Pateuri cu vișină din aluat dospit!

Astăzi coacem cele mai delicate pateuri cu vișină. Rețeta este una simplă și la îndemâna oricui. Aluatul dospit este pufos și poate fi folosit pentru pateuri, tarte și rulade cu diverse umpluturi.

INGREDIENTE (LA TEMPERATURA CAMEREI):

-500 gr de făină;

-6 gr de drojdie uscată (sau 18 gr de drojdie proaspătă);

-200 ml de lapte;

-90 gr de zahăr;

-2 ouă;

-50 gr de unt;

-1/4 linguriță de sare;

-100 gr de lapte covăsit, chefir, iaurt, lapte bătut, lapte acru, sana;

-500 gr de vișine;

-zahăr;

-amidon.

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți maiaua. Adăugați drojdia, ½ lingură de zahăr și 3-4 linguri de făină (din cantitatea totală) în laptele cald, nu fierbinte. Amestecați cu telul, până obțineți consistența smântânei fermentate. Lăsați maiaua la loc cald, ferit de curenți, până crește în volum de 2,5 ori.

Sfat. Aluatul cu drojdie pregătit cu maia dospește mai rapid și mai bine. În plus, astfel verificați calitatea drojdiei: dacă crește în volum – drojdia este proaspătă și activă.

2.Pregătiți aluatul. Amestecați ouăle cu sare, zahărul rămas, lapte covăsit și unt, folosind robotul de bucătărie sau telul.

3.Adăugați maiaua și continuați să mixați la viteză medie, până la omogenizare.

4.Încorporați făina în porții mici, frământând aluatul la viteză medie. Cantitatea de făină depinde de calitatea ei, dar și de mărimea ouălor: puteți avea nevoie de mai multă sau mai puțină.

5.Când aluatul devine destul de dens, înlocuiți paleta tel cu paleta cârlig și continuați să adăugați făina, frământând aluatul. Vă recomandăm să frământați aluatul timp de 10 minute cu ajutorul robotului, apoi câteva minute manual. Dacă frământați doar manual, atunci e nevoie de 10-15 minute. Aluatul final trebuie să fie moale și elastic, posibil puțin lipicios.

Sfat. Este foarte important să nu adăugați prea multă făină în aluatul dospit. Doar în acest caz el va fi delicat, pufos și va dospi bine. Dacă aveți impresia că aluatul este prea lipicios, continuați să frământați și veți observa cum treptat începe să se desprindă de cuva robotului sau de blatul de lucru. Totuși, dacă mai este nevoie de făină, adăugați treptat, câte 1 lingură.

6.Rotunjiți aluatul, îl așezați în vasul uns cu ulei, acoperiți cu folie alimentară și îl lăsați la loc cald, fără curenți, să dospească, până crește în volum de aproximativ 2,5 ori.

7.Pregătiți umplutura. Decongelați vișinile, transferați-le pe o sită și lăsați-le să se scurgă de suc.

8.Amestecați zahărul cu amidon în proporții de 3:1. Datorită amidonului, sucul care se va elimina din fructe va deveni dens și nu va curge.

9.Lucrați aluatul și îl împărțiți în 2 bucăți, apoi fiecare în câte 10 bucăți de aceeași mărime, aproximativ 50 gr. În acest scop, puteți folosi un cântar de bucătărie.

10.Rotunjiți fiecare bucată de aluat și modelați bile.

Sfat. Împărțiți aluatul pe rând, astfel până lucrați a doua bucată de aluat, prima partidă de bile se odihnește.

11.Înfăinați puțin mâinile și blatul de lucru (nu folosiți multă făină, de altfel marginile se vor lipi rău și umplutura va curge), luați o bilă de aluat și formați o lipie.

12.În mijloc adăugați 1 linguriță de zahăr cu amidon, apoi vișine.

13.Lipiți foarte bine marginile. Formați astfel toate pateurile, apoi le așezați pe tava tapetată cu hârtie de copt sau folie de silicon.

14.Lăsați pateurile să mai dospească timp de încă 10 minute, apoi le ungeți atent cu ou bătut.

15.Coaceți pateurile în cuptorul preîncălzit până la 180°С timp de aproximativ 20 de minute, fără convecție.

Știm că este dificil, dar lăsați pateurile să se răcorească, apoi le puteți degusta. Umplutura suculentă și aluatul pufos nu vă va lăsa indiferenți.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!