Pateuri rapide din aluat opărit – aluatul nu are nevoie de dospire! Alegeți umplutura preferată! Simplu, rapid, delicios!

Pateurile pe bază de aluat opărit au un gust inconfundabil și credem că multe gospodine vor fi de acord cu acest fapt. Plus la aceasta, el nu se rupe nici în timpul modelării, nici când este prăjit pe tigaie. De asemenea, rețeta dată se potrivește pentru orice fel de umplutură.

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

– 150 ml de apă caldă;

– 150 ml de apă clocotită;

– 20 g de drojdie proaspătă;

– 1 linguriță de sare (7 g);

– 3 linguri de ulei vegetal (25-30 g)

– 2 lingurițe de zahăr (15-20 g);

– 450-500 g de făină (noi am avut nevoie doar de 480 g);

– ulei vegetal de floarea-soarelui (pentru prăjit);

Pentru umplutură:

– 500 g de orice umplutură la alegere (noi avem de ficat).

Pentru această rețetă puteți folosi și drojdie uscată, doar că va trebui să adăugați o cantitate mai mică de 2,5 ori decât cea a drojdiei proaspete.

MOD DE PREPARARE:

1. Pregătiți aluatul: Turnați 150 de ml de apă călduță într-un recipient adânc. Adăugați drojdia sfărâmițată și zahărul. Amestecați ingredientele cu o lingură, până la dizolvarea completă a zahărului.

2. În bolul cu 450 g de făină cernută, adăugați sarea și uleiul rafinat (inodor). Amestecați cu o spatulă.

3. Efectuați o adâncitură în făină și turnați compoziția de drojdie. Amestecați. După aceasta, turnați apa fierbinte și continuați să amestecați, până la omogenizare. Aveți grijă să nu rămână cocoloașe. Trebuie să obțineți un aluat moale și foarte lipicios.

4. Presărați suprafața de lucru cu făina rămasă, apoi transferați aluatul pe ea și continuați să-l frământați cu mâinile, până când veți obține o bilă omogenă, moale și un pic lipicioasă de aluat. După aceasta, mai frământați aluatul prin metoda de batere pe suprafața de lucru timp de 2 minute. Astfel, acesta se va întări mai bine și nu va mai fi lipicios.

5. Ungeți suprafața de lucru cu un pic de ulei vegetal. Împărțiți aluatul în bucăți egale, de aproximativ 50 g fiecare, modelându-le în formă de bile. Noi am obținut 17 bucăți.

6. Ungeți bilele cu un pic de ulei, acoperiți-le cu o folie și lăsați-le să se „odihnească” timp de 10 minute.

7. Mai ungeți suprafața de lucru cu un pic de ulei vegetal. Luați câte o bilă de aluat și întindeți-o cu sucitorul într-o turtiță rotundă și subțire. Aranjați-le pe masă cu suprafața lucrată cu sucitorul (sau acea netedă) în jos. Astfel, pateurile vor ieși mai netede.

8. După ce le veți întinde pe toate, aplatizați un pic marginile acestora cu degetele, lăsând centrul să fie mai gros, ca să nu se rupă în timpul modelării pateurilor.

9. Vă rămâne doar să adăugați umplutura preferată (noi avem umplutură de ficat) și să aduceți marginile aluatului deasupra ei, lipindu-le bine împreună. În final, aplatizați-le un pic, ca să le puteți prăji mai uniform.

Sfat: Este foarte important ca umplutura să fie de temperatura camerei.

10. Încingeți o tigaie cu suficient ulei vegetal. Puneți pateurile în ea cu „cusătura” în jos și prăjiți-le timp 1,5 minute pe fiecare parte. După aceasta, mai întoarceți-le o dată pe partea cu „cusătura” și mai prăjiți-le timp de jumătate de minut.

11. Scoateți pateurile pe un platou tapetat cu prosoape de hârtie.

12. Lăsați-le un pic să se răcească și le puteți savura cu plăcere!

Aluatul a ieșit firav, aerat, potrivit crocant și foarte gustos. Vă recomandăm să salvați rețeta în copiuța dvs. cu aluaturi pentru copturi.

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!