Pateuri turcești cu carne tocată!

Astăzi vom pregăti un deliciu din gastronomia turcească: pateuri deschise cu carne tocată. Aluatul lor se prepară cu drojdie și praf de copt, datorită cărora este aerat, poros, moale, fin și își păstrează îndelung prospețimea, fără să se înăsprească. Umplutura pateurilor este neobișnuită, suculentă și ușor picantă. Haideți să gătim!

INGREDIENTE:

Pentru aluat:

-500 ml de lapte;

-250 ml de ulei (fără miros);

-2 ouă;

-½ lingură de sare;

-o lingură de zahăr;

-1 kg de făină c/s;

-10 g de praf de copt;

-10 g de drojdie uscată.

Pentru umplutură:

-600 g de carne tocată (de vită sau de miel);

-250 g de ardei dulci (2 bucăți);

-250 g de ceapă (2 bucăți);

-120 g de roșii (2 bucăți);

-2 linguri de pastă de roșii;

-sare, piper negru măcinat — după gust;

-boia de ardei iute —după gust.

Altele: un gălbenuș de ou + 1.5 linguri de lapte (pentru ungerea pateurilor înainte de coacere).

MOD DE PREPARARE:

1.Pregătiți aluatul: turnați laptele cald și uleiul într-un bol adânc. Adăugați sarea, zahărul și ouăle. Amestecați până la omogenizare, folosind telul.

2.Amestecați făina cernută, drojdia uscată și praful de copt într-un bol separat.

3.Adăugați treptat ingredientele uscate în cele lichide. Inițial amestecați cu lingura, iar apoi frământați aluatul cu mâinile. El trebuie să fie moale, maleabil și ușor lipicios.

4.Modelați aluatul sub formă de bilă și acoperiți-l cu folie alimentară. Lăsați-l să dospească într-un loc cald, pe parcursul a 1-1.5 ore, până își va mări volumul de 2-3 ori.

5.Între timp pregătiți umplutura: tăiați ceapa în bucăți.

6.Curățați ardeii dulci de codițe, semințe și nervuri (cel mai bine ar fi să folosiți un ardei verde și unul roșu).

7.Crestați roșiile și acoperiți-le cu apă fierbinte. Lăsați-le să se opărească pe parcursul a 5-7 minute, după care decojiți-le și îndepărtați-le cotoarele.

8.Pasați ceapa, ardeii dulci și roșiile cu blenderul.

9.Puneți legumele pasate și carnea tocată într-un bol adânc. Adăugați sare, piper negru măcinat, boia de ardei iute după gust și pasta de roșii. Amestecați foarte bine.

10.Divizați compoziția de carne și legume în 16 bucățele cu greutatea de aproximativ 55-60 g. Modelați-le sub formă de biluțe.

11.Modelați pateurile: transferați aluatul dospit pe suprafața de lucru. Frământați-l puțin și divizați-l în 16 bucățele cu greutatea de 110-115 g. Modelați-le sub formă de biluțe.

12.Puneți biluțele de aluat într-un bol și acoperiți-le cu folie alimentară, ca să nu se usuce.

13.Întindeți fiecare bucățică de aluat sub formă de turtiță rotundă, cu diametrul de 15 cm. Răspândiți o biluță de carne în mijlocul ei, sub formă de bandă longitudinală, cu lățimea de 5-6 cm.

14.Îndoiți marginile turtiței (cele paralele cu fâșia de carne) spre interior, acoperind umplutura. Nu le lipiți între ele.

15.Procedând similar, modelați toate pateurile. Așezați-le pe tava unsă cu ulei (nu trebuie să lăsați mult spațiu între ele), acoperiți-le cu folie alimentară și lăsați-le să se odihnească pe parcursul a 20 minute.

16.Apoi ungeți-le cu un gălbenuș amestecat cu puțin lapte, folosind pensula de silicon (doar aluatul).

17.Coaceți pateurile timp de 20-25 minute, până se vor rumeni, în cuptorul preîncălzit până la 180°C, așezând tava pe raftul mijlociu.

18.Lăsați-le puțin să se răcească, după care serviți-le cu multă plăcere!

Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!