Pariziene cu cremă de lămâie — o surpriză dulce pentru cei dragi!

Parizienele umplute cu cremă fiartă de lămâie sunt incredibil de fine. Ele seamănă mai mult cu prăjiturile decât cu chiflele!

INGREDIENTE:

Pentru aluatul dospit:

-375 g de făină;

-5 g de drojdie uscată (o linguriță);

-75 g de zahăr tos (3 linguri);

-1/3 linguriță de sare;

-40 g de unt moale;

-½ linguriță de coajă rasă de lămâie;

-un ou;

-195 ml de lapte.

Pentru crema fiartă de lămâie:

-350 ml de lapte;

-un ou (sau 2 gălbenușuri);

-60 g de amidon (2 linguri pline);

-100 g de zahăr tos (4 linguri);

-½ linguriță de coajă rasă de lămâie;

-o lingură de suc de lămâie;

-un plic de zahăr vanilat;

-40 g de unt.

Suplimentar:

-un ou — pentru ungerea parizienelor;

-zahăr pudră — pentru decor.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: adăugați zahărul, sarea, drojdia uscată și oul în laptele cald. Amestecați foarte bine și lăsați compoziția rezultată să se odihnească pe parcursul a 5 minute, pentru ca ingredientele uscate să se dizolve în lapte.

2.Adăugați compoziția lichidă în făina cernută. Amestecați foarte bine cu ajutorul unei linguri, pentru ca toate ingredientele să se adune într-o grămăjoară.

3.Adăugați untul moale și coaja rasă de lămâie. Frământați un aluat lipicios. Veți avea impresia că trebuie să mai adăugați făină, dar, conform tehnologiei de preparare, nu se recomandă acest lucru. Noi am încălcat această regulă și am mai adăugat aproximativ 20 g de făină.

4.Acoperiți aluatul cu un capac și lăsați-l să dospească pe parcursul a 1.5-2 ore. El va deveni mai maleabil și mai puțin lipicios.

5.Între timp pregătiți crema: turnați laptele într-o crăticioară. Adăugați zahărul tos, zahărul vanilat, coaja rasă de lămâie, amidonul cernut și oul. Amestecați foarte bine cu telul.

6.Puneți crăticioara pe foc mic și, amestecând continuu, fierbeți-i conținutul până la îngroșare și apariția primelor bule. Luați crema obținută de pe foc și lăsați-o să se răcească până va deveni călduță.

7.Adăugați untul și sucul de lămâie. Amestecați foarte bine cu telul sau mixerul.

8.Lăsați crema să se răcească complet. Ea trebuie să fie destul de groasă. Dacă va fi lichidă, se va îmbiba în aluat în timpul coacerii și parizienele vor fi goale.

9.Modelați parizienele: divizați aluatul dospit în 12 bucățele egale, cu greutatea de circa 60 g. Modelați-le sub formă de biluțe.

10.Întindeți fiecare biluță de aluat sub formă de turtiță ovală. Puneți aproximativ o lingură de cremă în apropiere de una dintre marginile ei transversale. Acoperiți crema cu aluat, lipindu-i foarte bine marginile, ca să evitați scurgerea cremei în timpul coacerii.

11.Tăiați partea liberă a turtiței în fâșii groase. Îndoiți-le pe suprafața parizienei obținute, introducând-le capetele sub ea.

12.Așezați parizienele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Acoperiți-le cu un prosop curat de bucătărie și lăsați-le să se odihnească pe parcursul a 30 minute.

13.Ungeți-le cu ou bătut (noi am folosit un gălbenuș amestecat o lingură de smântână fermentată).

14.Coaceți parizienele timp de 25-30 minute, până vor fi gata, în cuptorul preîncălzit până la 180°C.

15.Cât sunt călduțe, puteți să le presărați cu zahăr pudră.

Parizienele sunt fine ca niște prăjituri!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!