Papuci călduroși croșetați într-o oră!

Model realizat pentru mărimea 36-37.

VEȚI AVEA NEVOIE DE:

– 1 croșetă, în funcție de grosimea firelor (la noi este de 6 mm);

– fire groase de croșetat (noi avem 3 culori – culoarea violetă și cea albastră fac parte din bobine de 100 g/55 m, iar cea albă – 50 g/25 m);

– o foarfecă și 2 marcatori.

MOD DE LUCRU:

1. În primul rând, vom începe prin a croșeta talpa. Pentru aceasta, vă recomandăm să alegeți o culoare mai închisă (noi vom lucra cu albastru închis). Deci, pentru mărimea 36-37, croșetați un lanț format din 12 ochiuri libere + 2 ochiuri de ridicare.

Sfat: Dacă doriți să croșetați o pereche de papuci de altă mărime, atunci va trebui să măsurați lungimea tălpii dvs., după aceasta, să scădeți 6 cm din rezultatul obținut. Astfel, veți afla lungimea lanțului pe care va trebui să-l croșetați, și, desigur, asta cu condiția că aveți un fir și o croșetă ca a noastră.

2. În continuare, găsiți cel de-al treilea ochi de la croșetă și lucrați în el 3 piciorușe cu 1 jeteu. Mai departe, croșetați câte 1 picioruș cu 1 jeteu în fiecare ochi al lanțului, până când veți ajunge la penultimul ochi (inclusiv). În ultimul ochi al rândului, montați 7 piciorușe cu 1 jeteu.

3. Fără să întoarceți lucrarea, ci continuând să lucrați în mod circular, croșetați câte 1 picioruș cu 1 jeteu în fiecare ochi din rândul anterior. Tot la această etapă, ascundeți capătul firului de la începutul lucrului printre ochiurile pe care le lucrați acum. Când veți ajunge la ultimul ochi al rândului, să croșetați în el 3 piciorușe cu 1 jeteu. Acum, găsiți cel de-al doilea ochi de sus și încheiați rândul prin el.

4. Începeți rândul al doilea prin croșetarea unui ochi liber de ridicare. După aceasta, croșetați câte 2 piciorușe fără jeteu în următoarele 2 ochiuri și câte 1 picioruș fără jeteu în următoarele 6 ochiuri. Urmează să croșetați un picioruș redus – acesta se lucrează ca și piciorușul cu jeteu, doar că firul se trage prin toate trei bucle de pe croșetă și câte 1 picioruș cu 1 jeteu în fiecare ochi, până la sfârșitul rândului. Încheiați rândul și tăiați firul.

5. Schimbați firul. Începând cu acest rând, vom începe a croșeta părțile laterale ale papucului. Pentru aceasta, va trebui să croșetați acest rând introducând croșeta nu în ambii pereți ai buclelor, ci doar în acei inferiori (vedeți în imaginea de mai jos). Schimbând firul, efectuați 2 ochiuri libere de ridicare. După aceasta, croșetați câte 1 picioruș cu 1 jeteu în fiecare ochi din rândul precedent. Totodată, aveți grijă să ascundeți firul rămas de la prima culoare.

6. Înainte să încheiați rândul precedent, introduceți croșeta în spațiul dintre primul și cel de-al doilea picioruș cu jeteu din rândul care urmează și schimbați culoarea (noi vom lucra un rând cu culoarea albă). Tăiați firul curent. Apoi încheiați rândul. Luați un jeteu pe croșetă, introduceți-o prin spatele următorului picioruș cu jeteu din rândul precedent, înconjurându-l astfel, și croșetând un picioruș cu jeteu. Veți obține un picioruș convex. Procedați la fel și cu următorul picioruș cu jeteu, doar că introduceți croșeta prin fața acestuia. Veți obține un picioruș concav. Continuați să rânduiți aceste două proceduri până la sfârșitul rândului.

7. Iarăși, înainte să încheiați rândul precedent, introduceți croșeta în spațiul dintre primul și cel de-al doilea picioruș cu jeteu din rândul care urmează și schimbați culoarea (noi vom continua cu albastru închis). Tăiați firul curent. Apoi încheiați rândul. Efectuați 2 ochiuri libere de ridicare. În continuare, croșetați la fel ca în rândul precedent (cu piciorușe convexe acolo unde au fost convexe, și concave -unde au fost concave). Să vă opriți când veți ajunge la partea din față a cipicului (vedeți în imaginea de mai jos). Identificați 8 ochiuri centrale și marcați-le cu doi marcatori. Începând cu primul ochi, vom începe să reducem ochiurile. Astfel, croșetați un semi-picioruș convex (fără să croșetați buclele scoase pe croșetă), apoi un semi picioruș concav. Trebuie să aveți 3 bucle pe croșetă – croșetați-le pe toate împreună. Repetați această procedură cu încă 3 perechi de ochiuri – până la următorul marcator. Mai departe, continuați să croșetați piciorușe cu jeteu concave și convexe, până la sfârșitul rândului.

8. Rândul care urmează croșetați-l ca și precedentul, doar că opriți-vă cu 2 ochiuri înainte de marcator. Efectuați o reducere de ochiuri ca în rândul anterior (semi picioruș convex și concav lucrate împreună), apoi continuați prin a croșeta doar 2 semi-piciorușe convexe lucrate împreună. Mai repetați procedura încă o dată. După aceasta, efectuați o reducere, lucrând împreună un picioruș convex și concav. Continuați să croșetați piciorușe cu jeteu concave și convexe, până veți ajunge cu 2 ochiuri înainte de marcator.

9. Efectuați din nou o reducere de ochiuri, lucrând următorul picioruș concav și convex împreună prin semi-piciorușe. După aceasta, lucrați piciorușele convexe din centru împreună prin semi-piciorușe. Efectuați din nou o reducere de ochiuri, lucrând urătorul picioruș concav și convex împreună prin semi-piciorușe. Mai departe, continuați să croșetați piciorușe cu jeteu concave și convexe, până la sfârșitul rândului.

10. Înainte să încheiați rândul precedent, introduceți croșeta în spațiul dintre primul și cel de-al doilea picioruș cu jeteu din rândul care urmează și schimbați culoarea (noi vom lucra un rând cu culoarea violetă). Tăiați firul curent. Efectuați 2 ochiuri libere de ridicare. Croșetați un rând cu piciorușe concave și convexe cu 1 jeteu. Piciorușele convexe din față, să le lucrați împreună într-un picioruș convex. Încheiați rândul, apoi mai croșetați încă două rânduri cu acest fir. Apoi schimbați firul de culoare albă și mai croșetați la fel încă un rând.

În continuare, tricotați astfel și cel de-al doilea papuc și purtați-i cu plăcere!

Spor la treabă!

New