Pete galbene pe frunzele de tomate – salvați culturile cu remedii naturiste!

Aflați cum puteți lupta contra acestei boli, dar și ce măsuri profilactice să întreprindeți împotriva pătării cafenii, provocată de ciuperca Cladosporium. Aceasta afectează partea inferioară a frunzei și tufele încep să se îmbolnăvească de la frunzele de jos. Nici legumele, nici tulpinile nu au de suferit. Pătarea cafenie este periculoasă, deoarece boala se răspândește rapid atât în seră, cât și în grădină, sporii ciupercii iernează și rezistă la ger, iar dacă umiditatea este ridicată, încep să atace imediat tufele dumneavoastră de tomate.

De regulă, acest lucru are loc la începutul perioadei de fructificare. Dacă nu întreprindeți măsuri, limbul frunzei se acoperă cu pete galbene, se înrăutățește fotosinteza plantelor și, respectiv, asimilarea hranei. Deci, tomatele nu vor crește mari și veți obține cu cel puțin 30% mai puțină recoltă.

Cea mai eficientă profilaxie a acestei boli este să tăiați la timpul potrivit frunzele și copilii. Dacă vorbim despre sere, atunci e nevoie să le aerisiți permanent. În câmp deschis, străduiți-vă ca frunzele să nu atingă solul, dacă cultivați soiuri scunde sau, dacă soiurile sunt cu creștere continuă, aveți grijă ca tufele, sub greutatea legumelor, să nu se lase în jos.

În cazul în care ați observat primele semne și tufele nu sunt foarte afectate, în ajutor vă vin remediile naturiste. Iată câteva rețete simple.

Rețeta 1

AVEȚI NEVOIE DE:

– 4 ml de iod;

– 1l de lapte;

– 10l de apă stătută la temperatura aerului de afară.

PAȘI DE URMAT:

1. Dizolvați iodul în lapte, transferați soluția în apă și amestecați bine.

2. Stropiți tufele seara, când razele solare nu ajung pe suprafața frunzelor, astfel nu veți provoca arsuri.

3. Îngrășământul se va lipi și va pătrunde în masa vegetativă, distrugând ciuperca. Repetați procedura peste 10 zile, deoarece soluția are o acțiune de contact.

Rețeta 2

 AVEȚI NEVOIE DE:

-1l de zer;

– 10l de apă.

PAȘI DE URMAT:

1. Amestecați zerul cu apă și stropiți frunzele.

Ambele rețete vor avea efect dacă veți prelucra partea inferioară a frunzelor unde se instalează ciuperca.

Dacă tomatele dumneavoastră sunt grav afectate, vă ajută fungicidele chimice sau biologice. Preparate chimice găsiți în magazinele specializate, dar, din cauza că boala apare în perioada de fructificare, nu vă recomandăm să le folosiți. Preparatele bio le utilizați conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Totuși, cel mai bine este să întreprindeți măsurile profilactice necesare și să aveți grijă, dacă observați semne de boală, apelați la remediile naturiste. Astfel, veți preîntâmpina răspândirea pătării cafenii.

Spor la grădinărit!