Pateuri cu gem de mere (de post)!

Pateuri moi, aerate și delicioase. Aluatul pentru ele se prepară foarte repede: trebuie doar să amestecați totul, după care să dați aluatul la frigider și peste 40 minute să începeți modelarea și prăjirea pateurilor. De asemenea, puteți să-l lăsați la frigider peste noapte și să pregătiți pateurile în următoarea zi, când veți avea timp. Aluatul poate fi și congelat.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-320 ml de apă;

-½ linguriță de sare;

-o lingură de zahăr;

-5 linguri de ulei;

-400-420 g de făină;

-7 g de drojdie uscată (o lingură).

Pentru umplutură: 15 linguri de gem de mere (puteți să folosiți orice umplutură).

Altele: ulei — pentru prăjit.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: turnați apa caldă într-un bol adânc. Adăugați sarea, zahărul și 4 linguri de ulei. Amestecați.

2.Adăugați 400 g de făină cernută și combinată cu drojdia uscată. Amestecați cu lingura până veți obține un aluat moale, ușor lipicios, care se adună bine sub formă de bilă. S-ar putea să fie nevoie de încă 20 g de făină, dacă aluatul iese prea moale.

3.Ungeți suprafața aluatului obținut cu puțin ulei (aproximativ o lingură), după care puneți-l într-o pungă de plastic, legându-i capetele. Puteți să-l lăsați în bol, acoperindu-l cu folie alimentară (după cum vă este confortabil).

4.Dați aluatul la frigider pentru minim 40 minute (sau 3-4 ore, sau peste noapte, până când veți găsi 30 minute pentru modelarea pateurilor).

5.Modelați pateurile: scoateți aluatul din pungă și puneți-l pe masa presărată cu făină.

6.Divizați-l în 15 bucățele cu greutatea de 50 g. Modelați-le sub formă de biluțe.

7.Întindeți cu mâinile fiecare biluță de aluat sub formă de turtiță rotundă.

8.Puneți o lingură de gem de mere în mijlocul ei.

9.Apoi lipiți-i foarte bine marginile, acoperind complet umplutura și modelând un pateu rotund sau oval. Așezați-l cu „cusătura” în jos pe un tocător.

10.Încingeți o cantitate mare de ulei (cât să acopere pateurile pe jumătate în timpul prăjirii) într-o tigaie încăpătoare. Puneți pateurile în el și prăjiți-le pe foc moderat, pe ambele părți, până se vor rumeni.

11.Lăsați-le puțin să se răcească, după care serviți-le cu multă plăcere. Sunt pufoase, aromate și delicioase!

Dacă doriți, puteți să congelați acest tip de aluat: pregătiți-l și puneți-l în punguțe, după care dați-l îndată la congelator. Când aveți nevoie de el, scoateți-l din congelator și puneți-l în frigider – în timpul decongelării aluatul reușește să dospească.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!