăți. În formele cu diametrul de 11 cm, noi vom adăuga câte 305 g de aluat, iar în forma cu diametrul de 9 cm vom adăuga 225 g. Modelați toate bucățile în formă de bile, întinzând mai întâi aluatul într-un blat dreptunghiular, apoi rulându-l în formă de rulou pe lungime, apoi pe lățime.

14. Luați câte o formă din hârtie pentru cozonaci și introduceți câte două țepușe de lemn la baza fiecăreia. Modelați aluatul „odihnit” în formă de bilă, ca și în pasul nr. 13 și puneți-o pe fiecare în forma ei.

15. Acoperiți cozonacii cu o folie alimentară și lăsați-i să crească la cald, timp de 3-4 ore.

16. Pregătiți macaronage-ul: puneți albușurile de ouă, zahărul, făina de migdale și amidonul de porumb într-un bol adânc. Amestecați ingredientele cu ajutorul unui tel, până la omogenizare. Turnați compoziția într-un poș de patiserie.

17. După ce și-au dublat volumul, aplicați macaronage-ul peste cozonaci, apoi presărați-i cu fulgi de migdale și zahăr pudră.

18. Coaceți cozonacii în cuptorul preîncălzit până la 180°C, timp 5 minute. Apoi reduceți temperatura până la 150°C și mai coaceți-i timp de 30 de minute. Verificați dacă sunt gata prin testul cu scobitoarea. Aceasta trebuie să iasă uscată din aluat. Sau puteți folosi termometrul; temperatura cozonacilor gata trebuie să fie de 93-95°C.

19. Scoateți-i din cuptor și puneți-i să se răcească cu susul în jos, ajutându-vă de țepușele de lemn. Acest lucru se face pentru ca aluatul să nu se „așeze” în timpul răcirii, deoarece este foarte moale și fin.

20. După ce s-au răcit complet (timp de aproximativ 12 ore), puteți îndepărta forma de hârtie a cozonacilor și îi puteți savura în sfârșit cu multă plăcere!

Notă: Dacă ați copt mulți cozonaci și doriți să-i păstrați pentru o perioadă lungă de timp, îi puteți pune la congelat, învelindu-i în folie alimentară și punându-i într-o pungă de plastic. Aceștia trebuie păstrați la o temperatură de 30°C. Termenul de valabilitate la congelator este de 2 luni, iar în formă proaspătă – de 5 zile.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!