Papuci de cameră, tricotați cu 2 andrele, fără cusătură la talpă! Frumoși și călduroși!

Astăzi vom tricota o pereche de papuci de cameră, pentru mărimea 37-39.

AVEȚI NEVOIE DE:

– fir de tricotat (noi am folosit fir din acril simplu de culoarea bej (100 g/212 m) și un fir de culoare neagră de aproximativ același metraj, pe care l-am combinat cu alt fir mai subțire, pentru ca talpa să iasă mai groasă);

– andrele circulare de 3,5 mm;

– 2 andrele simple de 3,5 mm;

– fir pentru cusut de culoare neagră;

– 3 nasturi;

– centimetru de croitorie;

– ac cu urechea mare;

– marcatori;

– fir elastic și transparent din silicon;

– o foarfecă.

*Lucrarea se întoarce la sfârșitul fiecărui rând.

*Primul ochi este întotdeauna ridicat pe andrea, iar ochiul de margine se tricotează pe dos.

*Indicatorii *_* cuprind pașii, care trebuie repetați până la sfârșitul rândului.

MOD DE LUCRU:

1. Pentru început, tricotați o bandă elastică în punct leneș, formată din 9 rânduri + rândul de bază. Aceasta trebuie să fie formată din 45 ochiuri. Noi am lucrat-o prin aplicarea unui fir elastic și transparent de silicon, pentru ca marginea să fie mai uniformă și elastică.

Sfat: Dacă doriți, puteți tricota o bandă mai groasă, formată din mai multe rânduri.

*Aceste 45 ochiuri se împart în 13, 19 și 13 ochiuri. Din 13 ochiuri vor fi formați pereții laterali ai papucului, iar din 19 – partea din față. Modelul acestora va fi format din niște „steluțe”, raportul cărora este format din 4 ochiuri + 2 ochiuri de simetrie + 2 ochiuri de margine și 4 rânduri.

2. Acum, vom tricota primele 2 rânduri de bază: 1 ochi ridicat, 12 ochiuri pe față, plasați primul marcator. Luați 1 jeteu pe andrea, 12 ochiuri pe față, mai luați 1 jeteu pe andrea și plasați cel de-al doilea marcator. Până la sfârșitul rândului, tricotați 12 ochiuri pe față și ochiul de margine – pe dos.

3. În acest rând pe dos, tricotați toate ochiurile pe dos, iar jeteurile – pe față, prin spatele peretelui.

*De aici încolo, vom începe lucrul asupra ornamentului cu „steluțe”. Vedeți mai jos schema aproximativă a acestuia:

4. Rândul 1:*Tricotați primele 3 ochiuri împreună pe față, luați 1 jeteu și mai scoateți firul încă o dată prin ele. Astfel, ați obținut 3 bucle dintr-un singur ochi. 1 ochi pe față*.

Notă: În fiecare rând pe față, înainte de primul marcator trebuie să luați 1 jeteu pe andrea, să treceți marcatorul și să tricotați 1 ochi pe dos. Aceasta va fi o linie de despărțire dintre peretele lateral și partea din față a papucului.

Iar înainte de cel de-al doilea marcator, trebuie să tricotați 1 ochi pe dos, să mutați marcatorul și să luați de fiecare dată 1 jeteu pe andrea. Apoi continuați să lucrați în mod simetric cu primul perete lateral al papucului (de la începutul rândului).

Exemplul primului rând: Dacă înainte de primul marcator am finalizat lucru cu 1 ochi pe față, atunci și aici începem cu 1 ochi pe față: *1 ochi pe față, următoarele 3 ochiuri împreună pe față, 1 jeteu pe andrea, tragerea firului încă o dată prin aceste 3 ochiuri*.

5. Rândul 2 (pe dos): În fiecare rând pe dos, toate ochiurile se lucrează pe dos.

6. Rândul 3: *2 ochiuri pe față, următoarele 3 ochiuri împreună pe față, 1 jeteu pe andrea, tragerea firului încă o dată prin aceste 3 ochiuri*. Reiese că în acest rând vom tricota steluța în ochiul liber dintre steluțele din rândul anterior.

Notă: După primul marcator, tricotați 1 ochi pe dos, apoi din nou 2 ochiuri pe față, și continuați să mutați steluța la locul ei. Iar după cel de-al doilea marcator, nu va fi nevoie să faceți asta.

7. Rândul 4: Tricotați toate ochiurile pe dos, în afară de ochiurile dinaintea marcatoarelor; pe ele tricotați-le pe față.

8. Continuați să tricotați ornamentul după acest principiu, până când în părțile laterale veți obține câte 18 ochiuri, ia partea centrală va număra 21 ochiuri. Noi am obținut o bandă de 4,5 cm.

