Panettone după rețeta unei italience – cozonac pentru masa de Paști! Este o rețetă foarte reușită!

Astăzi dorim să vă împărtășim o rețetă de Panettone foarte gustos. Este o rețetă simplificată care, după gust, textură, aspect și aromă, nu se poate distinge de desertul italian de Crăciun – Panettone. Este un cozonac delicat, moale, are un miez umed și fibros, cu o crustă de migale dulce și crocantă. Să trecem la treabă!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

– 270 g de făină (Manitoba);

– 80 g de unt de 82 %;

– 85 g de ouă;

– 80 g de apă;

– 12 g de drojdie proaspătă;

– 4 g de sare;

– jumătate de linguriță de amestec de condimente;

– 80 g de zahăr;

Pentru umplutură:

– 50 g de picături de ciocolată (termorezistente);

– 60 g de fructe confiate;

Pentru glazură:

– 25 g de albușuri de ouă;

– 20 g de făină de migdale;

– 10 g de zahăr pudră;

– 40 g de zahăr.

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătiți maiaua: turnați apa călduță (nici fierbinte, nici rece) peste drojdie și amestecați. Adăugați 40 g de făină și 20 g de zahăr din cantitatea totală. Amestecați foarte bine, apoi lăsați maiaua la temperatura camerei timp de 30 de minute.

2. Pregătiți aluatul: turnați maiaua și făina rămasă în vasul robotului de bucătărie. Combinați ingredientele între ele. Apoi începeți să încorporați treptat câte un ou. Aluatul va începe să se adune într-o bilă, însă încă nu va fi omogen cu totul.

3. Acum, în 2-3 etape, adăugați zahărul, după care, încorporați condimentele și sare. Aluatul va fi mai moale și puțin lipicios.

4. Adăugați treptat untul rece tăiat în bucățele mici, așteptând de fiecare dată până când se încorporează cu totul în aluat.

5. Efectuați toată frământarea la cea mai mică viteză. După ce ați adăugat untul, continuați să frământați aluatul timp de aproximativ 20 de minute. De asemenea, este foarte important să nu îl supraîncălziți – temperatura trebuie să fie de 24-27 grade. Principalul criteriu de pregătire este fereastra de gluten.

Notă: Fereastra de gluten – luați o bucățică de aluat și întindeți-o cât puteți de subțire. Dacă aluatul nu se rupe, ci formează un fel de fereastră transparentă (de unde provine și numele testului), înseamnă că este gata. Iar dacă s-a rupt, atunci continuați să-l frământați, până la obținerea rezultatului dorit.

6. Modelați aluatul în formă de bilă și puneți-l într-un vas adânc, uns cu ulei vegetal. De asemenea, ungeți-l și pe el. Acoperiți vasul cu o folie alimentară și realizați o găurică cu vârful cuțitului în ea. Lăsați aluatul să se tripleze în volum la cald (însă temperatura nu trebuie să depășească +25°C). Această etapă poate dura 7-10 ore.

7. Pregătiți ingredientele pentru umplutură și forma de copt. Noi avem de fier, tapetată cu hârtie de copt, însă dvs. puteți lua și una de hârtie. A noastră are diametrul de 15 cm și înălțimea de 13 cm.

8. Transferați aluatul pe suprafața de lucru unsă cu ulei vegetal și întindeți-l într-un blat rotund, de grosime medie. Adăugați ingredientele pentru umplutură peste el. După aceasta, amestecați aluatul cu ele. Străduiți-vă să nu-l rupeți prea tare. În final, modelați-l într-o bilă și puneți-l în formă. Aceasta trebuie să fie de cel puțin trei ori mai mare decât bila de aluat.

*Bila noastră de aluat, cu tot cu umplutură, cântărește 680 g.

9. Acoperiți din nou aluatul cu o folie și cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-l să se tripleze în volum în aceleași condiții. Acest proces poate dura până la 5 ore.

10. Între timp, pregătiți glazura: amestecați albușul de ou cu zahărul și făina de migdale, până la omogenizare. Zahărul pudră, până când lăsați-l deoparte.

11. Aplicați glazura peste cozonacul dospit, apoi presărați-l cu zahăr pudră.

12. Transferați cozonacul în cuptorul preîncălzit până la 180°C și reduceți imediat temperatura până la 160°C. Timpul de coacere poate varia în funcție de caracteristicile cuptorului dvs. și de mărimea cozonacului. În general, poate dura 50-55 minute. Verificați dacă este gata prin testul cu scobitoarea. Aceasta trebuie să iasă uscată din aluat.

13. Scoateți Panettone din cuptor și lăsați-l să se răcească complet în poziția cu susul în jos. Acest lucru se face pentru ca aluatul să nu se „așeze” în timpul răcirii, deoarece este foarte moale și fin.

14. Acum, vă vom arăta mai de aproape cât de aspectuos și apetisant a ieșit:

15. Savurați acest deliciu rafinat cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!