9. În continuare, vom începe să ne concentrăm pe partea din față a papucului: 1 ochi ridicat, 18 ochiuri pe față, îndepărtați marcatorul. Luați o andrea simplă și continuați prin a urma ornamentul după schemă: *2 ochiuri pe față, 3 ochiuri împreună pe față, luați 1 jeteu și mai scoateți firul încă o dată prin ele. 1 ochi pe față*. Îndepărtați marcatorul și întoarceți lucrarea pe dos, fără să continuați lucrul asupra peretelui lateral de la urmă.

10. Tricotați toate acele 21 ochiuri pe dos.

11. Continuați prin a tricota independent 24 rânduri, sau măsurați lucrarea și ajustați-o după mărimea piciorului dvs. Când o așezați pe picior și o întindeți, aceasta trebuie să ajungă până la încheietura degetului mic.

12. În continuare, vom începe a lucra vârful papucului: 1 ochi ridicat, 2 ochiuri lucrate împreună pe față, prin spatele peretelui, apoi continuați să urmați ornamentul. Cu 3 ochiuri înainte de sfârșitul rândului, opriți-vă. Întoarceți 2 ochiuri cu peretele din spate spre dvs. și lucrați-le împreună pe față (veți obține un ochi pe față cu înclinare spre dreapta), ochiul de margine – pe dos.

13. Tricotați toate ochiurile pe dos.

14. Continuați să repetați aceste 2 rânduri de încă 5 ori, sau până când veți rămâne cu 13 ochiuri pe andrea.

15. Continuați să tricotați în felul următor, până când veți rămâne cu 9 ochiuri pe andrele: 1 ochi ridicat, 2 ochiuri lucrate împreună pe față, restul ochiurilor pe față, până la sfârșitul rândului. Acolo întoarceți ochiurile, tricotați 2 împreună pe față și ochiul de margine – pe dos. Iar în rândurile pe dos, tricotați toate ochiurile pe dos. Tăiați firul.

16. Acum, unind firul cu peretele lateral, ale cărui 18 ochiuri deja au fost lucrate pe față, continuați să scoateți câte un ochi prin fiecare ochi pe dos din marginea părții centrale a papucului. Apoi tricotați acele 9 ochiuri din vârful papucului pe față. Continuați să scoateți ochiurile mai departe prin același mod. Apoi tricotați 18 ochiuri pe față. Trebuie să obțineți 85 ochiuri pe andrea.

17. După ce ați ridicat toate ochiurile pe o singură andrea, tricotați 9 rânduri în punct leneș, alternând două culori, dacă doriți. La ultimele două rânduri, noi am conectat și un fir simplu de ață de cusut, astfel încât rândul care se va uni de talpă să fie mai trainic.

Notă: În total, noi avem 85 ochiuri: 9 pentru vârful papucului și câte 38 pentru fiecare perete lateral.

18. Scoateți 38 ochiuri pe o andrea, fără să le lucrați. Conectați firul pentru talpă (al nostru este dublu). Tricotați 9+1 ochiuri pe față cu el.

19. Întoarceți lucrarea. 1 ochi ridicat, toate ochiurile pe față + 1 ochi pe față din partea opusă.

20. Lucrați încă 2 rânduri de sine stătător, adăugând câte 1 ochi în fiecare capăt, astfel încât să obțineți o talpă de 13 ochiuri.

Notă: Dacă veți tricota talpa într-un singur fir, atunci lucrați-o în 15 ochiuri.

21. În continuare lucrați în felul următor: 1 ochi ridicat, toate ochiurile pe față, până la ultimul ochi. Acum, tricotați acest ochi + 1 ochi din peretele lateral împreună pe dos, prin peretele din față. Întoarceți lucrarea.

22. În rândul pe dos, tricotați totul ca și în acel pe față, doar că acele 2 ochiuri de la urmă le lucrați pe față, prin peretele din față.

23. Continuați să tricotați talpa astfel, până când veți rămâne cu câte 5 ochiuri pe fiecare perete lateral.

24. Acum, vom tricota călcâiul: 1 ochi ridicat, lucrați toate ochiurile pe față, până la ultimele 3 ochiuri. Pe 2 dintre ele lucrați-le împreună pe față, și continuați să lucrați ca de obicei în rândul pe față – 2 ochiuri pe dos, prin peretele din față.

25. Iar în rândul pe dos totul este la fel, doar că la urmă tricotați 2 ochiuri împreună pe față și alte 2 ochiuri împreună pe față.

26. Continuați să lucrați călcâiul în acest fel, până când se vor termina toate ochiurile pereților laterali.

27. Acum că ați rămas cu 3 ochiuri, luați 1 ochi ridicat și lucrați 2 ochiuri împreună pe față. Apoi treceți primul ochi peste al doilea. Ați rămas cu 1 ochi pe andrea. Tăiați firul.

28. A rămas să coaseți partea din spate a papucului. Faceți asta prin metoda cea mai comodă pentru dvs. și cu firul potrivit. După aceasta, ascundeți toate capetele rămase printre rânduri și atașați nasturii sau alte elemente decorative.

29. Papucul este gata! Tricotați-l și pe al doilea în același mod și purtați-i cu multă plăcere!

Spor la treabă!

New